Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ιδού ο Κύπριος



Επειδή ως πολιτικό κίνημα, ασχολούμαστε με ανθρώπους και την κοινωνία, είναι ενδιαφέρον να δούμε τι λέει το ευρωβαρόμετρο γα τη νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με τους κατοίκους του ψευδοκράτους (οι περισσότεροι έποικοι) και με τον μέσο Ευρωπαίο.

Λοιπόν, ο Κύπριος (Ελληνοκύπριος) είναι το άτομο που ανησυχεί πρώτα και κύρια 43% για την κατάσταση του νοικοκυριού του (τον εαυτό του), έναντι 10% των Τούρκων και 16% των Ευρωπαίων. Τον απασχολεί λιγότερο η κατάσταση της χώρας, γιατί – όπως έλεγε και ένας γνωστός στατιστικολόγος – «κι’ αν χαθεί η χώρα μου, εγώ θα βρω τρόπο να τη βολέψω».

Απ’ εκεί και πέρα φαίνεται ότι ο Κύπριος ανησυχεί λιγότερο από το μέσο Ευρωπαίο για την αύξηση των τιμών (ζούμε σε εποχή αποπληθωρισμού), για την υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις του. Το περιβάλλον – που γενικώς δεν θεωρείται και τόσο πρόβλημα και στην Ευρώπη – ο Κύπριος το κατατάσσει τελευταίο στις ανησυχίες του (για την τρομοκρατία δεν το συζητώ)!

Συμπέρασμα: Ούτε λίγο, ούτε πολύ δεν έχουμε ως Οικολόγοι, υπόθεση σε αυτήν την κοινωνία, που όχι μόνο δεν έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά – το χειρότερο – την χαρακτηρίζει ένας άκρατος εγωκεντρισμός και η αγάπη για προσωπική ευημερία («my comfort zone» που λένε κάποιοι). Όμως αντέχουμε. Και προχωρούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: