Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ο πιο καλός μαθητής



Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Γερμανικό κανάλι ΖDF ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε: «Έτσι είναι όταν βρίσκεσαι σε μια σχολική τάξη όταν κάποιος έχει καλύτερα αποτελέσματα, όσοι αντιμετωπίζουν λίγο μεγαλύτερες δυσκολίες αρχίζουν λίγο να ζηλεύουν».

Ο πιο καλός ο μαθητής λοιπόν ο Γερμανός, στην τάξη των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Πετυχαίνει πάντα να παίρνει καλούς βαθμούς. Εγώ πάντως οφείλω να πω ότι εξ όσων θυμούμαι απ’ τα δικά μου μαθητικά χρόνια, αυτοί που έπαιρναν τους καλύτερους βαθμούς δεν ήταν πάντα οι πιο ικανοί.

Κάποιοι πετύχαιναν ψηλή βαθμολογία γιατί αντέγραφαν στις εξετάσεις (ήταν δηλαδή απατεώνες). Άλλοι γιατί οι γονείς τους ως πιο εύποροι (ή γιατί είχαν τη θέληση και την γνώση που δεν είχαν οι γονείς των υπολοίπων), τους έστελναν στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία. Εφοδιασμένοι λοιπόν με επιπλέον γνώσεις (ίσως και πιο στοχευμένη γνώση) κατέβαλλαν τους υπολοίπους στον ανταγωνισμό και είχαν… καλύτερα αποτελέσματα. Για να μην αναφερθώ σε μια περίπτωση που θυμούμαι, ενός συμμαθητή μου που έπαιρνε καλούς βαθμούς (και είχε έτσι καλύτερα αποτελέσματα) γιατί η μητέρα του παρείχε ερωτικές εξυπηρετήσεις στον δάσκαλο μας.

Από την άλλη θυμάμαι συμμαθητές μας που τους βοηθούσαμε να καταλάβουν μία δύσκολη άσκηση στα μαθηματικά ή τους δίναμε τα βιβλία και τις σημειώσεις μας. Θυμάμαι ότι όταν κάποιος ήταν άρρωστος και έμενε στο σπίτι, κάποιος συμμαθητής αναλάμβανε να τον ενημερώσει για τα βασικά των μαθημάτων που έχανε. Διότι σε τελική ανάλυση σε μια μαθητική τάξη υπάρχει πολλή περισσότερη αλληλεγγύη φιλία και αδελφοσύνη από τα σαλόνια του Εurogroup.         

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα «καλά αποτελέσματα» σε μια μαθητική τάξη δεν αποτελούν πάντα κριτήριο δίκαιης αξιολόγησης.  Άρα να μην μας λέει ότι τον ζηλεύουμε ο κ. Σόϊμπλε. Να μας πει πόσα δισεκατομμύρια δολάρια εισέπραξε η Γερμανία μεταπολεμικά από τις ΗΠΑ; Πόσα εκατομμύρια Γαλλικά φράγκα από τη Γαλλία στα πρώτα χρόνια της κοινοπραξίας για το χάλυβα (τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης); Πόσα εκατομμύρια απορρόφησε η Γερμανία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της επανένωσης; Και τέλος πόσα εκατομμύρια ευρώ χρωστά στον κοινοτικό προϋπολογισμό η Γερμανία;

Δεν αμφισβητώ τις ικανότητες του Γερμανικού λαού. Η Γερμανία είναι για μένα μια χώρα από την οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά. Αλλά ο κύριος Σόϊμπλε δεν μπορεί με τόση αλαζονεία και υπεροψία να μηδενίζει την κριτική που δέχεται ακόμα κι από τους Γερμανούς τους ίδιους με το σβηστήρι της ζήλιας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: