Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Δημοσιεύματα για πρόταση νόμου για κατάργηση ωφελημάτων πρώην Προέδρων Δημοκρατίας και Βουλής

Πολίτης, Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013


Φιλελεύθερος, Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013
Δώρο μία λιμουζίνα με οδηγό αλλά και γραμματέα
Πρόταση Νόμου για κατάργηση ωφελημάτων πρώην Προέδρων Δημοκρατίας και Βουλής
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Tην ετοιμασία πρότασης Νόμου που να καταργεί τα ωφελήματα που απολαμβάνουν σήμερα οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής ζήτησε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης. Με επιστολή του προς την αναπληρώτρια διευθύντρια της Βουλής, Βασιλική Αναστασιάδου, ο κ. Περδίκης ζητά όπως ετοιμαστεί το συντομότερο δυνατόν η πρόταση Νόμου για να κατατεθεί με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος.

Τα ωφελήματα που απολαμβάνουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής αφορούν την παραχώρηση ενός πολυτελούς αυτοκινήτου με οδηγό και με καλυμμένα τα έξοδα διακίνησης και συντήρησης καθώς και μια γραμματέα. Ωφελήματα, τα οποία παραχωρούνται με τη λήξη της θητείας τους ως δώρο, για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, πρόσθετα, βεβαίως, της σύνταξης που λαμβάνουν και που ξεπερνά τα €5.000
τον μήνα. Τα συγκεκριμένα ωφελήματα απολαμβάνουν σήμερα δυο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και τρεις Πρόεδροι της Βουλής. Πρόκειται για τους Γιώργο Βασιλείου, Γλαύκο Κληρίδη, Βάσο Λυσσαρίδη, Αλέξη Γαλανό και Μάριο Καρογιάν. Στον κατάλογο των δικαιούχων θα προστεθεί από τον ερχόμενο Μάρτιο και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Τα εν λόγω ωφελήματα προς τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής θεσμοθετήθηκαν με Νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής και που τέθηκε σε ισχύ πριν 25 χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου 1988. Με βάση τον Νόμο, τα εν λόγω ωφελήματα επωφελούνται και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής. Θέσεις όμως, που παραμένουν κενές καθώς με βάση το Σύνταγμα μας, προορίζονται για τους Τουρκοκύπριους.

Ειδικότερα, ο υπό αναφορά Νόμος προβλέπει τα εξής: Στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Βουλής χορηγούνται με την αποχώρηση από το λειτούργημα τους: α) Επίδομα για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως, το οποίο είναι ίσο με την εκάστοτε ανώτατη βαθμίδα της μισθοδοτικής κλίμακας Στενογράφου 1ης τάξεως και το εκάστοτε ισχύον τιμαριθμικό επίδομα. β) Υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό. Νοείται ότι, το επίδομα για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως δεν καταβάλλεται στην περίπτωση και για όσο χρόνο ο πρώην Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρώην Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Βουλής επιλέγουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες δημοσίου υπαλλήλου. Οι διατάξεις του βασικού Νόμου εφαρμόζονται μόνο για όσους υπηρέτησαν στα προαναφερθέντα αξιώματα για περίοδο πέραν των 30 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης επιχειρεί μέσω της κοινοβουλευτικής οδού να πετύχει την κατάργηση αυτών των ωφελημάτων, τα οποία εν μέσω κρίσης, θεωρούνται προκλητικά. Τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2013, ο κ. Περδίκης κατέθεσε τροπολογία για δέσμευση του κονδυλίου ύψους €283.000 που προορίζεται να καλύψει το κόστος παραχώρησης των εν λόγω ωφελημάτων. Κονδύλι, το οποίο για φέτος είναι αυξημένο κατά €56.680 καθώς στους δικαιούχους προστίθεται λίαν συντόμως και ο Δημήτρης Χριστόφιας. Η τροπολογία Περδίκη απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και ο λόγος προφανέστατος καθώς αφορά νυν και πρώην ηγέτες τους. Το ΕΥΡΩΚΟ κράτησε αποστάσεις, καθώς δεν επηρεάζεται με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως εκτιμάται, την ίδια τύχη αναμένεται να έχει και η πρόταση Νόμου του κ. Περδίκη εκτός εαν τα κόμματα ενεργήσουν διαφορετικά αυτή τη φορά.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΡΙΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ
Η περίπτωση του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν είναι ιδιάζουσα καθώς τυγχάνει να είναι και βουλευτής. Συνεπώς, θα πρέπει να διερευνηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο το κατά πόσο συνιστά διασπάθιση δημόσιου χρήματος το γεγονός ότι, ο κ. Καρογιάν ενώ διαθέτει γραμματέα με βάση το Νόμο περί ωφελημάτων του Προέδρου της Βουλής, την ίδια ώρα λαμβάνει ως βουλευτής και επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών, ύψους €1.050 τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: