Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Μια έρευνα για το κάπνισμα


Έγινε λέει μια έρευνα από ένα Πανεπιστήμιο για τις επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα των κέντρων αναψυχής λόγω της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2010. Η «έρευνα» προβλήθηκε και από τηλεοπτική εκπομπή με ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες.

Ας δούμε λοιπόν τί έρευνα ήταν αυτή: Έγιναν λέει 235 τηλεφωνικές συνεντεύξεις με ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής. Άρα τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν την άποψη των ιδιοκτητών των κέντρων αναψυχής. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα το 80% των ιδιοκτητών δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν από την «απαγόρευση». Αυτό βέβαια δεν στηρίζεται σε στοιχεία, σε οικονομικούς παραμέτρους ή σε στοιχεία για την γνώμη των πελατών. Αυτή είναι η εντύπωση των ιδίων των ιδιοκτητών των κέντρων. Άρα το σωστό θα ήταν να κατέληγε η έρευνα στο συμπέρασμα ότι το 80% των καταστηματαρχών θεωρούν ή νομίζουν ότι επηρεάστηκε η δουλειά τους από την απαγόρευση του καπνίσματος.

Από την άλλη δεν αντέχω τον πειρασμό να σημειώσω ότι προσωπικά είχα την εντύπωση ότι ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής ήταν ολόψυχα εναντίον της νομοθεσίας και πίστευαν ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η πελατεία τους. Γιατί αυτή η «απώλεια»; Αντίθετα, εάν ρωτήσει το Πανεπιστήμιο τους μη καπνιστές εάν υποστηρίζουν τη νομοθεσία (και ακόμα αν υποστηρίζουν την αυστηρή εφαρμογή της) θα εκπλαγεί από το ποσοστό θετικών ψήφων.

Η πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας, απαιτεί καθαρό αέρα σε κλειστούς χώρους. Η «καθολική λύση» είναι μια μέθοδος η οποία παρά τις αδυναμίες της μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, έχουμε σοβαρά ελλείμματα εφαρμογής των νομοθεσιών στην Κύπρο, πρέπει να το ομολογήσουμε. Όταν οι Κύπριοι παρανομούν για θέματα άμεσης ασφάλειας και «ζωής ή θανάτου» όπως π.χ. για τη ζώνη ασφαλείας ή την οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ και όταν γι’ αυτά τα θέματα υπάρχει ανοχή, τότε τί να περιμένει κανείς για το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους;

Χρειάζεται επιμονή και στοχοπροσήλωση μέχρι να φθάσουμε στο πολιτιστικό επίπεδο άλλων λαών. Να μην μολύνουμε τον αέρα που αναπνέουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: