Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Έτος Τηλλυρίας



Παραμελημένοι, απομακρυσμένοι από τα αστικά κέντρα, ξεχασμένοι πολλές φορές από τη διοίκηση, οι Έλληνες κάτοικοι της Τηλλυρίας, αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό σ’ αυτήν την «άκρα της γης».

Αυτόν το χρόνο, το  2014, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις μάχες της Τηλλυρίας, όταν η νεόδμητη τότε Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε την πρώτη στρατιωτική επίθεση από την Τουρκία και αντιμετώπισε τον κίνδυνο διάλυσης. Ολόκληρος ο Κυπριακός λαός, έδωσε το παρόν του στις μάχες της Τηλλυρίας, για να αντιμετωπιστεί η πρώτη στρατιωτική  εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, στους σύγχρονους καιρούς. Στη δική μου την αντίληψη, τα βουνά της Τηλλυρίας είναι η Κυπριακή Πίνδος, όπου δόθηκε – και κερδήθηκε – η μάχη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας απέναντι στην πάνοπλη Τουρκία.

Καταθέτω λοιπόν πρόταση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από εκείνη τη μεγάλη ώρα του Κυπριακού Ελληνισμού και της Τηλλυρίας, όπως το 2014 κηρυχθεί επισήμως και εμβληματικά ως «Έτος Αγίας Τηλλυρίας».

Έχω ζητήσει ήδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως θέσει υπό την αιγίδα του και την υψηλή εποπτεία της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σύνολο εκδηλώσεων και δράσεων, που στόχο θα έχουν να τιμηθεί ο μεγάλος εκείνος αγώνας. Όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα πρέπει να οργανώσουν δράσεις και έργα, που όχι μόνο θα τιμούν τη μνήμη και θα αποδίδουν τιμές στους νεκρούς αγωνιστές, αλλά και τους δεινοπαθούντες κατοίκους των χωριών της Τηλλυρίας, αλλά και θα στηρίξουν την επιβίωση των Ελληνοκύπριων στην ακριτική περιοχή της Τηλλυρίας. Στην οργάνωση των εκδηλώσεων και δράσεων μπορούν και πρέπει να εμπλακούν τα αρμόδια Υπουργεία, οι Επαρχιακές Διοικήσεις Λευκωσίας και Πάφου, η Βουλή, η Εκκλησία και βεβαίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Περιμένω ότι όλοι αυτοί οι φορείς θα συντονιστούν για να τιμήσουν δεόντως και εμπράκτως το λαό της Τηλλυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: