Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Κρίμα κύριε Πρόεδρε


Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την πρόταση των Οικολόγων  για εκτόνωση της κρίσης που δημιουργήθηκε από την κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» απέδειξε για άλλη μια φορά ότι σκέφτεται και δρα ακόμα ως γενικός γραμματέας του κόμματος που τον ανέδειξε, και άσκησε τελικά το δικαίωμα αρνησικυρίας. Ακόμα χειρότερα νομίζω ότι ορισμένες φορές συμπεριφέρεται ως απλό μέλος του ακτίβ Έγκωμης (και το θεωρεί τιμή του).

Υπενθυμίζεται ότι οι Οικολόγοι είχαν – πριν και μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων – ζητήσει από τον Πρόεδρο Χριστόφια τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου. Αλλά αυτός προτίμησε να ακολουθήσει την ένταση, το μίσος και την αντιπαράθεση. Διότι, με αυτήν τη νομικώς αμφιλεγόμενη διαδικασία που ακολουθεί ο Πρόεδρος, κλιμακώνεται η κρίση στο εσωτερικό μέτωπο και επιτείνεται η προεκλογική πόλωση.

Δυστυχώς τα κόμματα και Πρόεδρος εμμένουν αδιαπραγμάτευτα στις θέσεις τους για ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας, διχάζοντας το λαό και προκαλώντας μέγιστη φθορά στην υπόθεση της Κύπρου. Μακάρι να είχαν τα ίδια αποθέματα επιμονής στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού όπου δυστυχώς σημειώνεται ευελιξία και διαλλακτικότητα έναντι των προκλητικών Τουρκικών θέσεων.

Μάλιστα αυτή η ευελιξία (ας την πω έτσι) που βλάπτει τόσο σοβαρά τη διεκδίκηση των δικαίων του Κυπριακού λαού και την ίδια τη λύση του Κυπριακού, επιδεικνύεται ενώπιον των Τούρκων από αμφότερους τους πρωταγωνιστές της παρούσας κρίσης (περί του Συνεταιρισμού). Ακόμα εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι αυτοί (δηλαδή το ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ) συνεργάστηκαν άψογα πριν λίγους μήνες προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο και να εξαφανίσουν τη φωνή των Οικολόγων.

Στο ερώτημα μάλιστα ορισμένων γιατί από το Μάρτιο του 2009 μέχρι προχθές ο ΔΗΣΥ «ξέχασε» το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», εγώ απαντώ: «Μα βεβαίως τον ξέχασαν γιατί ασχολούνταν με άλλα «σοβαρά» πράγματα όπως την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τον αποκεφαλισμό των Οικολόγων».

Παρά την πικρία μου – την οποία ομολογώ χωρίς πάθος – εκφράζω λύπη και ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων. Με ευθύνη του Προέδρου και των κομμάτων το εσωτερικό μέτωπο γίνεται «σκόνη και θρύψαλα». Η ενότητα μπήκε στο γύψο, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών. Κρίμα κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: