Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Συνηγορία στον Αριστοφάνη (2) (ή γίνεται να είναι ο Αριστοφάνης υπάλληλος του ΡΙΚ;)



Πριν λίγα χρόνια είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «Συνηγορία στον Αριστοφάνη». Το άρθρο γράφτηκε για να καυστηριάσει τις παρεμβάσεις του τότε αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας κ. Παπαγεωργίου, προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ για να λογοκριθεί η σατυρική εκπομπή «Πατάτες Αντιναχτές». Είχε ενοχληθεί ο τότε αρχηγός από τον τρόπο που τον σατίριζε η εκπομπή γιατί προσέβαλε – κατά την άποψη του – ένα θεσμό (!).

Είχα τότε υποδείξει ότι η πολιτική σάτιρα όπως την καθιέρωσε ο αρχαίος σατυρικός συγγραφέας Αριστοφάνης ο Κυδαθηναίος (445 – 380 π.Χ.) είναι και «βωμολόχος» και «χυδαία» και προκλητική και «άδικη». Είναι τέχνη. Στην τέχνη δεν μπορούν να μπαίνουν όρια στη βάση της εξυπηρέτησης των όποιων προσώπων της εξουσίας.

Όσα συνέβησαν πρόσφατα με τη σατυρική εκπομπή «Πατάτες Αντιναχτές» ανέδειξαν την αδυναμία φορέων της εξουσίας στην Κύπρο, να αντιληφθούν αυτές τις διαχρονικές αλήθειες, που έχουν να κάνουν με την τέχνη, τη λογοκρισία και τη Δημοκρατία.

Τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν πολλά. Φταίνε οι «βωμολοχίες» και οι «βρισιές» του Φουτούλη και της… Μέρκελ, φταίνε οι εικονικές καρπαζιές στο παιδάκι-Γιαννάκη ή οι σατυρικές αναφορές σε πρώην Υπουργό και μεγαλοεπιχειρηματία (που ούτε λίβελος δεν κρίθηκαν από το νομικό σύμβουλο του ΡΙΚ απ´ ότι πληροφορούμαι).

Δικαιολογίες που δεν έπεισαν κανέναν.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ – δημοσιογράφος με ιστορία ο Γ. Τσαλακός – θεωρεί ότι το ΡΙΚ είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση, η τέχνη και η ευθυροστομία πρέπει να έχουν όρια για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του «υπεύθυνου και έγκυρου» ΡΙΚ.  Εγώ δεν συμφωνώ. Δεν απειλείται ο υπεύθυνος δημόσιος χαρακτήρας του ΡΙΚ από την εκπομπή. Ο δημοσιοϋπαλληλικός, ίσως.  Άλλα απειλούν το ΡΙΚ (και το διέλυσαν) τόσα χρόνια και σήμερα. 

Η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οι άτακτες «Πατάτες Αντιναχτές» ας θεωρηθούν ως η εξαίρεση στον κανόνα του «σοβαρού και υπευθύνου»ΡΙΚ (τον χαρακτηρισμό «άτακτο» τον δανείζομαι απο τον αείμνηστο Γιώργο Κοτσώνη – έτσι του άρεσε να αποκαλεί το ραδιοφωνικό του παιδί, το “Τρίτο Πρόγραμμα»).

Προφανώς, από την έκταση που πήρε το θέμα, δικαιούνται όσοι εκτιμούν ότι οι διάφορες ενέργειες της διεύθυνσης του ΡΙΚ, αποτελούν την πρώτη πράξη ενός σχεδίου για τη λογοκρισία της εκπομπής ή τον περιορισμό της  ελευθεροστομίας της μέχρι.. ασφυξίας. 

Ως υστερόγραφο θέλω πολύ να προσθέσω ότι ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας – που ήθελε να λογοκρίνει τις «Πατάτες Αντιναχτές» – γεύτηκε σε λίγους μήνες την πικρή γεύση της αυθαιρεσίας της εξουσίας (για να τύχει κι αυτός τη στήριξη των Οικολόγων ως θύμα της αυθαιρεσίας της εξουσίας).

Λοιπόν, άστε ήσυχους τους συντελεστές της εκπομπής «Πατάτες Αντιναχτές» να κάνουν καλώς – κακώς τη δουλειά τους. Άλλωστε, όπως λέει και το άσμα «αν τους αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα».

Ο Αριστοφάνης ο Κυδαθηναίος, μας παρακολουθεί. Και δεν του πάει καθόλου – μα καθόλου – η λογοκρισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: