Για να τοποθετήσει ένας οικογενειάρχης στην Κύπρο φωτοβολταϊκή στέγη, που να καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρισμού για μια μέση οικία, του στοιχίζει σήμερα περίπου 12.000 ευρώ (+ΦΠΑ). Μια εγκατάσταση 7kw μπορεί να αποδώσει μέχρι 16.000kwh το χρόνο. Με τα σημερινά δεδομένα της επιδότησης συνεπάγεται ότι ο άνθρωπος αυτός θα πληρώνεται από το ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περίπου 4500 ευρώ το χρόνο. Υπολογίζεται λοιπόν ότι στα πρώτα τέσσερα χρόνια (το πολύ σε πέντε χρόνια), ο άνθρωπος αυτός θα κάνει πλήρη απόσβεση της δαπάνης (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, τόκων, φόρων κλπ). Μετά από πέντε χρόνια ο άνθρωπος αυτός θα μπορεί να εισπράττει περίπου 2000 μέχρι 3000 ευρώ το χρόνο από την «επένδυση» του αυτή, δηλαδή 4500 ευρώ που θα πληρώνεται από ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μείον το κόστος της κατανάλωσης που θα του χρεώνει η ΑΗΚ (ας πούμε κάτι μεταξύ 1500 με 2500 ευρώ το χρόνο εάν δεν έχει αύξηση η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τα επόμενα πέντε χρόνια). Εάν καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρισμό τότε το κέρδος του θα μειώνεται αναλόγως.
Εγώ θα ήθελα ο κάθε οικογενειάρχης να διευκολυνθεί να τοποθετεί τη δική του φωτοβολταϊκή στέγη. Θέλουμε να γεμίσει η Κύπρος φωτοβολταϊκές στέγες όπως γέμισε με ηλιακούς θερμοσίφωνες. Όσοι λένε ότι πρέπει να περιμένουμε τις καινούργιες τεχνολογίες που θα είναι πιο παραγωγικές (και συμφέρουσες) θα απαντούσα ότι ευτυχώς δεν έγινε το ίδιο με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Εάν περιμέναμε πότε θα είχαμε την καλύτερη τεχνολογία στους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα ήμασταν ακόμα στο ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουμε το νερό για να κάνουμε το μπάνιο μας. Η τεχνολογία προχωρά. Αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, laptop, i-phone, συνεχώς εξελίσσονται, γίνονται πιο αποδοτικά και πιο «συμφέροντα». Όμως κανένας δεν μας εμποδίζει να αγοράζουμε ότι υπάρχει σήμερα διαθέσιμο και να μην περιμένουμε πότε θα βγει το καλύτερο και πιο φθηνό μοντέλο.
Μου λένε ότι εάν αντί να δεσμεύσουμε περίπου 2 εκατομμύρια (που προνοεί ο παρόν προϋπολογισμός του ταμείου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), δεσμεύσουμε τρία και τέσσερα εκατομμύρια για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τότε αυτά πιθανόν να μείνουν αδιάθετα (αφού ίσως να μην βρεθούν εκατοντάδες οικογενειάρχες για να κάνουν δαπάνη 12.000 ευρώ (+ΦΠΑ) για να έχουν απόσβεση σε 5 χρόνια) απαντώ: τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει με αυτά τα λεφτά την εισήγηση μας για δωρεάν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στεγών σε οικίες πολύτεκνων οικογενειών ή απόρων οικογενειών ως αντιστάθμιση στη μείωση της ποιότητας ζωής τους λόγω οικονομικής κρίσης και των γνωστών μέτρων. Αν – όπως λένε οι αρμόδιοι – πιθανόν να απομείνουν ορισμένες χιλιάδες ευρώ μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως π.χ. κοινότητες, για τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων ηλιακών πάρκων μέχρι 20 kw (απαιτούμενη έκταση 200 m² περίπου).
Τώρα είναι η ευκαιρία. Στροφή στον ήλιο, για να εξαφανιστούν οι σκιές της οικονομίας της ρύπανσης και της ακριβής ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου