Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Φίλε Χρήστο, συγνώμη



Ο φίλος μου ο Χρήστος Ανδρέου, συνεχίζει την απεργία του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Έστησε ένα αντίσκηνο στη βόρεια είσοδο και ξημεροβραδιάζεται εκεί, μπας και κανένας αρμόδιος του δώσει σημασία. Αλλά φευ. Οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι, περνούν από μπροστά του βιαστικοί, για να ανέβουν στο λόφο του Προεδρικού και να ασχοληθούν με τις «σοβαρές τους» υποθέσεις.

Γιατί απεργεί ο Χρήστος Ανδρέου; Γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε – στο όνομα των εξοικονομήσεων – να μην προχωρήσει στην ανέγερση και λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ένα τμήμα που η ίδια η Κυβέρνηση έκλεισε για να δώσει την ευκαιρία στο ιδιωτικό ακτινοθεραπευτικό (της πάλαι πότε κραταιάς Τράπεζας της Κύπρου) να αναπτυχθεί και να δυναμώσει.

Στους θαλάμους του ογκολογικού του παλιού Γενικού Νοσοκομείου ο Χρήστος είδε την αγαπημένη του συμβία Θεανώ να λιώνει και να χάνεται. Έδωσε όρκο στο νεκροκρέβατο της ότι θα ξαναλειτουργήσει ένα πλήρες ογκολογικό τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αγωνίζεται χρόνια να υλοποιήσει αυτό το όραμα. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες πολλές. Μεγάλη επιτυχία η ίδρυση του σωματείου ΕΛ.Α-ΖΩ που παρέχει φροντίδα στους καρκινοπαθείς που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μεγάλη αποτυχία η πρόσφατη απόφαση για αναστολή (και ίσως ματαίωση) του έργου της συμπλήρωσης του ογκολογικού τμήματος με τον αναγκαίο ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό.

Όμως είναι ο Χρήστος που απέτυχε, ή όλοι – οι υπεύθυνοι και ανεύθυνοι – που δεν καταφέρανε να σώσουν την αξιοπρέπεια τους και υποτάχθηκαν στα συμφέροντα και στο φασισμό που πάντα κουβαλούν μέσα τους.

Οι ίδιοι οι αριθμοί φανερώνουν την απίστευτη κοροϊδία:
è Δεν υπάρχουν 500.000 ευρώ για να αρχίσει η ανέγερση του ακτινοθεραπευτικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και έχουμε τους καρκινοπαθείς να ταλαιπωρούνται σε λίστες αναμονής.
è Δεν υπάρχουν €100.000 ευρώ για να λειτουργήσουν τέσσερις σταθμοί ασθενοφόρων στην ύπαιθρο και άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο προς το νοσοκομείο.
è Δεν υπάρχουν 800.000 ευρώ για να γίνει ο διαγωνισμός και να αρχίσει η ανέγερση του κτιρίου του Κρατικού Χημείου, που σήμερα στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο, χωρίς αντισεισμική προστασία, προπολεμικό κτίριο.

Ταυτόχρονα, 7 εκατομμύρια ευρώ σπαταλούνται κάθε χρόνο για το λογαριασμό του ηλεκτρικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Όταν περάσει η κρίση δεν θα αρκούν 7 εκατομμύρια για να γίνουν ακτινοθεραπευτικά στα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας, ούτε τα 20 εκατομμύρια για το νέο Κρατικό Χημείο. Κάτι για το σχοινί του χωριάτη… λένε.

Αυτά συμβαίνουν στην εποχή της Τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: