Τρίτη 2 Μαΐου 2017

«Αριστερός ψάλτης, δεξιός παπάς»



Ενοχλήθηκαν στην Εζεκία Παπαϊωάννου γιατί με άρθρο μου καταλόγισα στο ΑΚΕΛ άφρων σπουδή και υπέρμετρο ζήλο στην υπόθεση της ψήφισης της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, προς ικανοποίηση της απαίτησης  του κατοχικού ηγέτη κ. Ακιντζί.

«Ο κ. Περδίκης επέστρεψε ξανά στους ισχυρισμούς ότι το ΑΚΕΛ υπακούει στις εντολές του κ. Ακιντζί. Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι προσβλητικοί και απαράδεκτοι, αλλά προσβάλλουν αυτούς που τολμούν να χρησιμοποιούν τέτοιες αναφορές» αναφέρει σε διαδικτυακό μέσο ο κύριος Στεφάνου βουλευτής του ΑΚΕΛ. «Η Τουρκική πλευρά βρήκε αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για να διακόψει τις συνομιλίες. Αυτό παραδέχονται όλοι. Επομένως, η τουρκική πλευρά βολευόταν με την διακοπή των συνομιλιών. Εμείς, καθήκοντος πράξαμε τα δέοντα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος να επιλυθεί το Κυπριακό» είπε ο κ. Στεφάνου. 

Δεν αμφισβήτησα ποτέ τις προθέσεις του ΑΚΕΛ, επί του προκειμένου θέματος. Εγώ ισχυρίζομαι ότι με τη συγκεκριμένη τους ενέργεια – να στηρίξουν δηλαδή την προβληματική πρόταση του ΔΗΣΥ– ούτε «καθήκον» τους ήταν, ούτε «δέουσα».

Και εξηγούμαι. Στην ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων (ημερομηνίας 7/4/17) εξήγησα ότι η προώθηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, ήταν μια βεβιασμένη και άσκοπη πράξη. Τα γεγονότα με έχουν επιβεβαιώσει. Αυτό είναι γνωστό, δεν θα επανέλθω.

Το οξύμωρο (και διδακτικό για το ΑΚΕΛ) νέο στοιχείο είναι αυτό που παρατήρησα στη συγκεκριμένη ανάρτηση, στο διαδικτυακό μέσο: ακριβώς δίπλα από τη φωτογραφία του κ. Στεφάνου, το προσεκτικό μάτι «πιάνει» μια έρευνα ανάμεσα στους χρήστες του μέσου, όπου με συντριπτική πλειοψηφία 76,6% (ή 3206 άτομα) θεωρούν ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν θα φέρει τίποτα διαφορετικό. Κι΄ αυτή η εικόνα υπήρχε από την αρχή της «δημοσκόπησης» στις αρχές Απριλίου. Είναι ολοφάνερο ότι ο απλός Κύπριος ήξερε ότι η κίνηση ΔΗΣΥ/ ΑΚΕΛ δεν θα έφερνε κανένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. 

Όπως είπα στην ομιλία μου, ακόμα και πολλοί που θεωρούσαν «ανόητη» ή «άχρηστη» την αρχική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με την οποία το ενωτικό δημοψήφισμα μπήκε στον κατάλογο των επετείων που θα τιμούνται με δεκάλεπτη αναφορά στα δημόσια σχολεία, τοποθετήθηκαν αρνητικά στην προσπάθεια του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για ανατροπή της, προς συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Ακιντζί.

Πως και το κατά άλλα πολύ μελετημένο ΑΚΕΛ δεν είχε διαπιστώσει ότι με το να στηρίξει το ΔΗΣΥ απλά έδινε ένα ακόμα δεκανίκι στην κυβερνώσα παράταξη, χωρίς να προσφέρει τίποτα θετικό στις διαπραγματεύσεις. 

Αυτή η πολιτική συμπεριφορά του αριστερού ψάλτη σε δεξιό παπά, ίσως να μην φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: