Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Ομιλία στην παρουσίαση υποψηφίων βουλευτικών εκλογών Λεμεσού, Κυριακή 17 Απριλίου 2016Ήρθε η ώρα της κάθαρσης. Ας γίνουμε μέρος της τιμωρίας και της δικαιοσύνης

Τα τελευταία χρόνια  ο λαός μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών.

 Έχουν πτωχεύσει όχι μόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και οι πατροπαράδοτες πολιτικές και δομές εξουσίες.

 Οι ανίκανοι ή οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι απατεώνες τραπεζίτες και οι διαπλεκόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας οδήγησαν στην οικονομική και ηθική φτώχεια. Δεν μας έκλεψαν μόνο τα εκατομμύρια ευρώ, μας έκλεψαν την πίστη μας και σε αξίες και ιδανικά, μας έκλεψαν την ελπίδα.

 Είκοσι χρόνια ως Κίνημα Οικολόγων προειδοποιούσαμε ότι η ευμάρεια και η σπατάλη, η πολυτελής βιτρίνα, ήταν μια πλάνη και ένα όνειρο. Το οικονομικό θαύμα της χώρας μας είχε γυάλινα πόδια. Δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε από ένα σύστημα εξουσίας που είχε μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας και του άνομου κέρδους και όχι την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του ανθρώπου.

 Το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας μας αντιμετώπισε τη φύση και τους ανθρώπους ως αναλώσιμο υλικό και ως φθαρτά προς κατανάλωση με σκοπό το κέρδος για την ολιγαρχία.

 Την αποτυχία του συστήματος φορτώθηκαν οι απλοί άνθρωποι, οι καταθέτες, οι δανειολήπτες, οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί κοκ. Κυρίως όμως το κόστος της αποτυχίας του συστήματος το πληρώνει η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας.

 Η πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας μας έφερε την τρόικα και το μνημόνιο με μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2011 μέχρι πρόσφατα. Σε αυτή την διαδικασία πολιτικής συνενοχής ενεπλάκηκαν δυστυχώς όλα τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή,  ευθύνονται και για την κακή και άδικη διαχείριση της κρίσης.

 Όλοι ξέρανε για τη διαπλοκή. Όλοι ξέρανε για τις μίζες. Όλοι ξέρανε για τις κρυφές χρηματοδοτήσεις των κόμματων. Σε πολλές περιπτώσεις ως κίνημα οικολόγων εκθέσαμε αυτή την κατάσταση με όσες δυνάμεις διαθέταμε. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα σκάνδαλα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ για το Λώλο και για τον Μπόμπολα. Εμείς μιλήσαμε για τις μίζες στους εξοπλισμούς, στα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα. Εμείς αναδείξαμε το σκάνδαλο των ελαττωματικών πασάλων της ΑΗΚ και το σκάνδαλο των χαριστικών χαλαρώσεων στην λίμνη πόλης Χρυσοχούς και πολλά άλλα.

 Δεν μας άκουαν οι κυβερνώντες. Δεν μας άκουαν τα κόμματα. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί, αφού αποδεικνύεται πλέον η σχέση τους με την διαφθορά και τη διαπλοκή. Τώρα είναι η ώρα της δικαίωσης μας.

 Δεν είναι όμως αρκετό να μας λένε ότι είχαμε δίκαιο. Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε τιμωρία. Θέλουμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Αυτή είναι μεγάλη ευθύνη των διωκτικών αρχών, των ανεξάρτητων αξιωματούχων και των δικαστηρίων.
Δεν θα συμβιβαστούμε με οτιδήποτε λιγότερο. Δεν θέλουμε να κουκουλωθεί καμιά υπόθεση. Δεν θέλουμε να την γλυτώσει κανένας απατεώνας. Δεν θα ανεχθούμε να κρυφτούν κάποιοι πίσω από συγγένειες, φιλίες, κομματικές ταυτότητες και κουμπαριές.

 Θα το πω όμως ξεκάθαρα και ας γίνει κατανοητό από όλους: δεν εμπιστευόμαστε κανένα. Για εμάς, τους απλούς ενεργούς πατριώτες πολίτες, η μόνη ασφαλιστική δικλείδα που θα εγγυηθεί τη λειτουργία των θεσμών, είναι η δυνατή μας παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πρέπει να πάρουμε τη τύχη μας στα δικά μας χέρια.

Είναι γι αυτό το λόγο που είμαστε σήμερα εδώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τις δυνάμεις των πολιτών και της κοινωνίας εναντίον των διεφθαρμένων πολιτικών, εναντίον των πολιτικών της αισχροκέρδειας.

Πρέπει να δυναμώσουμε λοιπόν την αντιπροσώπευση  μας πρώτα και κύρια στη νέα Βουλή. Οι εκλογές της 22 Μαΐου δεν είναι η ευκαιρία για καταγραφή των κομματικών ποσοστών. Είναι η ευκαιρία για τους πολίτες να τιμωρήσουν το άδικο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα.

 Στις 22 Μαΐου δεν θα αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας, αλλά σίγουρα μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων μέσα στη Βουλή. Η πολυπρόσωπη παρουσία των βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών μέσα στη νέα Βουλή είναι μια ευκαιρία για περισσότερη πίεση για κάθαρση, τιμωρία και δικαιοσύνη. Είναι μια ευκαιρία για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και πρόληψης, για να έχουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

 Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα. Χωρίς στολίδια και φτιασίδια στα λόγια μας. Τα σύκα σύκα, τη σκάφη σκάφη. Χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ύβρεις. Ας εξηγήσουμε στον απλό πολίτη ότι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του μπορούν να εξυπηρετηθούν στη νέα Βουλή μόνο από μια ενισχυμένη ομάδα του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

Ας εξηγήσουμε ότι οι εκλογές τον αφορούν άμεσα κι ότι η αποχή δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα του. Η αποχή σημαίνει ανοχή, η αποχή σημαίνει συνενοχή. Κάθε ψήφος αποχής την ώρα της καταμέτρησης μοιράζεται στα δυο μεγάλα κόμματα. Ας εξηγήσουμε λοιπόν στους πολίτες ότι η πραγματική ψήφος για ουσιαστική  τιμωρία των ενόχων είναι η ψήφος στο Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

 Εμείς οι πολίτες, εμείς το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών δεν είμαστε μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είμαστε όμως μέρος της κάθαρσης και της τιμωρίας.

Ξέρουμε ότι σε αυτή την επιχείρηση της κάθαρσης και τιμωρίας έχουμε την συμπάθεια και συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών. Αλλά - φίλες και φίλοι - σε αυτή την μάχη ενάντια στην διαφθορά δεν αρκεί η συμπάθεια. Πρέπει η συμπάθεια και η εκτίμηση να μετατραπεί σε ψήφο.

Στις 22 Μαΐου πρέπει το like να γίνει ψήφος. Να γίνει ψήφος και δύναμη ανατροπής, δύναμη τιμωρίας, δύναμη κάθαρσης.

Εμπρός να γίνουμε εμείς η δύναμη της κάθαρσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: