Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Σκάνδαλα, μίζες και διαφθορά



Οδεύουμε προς τις εκλογές μέσα από ανεπάλληλες αποκαλύψεις για σκάνδαλα κακοδιοίκησης και σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Όλοι ξέρανε για τη διαπλοκή. Όλοι ξέρανε για τις μίζες. Σε πολλές περιπτώσεις ως κίνημα οικολόγων εκθέσαμε αυτή την κατάσταση με όσες δυνάμεις διαθέταμε. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα σκάνδαλα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ. Εμείς μιλήσαμε για τις μίζες στους εξοπλισμούς, στα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα. Εμείς αναδείξαμε το σκάνδαλο των ελαττωματικών πασσάλων της ΑΗΚ, το σκάνδαλο των ακουολογικών κέντρων και το σκάνδαλο των χαριστικών χαλαρώσεων στην λίμνη Πόλης Χρυσοχούς και πολλά άλλα.

Δεν είναι αρκετό να μας λένε ότι είχαμε δίκαιο. Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε τιμωρία. Θέλουμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Αυτή είναι μεγάλη ευθύνη των διωκτικών αρχών, των ανεξάρτητων αξιωματούχων και των δικαστηρίων.

Δεν θα συμβιβαστούμε με οτιδήποτε λιγότερο. Δεν θέλουμε να κουκουλωθεί καμιά υπόθεση. Δεν θέλουμε να την γλυτώσει κανένας απατεώνας. Δεν θα ανεχθούμε να κρυφτούν κάποιοι πίσω από συγγένειες, φιλίες, κομματικές ταυτότητες και κουμπαριές.

Θα το πω όμως ξεκάθαρα και ας γίνει κατανοητό από όλους: δεν εμπιστευόμαστε κανένα. Για εμάς, τους απλούς ενεργούς πατριώτες πολίτες, η μόνη ασφαλιστική δικλείδα που θα εγγυηθεί τη λειτουργία των θεσμών, είναι η δυνατή μας παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Φτάνει πια. Πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα δικά μας χέρια.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τις δυνάμεις των πολιτών και της κοινωνίας εναντίον των διεφθαρμένων πολιτικών, εναντίον των πολιτικών της αισχροκέρδειας.

Πρέπει να δυναμώσουμε την αντιπροσώπευση  μας πρώτα και κύρια στη νέα Βουλή. Οι εκλογές της 22 Μαΐου δεν είναι η ευκαιρία για καταγραφή των κομματικών ποσοστών. Είναι η ευκαιρία για τους πολίτες να τιμωρήσουν το άδικο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα.

Στις 22 Μαΐου δεν θα αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας, αλλά σίγουρα μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων μέσα στη Βουλή. Η πολυπρόσωπη παρουσία των βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών μέσα στη νέα Βουλή είναι μια ευκαιρία για περισσότερη πίεση για κάθαρση, τιμωρία και δικαιοσύνη. Είναι μια ευκαιρία για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και πρόληψης, για να έχουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα. Τα σύκα σύκα, τη σκάφη σκάφη. Χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ύβρεις. Ας εξηγήσουμε στον απλό πολίτη ότι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του μπορούν να εξυπηρετηθούν στη νέα Βουλή μόνο από μια ενισχυμένη ομάδα του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

Ας εξηγήσουμε ότι οι εκλογές τον αφορούν άμεσα κι ότι η αποχή δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα του. Η αποχή σημαίνει ανοχή, η αποχή σημαίνει συνενοχή. Κάθε ψήφος αποχής την ώρα της καταμέτρησης μοιράζεται στα δυο μεγάλα κόμματα. Ας εξηγήσουμε λοιπόν στους πολίτες ότι η πραγματική ψήφος για ουσιαστική  τιμωρία των ενόχων είναι η ψήφος στο Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών.

Εμείς οι πολίτες, δεν είμαστε μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είμαστε όμως μέρος της κάθαρσης και της τιμωρίας.

Ξέρουμε ότι σε αυτή την επιχείρηση της κάθαρσης και τιμωρίας έχουμε την συμπάθεια και συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών. Σε αυτή τη μάχη ενάντια στην διαφθορά δεν αρκεί η συμπάθεια. Δεν αρκεί να μας λένε ότι έχουμε δίκαιο. Πρέπει η συμπάθεια και η εκτίμηση να μετατραπεί σε ψήφο.

Στις 22 Μαΐου πρέπει το like να γίνει ψήφος. Να γίνει ψήφος και δύναμη ανατροπής, δύναμη τιμωρίας, δύναμη κάθαρσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: