Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία το δράμα του Ιαπωνικού λαού, ο οποίος υποφέρει από τις συνέπειες του τρομακτικού σεισμού της Παρασκευής 11ης Μαρτίου, το παλιρροιακό κύμα που προκάλεσε και τις συνεπακόλουθες καταστροφικές συνέπειες.
Ιδιαίτερη διαρκή ανησυχία προκαλεί η διαρροή ραδιενέργειας από τους πληγέντες πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η πιθανότητα πρόκλησης ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος.
Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία δημιουργεί παγκόσμια κατακραυγή κατά των πυρηνικών προγραμμάτων πολλών χωρών. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία η οποία προγραμματίζει την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Άκκιουγιου απέναντι από τις ακτές της Κύπρου.
Η ραδιενέργεια που εκπέμπεται από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της γύρω περιοχής. Και η περιοχή αυτή είναι τεράστια αφού η πιθανή απώλεια ραδιενέργειας επηρεάζει εκτάσεις δεκάδων χιλιομέτρων και περισσότερο. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ ακόμα βασανίζει την ανθρωπότητα και οι χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν πεθάνει και των τόσων άλλων που ακόμη γεννιούνται με διάφορες ασθένειες λόγω της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να επαναληφθεί ξανά το ίδιο λάθος. Ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία μπορεί να αφορά πολλές περιοχές του κόσμου και της Ευρώπης ειδικότερα.
Τα πυρηνικά απόβλητα χρειάζονται διαχείριση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει ασφαλής φύλαξη των, αφού ο κίνδυνος των διαρροών είναι πάντοτε εφικτός. Το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων είναι πολύ μεγάλο και αυτό απαντά στις θεωρίες κάποιων ότι είναι φτηνή πηγή ενέργειας. Είναι γιατί δεν υπολογίζουν το κόστος αυτό. Ποια αλήθεια περιοχή θα θέλει να φιλοξενήσει για μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια τα απόβλητα κάποιου εργοστασίου;
Έχουμε επίγνωση του ψηλού κόστους των κλασσικών πηγών ενέργειας. Το πετρέλαιο λιγοστεύει και η τιμή του θα πηγαίνει συνεχώς στα ύψη. Το κάρβουνο, ο άνθρακας και άλλες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα, βοηθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε κάθε μέρα, είναι αποτέλεσμα της άναρχης χρήσης των πιο πάνω πηγών ενέργειας. Η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους ανθρώπους σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που είναι άφθονη και αβλαβής, μαζί με την χρήση άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής μέθοδος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η απάντηση.
Με απορία παρακολουθούμε την πρωτοβουλία της Αυστρίας που ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την λειτουργία των πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη. Διερωτάται κανείς γιατί η Κύπρος και η Ελλάδα δεν θέτουν θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκουγιου (υπενθυμίζουμε ότι ήδη λόγω ακριβώς του Τουρκικού πυρηνικού προγράμματος έχει προκληθεί ένας πυρηνικός ανταγωνισμός στην περιοχή μας με την Αίγυπτο και Συρία να ανακοινώνουν δικά τους πυρηνικά προγράμματα (το Ισραήλ ήδη λειτουργεί πυρηνικό εργοστάσιο).
Έχω την άποψη ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθούν δραστικά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εγείρουν το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και εγκατάλειψης των Τουρκικών σχεδίων για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου ως προϋπόθεση για την περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (όπως έκανε η Αυστρία για τους πυρηνικούς σταθμούς της Σλοβενίας).