Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Φωνάζει ο κλέφτης


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δικαιούται να υποστηρίζει – ως ένα βαθμό – το κόμμα που τον ανέθρεψε και τον ανέδειξε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δικαιούται να καλεί τους ψηφοφόρους – ως ένα βαθμό – του ΑΚΕΛ να συσπειρωθούν γύρω από το κόμμα τους εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δικαιούται επίσης να νιώθει θιγμένος και να το εκφράζει – ως ένα βαθμό – από την έντονη κριτική που δέχεται.

Αποτελεί όμως πλήρης αντιστροφή της αλήθειας ο ισχυρισμός ότι το κυβερνών κόμμα διώκεται (όπως τις μαύρες εποχές του 20ου αιώνα) ή κινδυνεύει από άγνωστους διώκτες. Εδώ ταιριάζει η παροιμία «Τα δικά μας του γειτόνου μας». Ή καλύτερα η άλλη παροιμία «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Θέλω να θυμίσω ότι με δική του ευθύνη και κατά παράβαση των προσωπικών και κομματικών γραπτών δεσμεύσεων του ίδιου του Προέδρου Χριστόφια, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ κατέθεσαν πρόταση νόμου τον περασμένο Ιούνιο για στραγγαλισμό των μικρότερων κομμάτων και πιο συγκεκριμένα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Στη συνέχεια ήρθαν οι περικοπές στις χορηγίες, η υποκλοπή εκδηλώσεων και απόσυρση κάθε δέσμευσης. Το νομοσχέδιο για το Φορέα Περιβάλλοντος, που έχει επεξεργαστεί για μήνες η Βουλή των Αντιπροσώπων, αποσύρθηκε και ακόμα το ψάχνουμε. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος παραμένει μόνος και αβοήθητος κ.ο.κ. Αυτός είναι ο Πρόεδρος που θέλησε να δώσει την εικόνα του κατατρεγμένου από αυτούς με τους οποίος συνεργάζεται στη διαχείριση του Κυπριακού και στην εξόντωση κάθε αντίθετης φωνής.

Συνεπώς το μόνο κόμμα που δικαιούται να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται υπό διωγμό – και με ευθύνη του Προέδρου – είναι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (θυμίζουμε ότι ο νόμος του ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ που καταργεί την απλή αναλογική δεν έχει αποσυρθεί). Τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να δημιουργήσουν μια μορφή έντασης. Μπορεί να κατάφεραν να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Μπορεί να έσπρωξαν και άλλους πολίτες στην αποχή και την αποστροφή. Μπορεί να συμπίεσαν ακόμα περισσότερο την προεκλογική επιρροή του ήδη κατατεμαχισμένου και αποπροσανατολισμένου κέντρου, όμως δεν μπορώ να σβήσω την Ιστορία, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά πρόσφατα γεγονότα.

Η προσπάθεια του Προέδρου να σπείρει την «ανησυχία του κατατρεγμένου» στους ψηφοφόρους της Αριστεράς είναι θλιβερή. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο Δημήτρης Χριστόφιας θα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 23 Μαΐου. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται στην κυβέρνηση στις 23 Μαΐου. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, στις 23 Μαΐου το ΑΚΕΛ θα είναι το ίδιο ισχυρό στη Βουλή. Άρα, δεν έχουν λόγους να ανησυχούν γι’ αυτό.

Άρα ας μην κοροϊδεύουν τους πολίτες. Γιατί αν οι πολίτες όντως μπορεί να γίνονται θέματα εξαπάτησης, η Ιστορία δεν ξεγελιέται. Και είναι για την Ιστορία που ειπώθηκε η άλλη παροιμία: «Ο κλέφτης και ο ψεύτης, τον πρώτο χρόνο χαίρονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: