Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Όχι στο Ρωσοτουρκικό Πυρηνικό Εργοστάσιο

Το γεγονός ότι στη συνάντηση Ερτογάν – Πούτιν στη Μόσχα επιβεβαιώθηκε η πυρηνική συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για την κατασκευή ρωσικού πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, αποτελεί μια άκρως απογοητευτική εξέλιξη. Φαίνεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους ούτε και την απόφαση Τουρκικού δικαστηρίου που κήρυξε πρόσφατα παράνομη την απόφαση για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου.

Ως Οικολόγους μας ανησυχεί η υπογραφή αυτής της συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου ακριβώς απέναντι από την Κύπρο. Είναι λυπηρό που η φίλη χώρα δεν έχει λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος, των τούρκων, ελλήνων και κύπριων οικολόγων και στηρίζει τα πυρηνικά όνειρα της Τουρκίας.

Η κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών μπορεί να έχει εγκαταλειφθεί αλλά ο πυρηνικός εφιάλτης είναι ζωντανός. Η χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας για παραγωγή ενέργειας επανέρχεται δυναμικά. Έχει αποδειχθεί όμως ότι η κατοχή πυρηνικής τεχνολογίας οδηγεί πολλά καθεστώτα στο δρόμο των πυρηνικών εξοπλισμών.

Όταν σήμερα η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και την κατοχή τους από χώρες που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη (π.χ. Ινδία, Πακιστάν, Β. Κορέα, Ιράν) δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλα ξεκίνησαν με την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας σ’ αυτές τις χώρες στο όνομα της παραγωγής ενέργειας. Τελικά αποδείχθηκε ιστορικά ότι ο δρόμος προς την πυρηνική βόμβα περνά από τα εργοστάσια και τα εργαστήρια πυρηνικής ενέργειας.

Με άλλοθι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι πυρηνικές υπερδυνάμεις επαναφέρουν στο προσκήνιο μια τεχνολογία που έχει κοστίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια ζωές και έχει προκαλέσει μεγάλο οικονομικό κόστος.

Είναι φανερό πως το «θερμοκήπιο» είναι το πρόσχημα. H ουσία είναι ότι μια σειρά κυβερνήσεων θέλουν να αποδεσμευτούν από το πετρέλαιο, του οποίου οι αυξημένες τιμές και η προοπτική περιορισμού των αποθεμάτων δημιουργεί ανησυχίες. Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας στην οποία έχουν προβάδισμα (ή επιδιώκουν να μπουν δυναμικά), θέλουν να βρεθούν σε θέση υπεροχής, αποσπώντας και παράπλευρα στρατιωτικά οφέλη.

Η επαναβεβαίωση της πυρηνικής συμφωνίας Τουρκίας – Ρωσίας για την κατασκευή ρωσικού πυρηνικού εργοστασίου αποτελεί μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή μας και μάλιστα στην πλέον επικίνδυνη μορφή της.

Με αυτή την απόφαση αναλαμβάνεται ένα τεράστιο ρίσκο για το Περιβάλλον, την Ειρήνη και την ίδια την Ανθρώπινη ζωή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου φέρνει τον πυρηνικό εφιάλτη μέσα στο σπίτι μας. Η εξαιρετικά επικίνδυνη (σεισμογενής) περιοχή της Νότιας Μικράς Ασίας, τα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής, η έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας κλπ κλπ, καθιστούν τα σχέδια για το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Άκκουγιου τη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια των λαών της περιοχής μας.

Επειδή ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και επειδή η πυρηνική ενέργεια αποτελεί εκρηκτική απειλή όχι μόνο για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να παρέμβει με κάθε τρόπο προς αποφυγή της ανέγερσης πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Αυτή η ενέργεια ναρκοθετεί το μέλλον των λαών της περιοχής για τους επόμενους αιώνες, ενώ δημιουργεί δυνατότητες στην Τουρκία να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη (κάτοχο πυρηνικών όπλων). Δυστυχώς η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση για άλλη μια φορά πιάστηκαν στον ύπνο.

Εκφράζουμε μεγάλο σεβασμό προς τη φίλη Ρωσία και το λαό της που στήριξαν με συνέπεια τον αγώνα της Κύπρου, αλλά η ενέργεια αυτή πρέπει να προβληματίσει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και να προχωρήσουν σε αποτρεπτικές ενέργειες και διαβήματα.

1 σχόλιο:

the Idiot Mouflon είπε...

http://hlithioagrino.blogspot.com/2010/01/blog-post_15.html

Για τις διευρυμένες εξουσίες της αστυνομίας.

Δικός σας. Ολόδικο σας.

Γκοοοοοοοοοοοοοοοολλλλ !