Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε


Τα γεγονότα αποκαλύπτουν πλέον τη διαχρονική κυβερνητική ανεπάρκεια και ανικανότητα.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σεμέτα επιβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ζήτησε εξαίρεση το Μάρτιο του 2009 στην εφαρμογή της οδηγίας για το ΦΠΑ που προνοεί επιβολή 5% ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η κυβέρνηση αντί να παραδεχθεί το λάθος της, να απολογηθεί για την αποτυχία και την ανεπάρκεια της  και να αναλάβει το κόστος, προσπάθησε εν μέρει να μεταφέρει ευθύνες και βάρη σε άλλους. Φταίει λένε – και πάλι – οι προηγούμενοι. Φταίει η αντιπολίτευση. Φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φταίει...

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος έφταιξε περισσότερο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα λάθη, τις παραλείψεις και τα σκάνδαλα των κυβερνώντων.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται. Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Εμείς δεν πληρώνουμε.

Όταν ζούμε σε μια χώρα που δεν επενδύει και δεν διαθέτει δημόσιες υπηρεσίες που να ελέγχουν και να πιστοποιούν την ασφάλεια των τροφίμων πως είναι δυνατόν αυτή η χώρα να απευθύνεται στους πολίτες και να τους προειδοποιεί ότι από την 1η Ιανουαρίου θα μπει 5% ΦΠΑ πάνω στα τρόφιμα; Για ποιο λόγο να πληρώσουμε ΦΠΑ πάνω στα τρόφιμα; Επειδή το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Επειδή η Κυπριακή Κυβέρνηση «αποφάσισε να δείξει ευρωπαϊκό πνεύμα»; Εγώ θεωρώ ότι η επιβολή 5% ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα θα πλήξει τους καταναλωτές μαζικά – χωρίς στόχευση – θα πλήξει τα νοικοκυριά, θα πλήξει τον άρρωστο συνάνθρωπό μας. Καλώ την Κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της και να μην εφαρμόσει ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Καλώ τους πολίτες τους καταναλωτές, τους γεωργούς, τους εμπορευόμενους, τους φαρμακοποιούς, να προειδοποιήσουν την Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν αυτή τη νομοθεσία. Πιστεύω ότι εάν η Κυβέρνηση βρεθεί μπροστά σε μια μαζική αντίδραση, μπροστά σε ένα κύμα πολιτικής ανυπακοής τότε θα αλλάξει γνώμη και θα διεκδικήσει τα δικαιώματα της Κύπρου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   Στο κάτω κάτω της γραφής πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γιατί δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία για το ΦΠΑ. Γιατί όχι και η Κύπρος; Γιατί η Κύπρος να μην αξιοποιήσει τα περιθώρια που έχει για ένα και δύο και τρία χρόνια που θα κρατήσει η διαδικασία ώσπου η Κύπρος να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου και να κινδυνεύει με πρόστιμο. Υπάρχουν τα περιθώρια να αντισταθούμε ως λαός και ως κράτος απέναντι σε ένα αντιλαϊκό και απάνθρωπο μέτρο όπως το χαρακτήρισε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χαραλάμπους στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. 

Να πω και κάτι άλλο ως ιδιαίτερα εμπλεκόμενος με τα περιβαλλοντικά. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως αυτή η χώρα μπαίνει στο ρίσκο περιβαλλοντικού προστίμου γιατί δεν εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του νερόφιδου ή – ακόμα χειρότερα – βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου, γιατί δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα – ένα θέμα που αφορά την υγεία μας – και ταυτόχρονα μας απειλεί με Ευρωπαϊκό πρόστιμο για την μη εφαρμογή των υποχρεώσεων μας για το ΦΠΑ. Μπήκε στο ρίσκο να πάει στο δικαστήριο, δεν εφάρμοσε τις ευρωπαϊκές οδηγίες και δεν επέδειξε ευρωπαϊκό πνεύμα σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και σε θέματα υγείας των πολιτών αλλά όταν πρόκειται για τα οικονομικά, προτάσσει το «ευρωπαϊκό πνεύμα». 

Όχι κύριοι και κυρίες. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει  και σε αυτή την περίπτωση να επιδείξει την ίδια «τόλμη» η Κυπριακή Κυβέρνηση. Όπως «τόλμησε» να στραφεί απέναντί στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον στην Κύπρο και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού μας αέρα, οφείλει να στραφεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην αποδεχθεί την εφαρμογή του ΦΠΑ πάνω στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Μπορεί να το κάνει. Αλλά επιβάλλεται και σε εμάς τους ιδίους να αντιδράσουμε. Και εγώ καλώ και πάλι από αυτό το βήμα, τους συνδέσμους των καταναλωτών, τους συνδέσμους των εμπορευομένων, τις αγροτικές οργανώσεις, τους συνδέσμους παθόντων και ασθενών, τους γιατρούς και φαρμακοποιούς, τέλοσπαντων όλους τους απλούς ενεργούς πολίτες να αντιδράσουν. Να προειδοποιήσουν την Κυβέρνηση ότι δεν θα πληρώσουμε. Δεν θα εισπράξετε  κύριοι κυβερνώντες το ΦΠΑ, δηλαδή το 5% που θέλετε να επιβάλλετε στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Να τους προειδοποιήσουν από τώρα ότι δεν πρόκειται να εισπράξουν περισσότερα ευρώ παρά μόνο λαϊκή καταγραφή και αντίσταση. 

Τι θα κάνει η κυβέρνηση όταν θα βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια μαζική αντίδραση από τους πολίτες; Όταν δεν θα εισπράξει τα ευρώ που αναμένει να εισπράξει; Θα αναγκαστεί να υποχωρήσει και να δει το σωστό δρόμο που είναι  ο δρόμος της αντίστασης απέναντι στην επιβολή του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα.

Καλώ τους πολίτες να αντιδράσουν. Να μην ανεχθεί κανείς να πληρώσει το νέο χαράτσι στους σουλτάνους της αποτυχίας και της ανικανότητας. Και να σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν με ψέματα. Hasta la Victoria siempre.

2 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

http://hlithioagrino.blogspot.com/2010/12/blog-post_15.html

Ολόδικο σας!

Γιώργος Περδίκης είπε...

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και την προβολή των απόψεων μου. Σε άλλες χώρες, άλλους τόπους, άλλους λαούς, δεν χρειάζονται οι λαϊκές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα και οι αγροτικές συντεχνίες, κανένα βουλευτή να τους καλέσει σε επαναστατική ανατρεπτική δράση. Εκεί είναι το πρόβλημα και όχι εάν ο Περδίκης θα πληρώνει ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα.

Όσο για τη σύγκριση (ανυπακοή στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους vs ανυπακοή σε φορομπηχτικές πρακτικές) τα λέει όλα για το αξιωματικό σας σύστημα.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

(ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΦΠΑ 5% ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ).