Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σε κίνδυνο το πάρκο Φιλοδασικού



Δημοσίευμα εφημερίδας Φιλελεύθερου 21/1/2013

Οι Οικολόγοι κρούουν τον κώδωνα και το Τμήμα Δασών σηκώνει τα χέρια ψηλά
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ

Το αναψυκτήριο που βρίσκεται στο «πάρκο του Φιλοδασικού», στο μικρό δασύλλιο από ευκαλύπτους παρά τις όχθες του Πεδιαίου απέναντι ακριβώς από το Γιώρκειο Μέγαρο στη Λευκωσία, έχει εξελιχθεί –σύμφωνα με καταγγελίες του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη- σε έναν πλήρη χώρο εστίασης, με κουζίνα και ψησταριά.
«Το γεγονός ότι μέσα στο δάσος (ένα από τα ελάχιστα αστικά μας δασύλλια) επιτρέπεται το συστηματικό άναμμα φωτιάς, μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Επιπλέον παρατηρούμε αποψίλωση της βλάστησης, τοποθέτηση ισχυρού νυκτερινού φωτισμού, κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων κ.ο.κ.
Η όλη εξέλιξη της ανάπτυξης του αναψυκτηρίου σε κέντρο διασκέδασης και εστίασης μάς δημιουργεί ανησυχία», αναφέρει σε σχετική επιστολή του προς τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Δασών Τάκη Τσιντίδη και διερωτάται ποιος ελέγχει την κατάσταση.
Η απάντηση που δίδεται από το Τμήμα Δασών, είναι άκρως ενδιαφέρουσα, διότι όπως προκύπτει, κανείς δεν ελέγχει την κατάσταση.
Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, το ίδιο δεν έχει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα στην περιοχή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται από τις παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες και όπως παραδέχεται, «είναι πηγή κινδύνων και ρύπανσης στον χώρο».
Όπως αναφέρει, η εν λόγω έκταση ενοικιάστηκε στον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου (ΦΣΚ) από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) μέσα στη δεκαετία του 1940, με σκοπό τη φύτευση και εξωραϊσμό της.
Ο ΦΣΚ, μετά την ανάπτυξη πρασίνου, έθεσε σε λειτουργία μικρό περίπτερο και παιδική χαρά που εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια τους επισκέπτες.
«Ο τελευταίος όμως ενοικιαστής με τον οποίο ο ΦΣΚ είχε συνάψει συμφωνία για άδεια χρήσης του περιπτέρου, προέβη σε προσθήκες στα υποστατικά χωρίς καμιά άδεια και συνέχισε να κατέχει τον χώρο αυθαίρετα, προσφέροντας υπηρεσίες που δεν προβλέπονταν στο συμβόλαιό του, το οποίο εν τω μεταξύ έληξε από τις 31.12.2011», αναφέρει ο κ. Τσιντίδης. 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Ο Φιλοδασικός τερμάτισε την ενοικίαση της κρατικής γης μέσα στην οποία βρίσκεται το εν λόγω πάρκο, με αίτημά του από τις 27.11.2012, και ενδιαφέρον για απόκτησή της εξέφρασε το Δημαρχείο Λευκωσίας, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αρθούν πρώτα οι παρανομίες που έχουν γίνει σε αυτήν.

ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ο ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ Σύνδεσμος αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ταυτόχρονα παραδέχεται ότι δεν θα μπορούσε και ίσως ούτε νομιμοποιείται πλέον, να εισέλθει σε μια δικαστική διαμάχη για απομάκρυνση των παράνομων υποστατικών, γι’ αυτό και ζήτησε βοήθεια από τον Δήμο Λευκωσίας. Το Τμήμα Δασών, από πλευράς του, εισηγείται όπως ο Δήμος Λευκωσίας, αναλάβει τον χώρο και με συμφωνία για ορισμένο χρονικό διάστημα με τον αδειούχο, να γίνουν οι αναγκαίες μετατροπές ώστε να ρυθμιστεί το είδος και η έκταση των υπηρεσιών που θα προσφέρονται εκεί.
«Η άλλη επιλογή είναι η κατάθεση αγωγής με στόχο την έκδοση δικαστικού διατάγματος κατεδάφισης των παράνομων υποστατικών», αναφέρει το Τμήμα Δασών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: