Όπως δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κ. Γιώργος Περδίκης, το κόμμα του έχει κάνει έρευνα και τα δικά τους «στοιχεία λένε ότι το 55% των επτά εκατομμυρίων ευρώ, που δαπανήθηκαν από την τσέπη κυρίως των απλών πολιτών, από το Ταμείο δηλαδή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχουν πάει σε μη μεμονωμένες αναπτύξεις, δηλαδή σε εμπορικές αναπτύξεις και που είχαν να κάνουν με επιχειρήσεις ανάπτυξης».
«Θεωρούμε», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «ότι ορθά έχει τερματισθεί αυτή η χορηγία, όμως έγινε και πάλιν, δυστυχώς, με λάθος τρόπο».
«Πρώτα από όλα», δήλωσε ο κ. Περδίκης, «δεν έχει καταστεί υποχρεωτική η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων».
«Αποτέλεσμα», όπως ανέφερε ο βουλευτής των Οικολόγων, «ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών, ιδιαίτερα κατοικιών που κτίζουν οι ντιβέλοπερς, σήμερα στερούνται αυτής της περιβαλλοντικής διαχείρισης».
«Το δεύτερο, πολύ σημαντικό», πρόσθεσε, «είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν παλαιούς θερμοσίφωνες να τους αποσύρουν και να εγκαταστήσουν καινούργιους», όμως θα πρέπει «να πιστοποιείται ότι οι καινούργιοι θερμοσίφωνες είναι καλύτεροι ποιοτικά και παράγουν καλύτερο προϊόν για τον καταναλωτή, δηλαδή θερμό νερό χωρίς να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα».
Θα πρέπει, όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Περδίκης, να ληφθεί πρόνοια από την Κυβέρνηση και για κυπριακό φορέα, ο οποίος θα πιστοποιεί την ποιότητα των κατασκευαζόμενων κυπριακών θερμοσιφώνων αντί να υποχρεώνονται οι Κύπριοι κατασκευαστές να πιστοποιούν το προϊόν τους σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού.
Άρθρο από το IN Business Daily Newsletter - 14/10/09