Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Συμμετοχή Οικολόγων στη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αυστραλία


Συμμετείχα στην διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που συνόδευσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων σε επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένοι από το κοινοβούλιο της χώρας (Βουλή και Γερουσία) (4 – 13 Φεβρουαρίου 2012).

Η αποστολή στην Αυστραλία είχε για μένα και για το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τρεις αντικειμενικούς στόχους:
α) Να έλθουμε σε επαφή ως Βουλή των Αντιπροσώπων με το πολιτικό κόσμο της Αυστραλίας και να παρουσιάσουμε τις θέσεις της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα είχε το θέμα Ντάουνερ.
β) Να συναντήσουμε την πολυπληθή κυπριακή κοινότητα των Κυπρίων αποδήμων, να ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να ακούσουμε τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.
Σε συνδυασμό των πιο πάνω πρόεκυψε ως προτεραιότητα η επαφή με τους ελληνικής καταγωγής πολιτικούς της Αυστραλίας που διαπρέπουν στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.
γ) Επιπρόσθετα – και ειδικότερα για το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το ανερχόμενο και σε πολύ σημαντική πολιτική θέση κόμμα των Αυστραλών Πρασίνων (THE  GREENS).

Στην Αυστραλία είχα την ευκαιρία να συναντήσω σημαντικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα με τον επικεφαλής του Πρασίνου Κόμματος της Αυστραλίας, Γερουσιαστή Bob Brown.

Ο κ. Brown εξέφρασε την σταθερή άποψη του ότι προβλήματα όπως το Κυπριακό δεν λύνονται με τη χρήση βίας και τις πολεμικές απειλές αλλά με την εφαρμογή των αρχών του δικαίου. Ο ίδιος δήλωσε ότι ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να αποδεχθεί στο σύγχρονο κόσμο οι μεγάλες χώρες να επιτίθενται στις μικρές και να εφαρμόζουν πολιτικές εθνικού ξεκαθαρίσματος (π.χ. εποικισμός). Παρομοίασε την περίπτωση  της Κύπρου με την υπόθεση του Θιβετ και καταδίκασε απερίφραστα και τις δύο περιπτώσεις κατοχής και εποικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: