Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Ο Ιούδας φρουρούσε υπέροχα

Ωραίο αυτό που μας είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. Ακόμα και για το Χριστό – είπε – που ήταν και Θεός, στους δώδεκα μαθητές του βγήκε και ένας προδότης. Δεν μπορεί να φταίνε όλοι οι Χριστιανοί γι’ αυτό. Ύστερα μας είπε για την μηλιά που αν έχει ένα – δυο σάπια μήλα, δεν πετροβολούμε το δέντρο, ούτε το ξεριζώνουμε. Ωραία λόγια και όμορφες παρομοιώσεις.

Όχι, αγαπητέ αρχηγέ. Έχετε μεγάλο λάθος, με όλο το σεβασμό. Η παρομοίωση σας ήταν όμορφη αλλά τουλάχιστον ατυχής.

Πρώτα και κύρια δεν μπορείς να συγκρίνεις το Χριστό με όσους ευθύνονται για τις επιλογές και τις αποφάσεις που οδήγησαν την αστυνομία Κύπρου σε αυτό το χάλι. Ένα χάλι διαχρονικό, για να είμαι δίκαιος μαζί σου, του οποίου οι βαθύτερες καταβολές και αφετηρίες χάνονται στην αρχή του χρόνου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι άνθρωποι αυτοί, είχαν λόγους, συνδέσεις και διασυνδέσεις. Είχαν βαθύτερους σκοπούς και ήταν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος. Ενός συστήματος που παράγει σήψη και διαφθορά. Σ’ αυτό το σύστημα κύριες αφετηρίες και δεξαμενές του πύους είναι τα κόμματα, εκείνα τουλάχιστον που κυβέρνησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Γιατί; Γιατί προώθησαν, στήριξαν και αναπαρήγαν το ρουσφέτι, τον κομματισμό και την αξιοκρατία. Θυμάστε την ιστορία με τα ραβασάκια του υπουργού στον διευθυντή των φυλακών; Θυμάστε τότε εάν παραιτήθηκε ο υπουργός; Όχι βέβαια. Τώρα τουλάχιστον η Κύπρος ανέλαβε την ευθύνη (που είχε και μάλιστα μεγάλη απ’ ότι φαίνεται) και για τα πεπραγμένα των προηγούμενων υπουργών.

Δεύτερον, γιατί ο Ιούδας ήταν μέσα στο θεϊκό σχέδιο. Έπρεπε να υπάρχει στην ιστορία για να υπάρξει το λάθος, το πάθος και η ανάσταση. Στην περίπτωση της Αστυνομίας μείναμε μόνο στο λάθος και το πάθος. Η ιστορία έμεινε στο φιλί του Ιούδα, στον Άννα και τον Καΐφα, και στον κλήρο που έριξαν οι φρουροί για τον διαμοιρασμό του χιτώνα.

Τρίτον, ο Ιούδας τιμωρήθηκε. Δηλαδή επήλθε η νέμεσις, η τιμωρία και η κάθαρση. Για την Κυπριακή αστυνομία είναι αμφίβολο εάν μέσω της αυτογνωσίας και της συνείδησης, θα φτάσει ποτέ στην τιμωρία και την κάθαρση.

Προσωπικά εύχομαι στον αρχηγό να καθαρίσει την μηλιά από τα σκουλήκια και την ψώρα. Αλλά να προσέχει ποιος θα φρουρεί την μηλιά της αστυνομίας. Διότι και ο Ιούδας φρουρούσε υπέροχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: