Ο λαός μας τίμησε αυτές τις μέρες τις θλιβερές επετείους της καταστροφής του 1974, υπό το βάρος της νέας τραγωδίας της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Καταδικάσαμε όλοι το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή, που οδήγησαν το λαό μας, στην πιο μεγάλη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας του. Βιώνουμε από το 1974 τα τραγικά αποτελέσματα της προδοσίας, με χιλιάδες πρόσφυγες, εκατοντάδες αγνοούμενους και το Κυπριακό πρόβλημα άλυτο από τότε.
Είναι σημαντικό για πολλούς και διάφορους λόγους, νομίζω, να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι ο λαός μας, το 1974 δεν υπέστη μια στρατιωτική ήττα, προδόθηκε! Έχω την άποψη ότι όσοι προωθούν έκτοτε, την ιδεολογία του «λύση να’ ναι, κι ότι να ‘ναι», στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους, στην αποδοχή της ήττας του ’74. «Ηττηθήκαμε» – μας λένε – «τί θέλετε τώρα;» «Είμαστε οι αδύναμοι; Τώρα τί; Θα τα βάλουμε με την Τουρκία;» - μας λένε.
Ξεχνούν ότι ο λαός μας, δεν ηττήθηκε. Έπεσε θύμα προδοσίας. Γι’ αυτό δίκαια αναζητά μέσα από τη λύση, τη δικαιοσύνη. Λύση δίκαιη και λειτουργική, που να αναιρεί και όχι να μονιμοποιήσει/νομιμοποιήσει τα κατοχικά δεδομένα.
Τέτοιες μέρες ο Εθνικός Ύμνος ακούεται ως θρήνος για αυτούς που χάθηκαν λόγω της μεγάλης προδοσίας. Τα 37 χρόνια των υποχωρήσεων έφεραν το Κυπριακό στο χείλος της διχοτόμησης, σε αυτή την άθλια κατάσταση που βρίσκεται, δεν στέρησαν όμως ποτέ από αυτό το λαό την αξιοπρέπεια και την τιμή του, που ήταν η μοναδική του ελπίδα και καταφυγή. Οι ευθύνες των 37 χρόνων υποχωρήσεων βαρύνουν όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε όμως να απογυμνώσει το λαό μας από το τελευταίο αποκούμπι του που ήταν η τιμή και η αξιοπρέπεια του. Η συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς για την παροχή ηλεκτρισμού, καταρράκωσαν το ηθικό ενός λαού πληγωμένου από την μεγάλη καταστροφή. Έχει επιτείνει το αίσθημα της προδοσίας. Έχει επιτείνει το αίσθημα της ήττας. Μήπως όμως αυτό ήθελαν ευθύς εξαρχής;
Οι πληροφορίες για γερμανική πλωτή εξέδρα-γεννήτρια, για το αιολικό πάρκο στην Αγία Άννα, και για τα 300 φωτοβολταϊκά πάρκα που μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα, πληθαίνουν και αποδεικνύουν ότι η απόφαση για να καταφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στο κατοχικό ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πολιτική και ήταν ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική της δημιουργίας ενός κλίματος ηττοπάθειας. Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν οι λύσεις που μπορούν να μας αποδεσμεύσουν από το τουρκικό ρεύμα και να αποστερήσουν από τον Ερντογάν τη χαρά να μας κοροϊδεύει και να μας ειρωνεύεται.
Λυπάμαι που θα το πω αλλά φαίνεται ότι και σήμερα καθώς βιώνει μια νέα τραγωδία, την μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μετά το 1974, αυτός ο λαός, νιώθει και πάλι προδομένος. Γι’ αυτό δίκαια αναζητά, τη δικαιοσύνη.
Έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο. Μόνο ο Θεός και ο πραγματικός του δραγουμάνος, που είναι ο λαός, μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου