Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Ομιλία στην τελική προεκλογική εκδήλωση Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Κυριακή 15 Μαΐου 2016Όταν τον περασμένο Νιόβρη το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ συνωμότησαν - με τη σιωπηλή συνενοχή κι άλλων - για να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο και να πετάξουν έξω από τη Βουλή τα μικρότερα κόμματα, πολλοί βιάστηκαν να μας ξεγράψουν. Το ίδιο εκείνο βράδυ στα πλαίσια της συνωμοσίας των ηγεσιών ΔΗΣΥ/ΑΚΕΛ απέρριψαν την δική μας πρόταση νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία. 

Η Ιστορία και η Κοινωνία όμως απέδειξαν ότι δεν δέχονται την αδικία αυτή. Η συνεργασία ΔΗΣΥ ΑΚΕΛ σήμερα αποδεικνύεται ότι απέτυχε στο στόχο της.  Αυτή η μεγάλη συγκέντρωση αποδεικνύει ότι η  επιχείρηση "εξοντώστε τους Οικολόγους" έχει αποτύχει γιατί βρήκε μπροστά της τη συνεργασία των πολιτών. 

Θα ήθελα  ευθύς εξ αρχής ενώπιον αυτής της μεγάλης συγκέντρωσης να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα κινήματα και τις ομάδες των πολιτών που έτρεξαν να συμπαραταχθούν με το Κίνημα Οικολόγων, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού, την άδικη και συνωμοτική συμφωνία των ηγεσιών ΔΗΣΥ /ΑΚΕΛ.

Σας ευχαριστώ συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Ενωμένοι προχωρούμε, ενωμένοι θα νικήσουμε. 

Οι πολίτες συμπαρατάχθηκαν με το Κίνημα Οικολόγων γιατί έκριναν ότι είναι το μοναδικό πολιτικό κίνημα που δεν έχει σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Το Κίνημα Οικολόγων τα τελευταία σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης, του μνημονίου και της μονόπλευρης λιτότητας, κράτησε διαχρονικά και με συνέπεια μια θέση ανάμεσα στους πολίτες στον αγώνα ενάντια στο κούρεμα των κοινωνικών παροχών, ενάντια στην κάθε μορφή εκμετάλλευσης των ανυποψίαστων πολιτών από τις τράπεζες, ενάντια στο κούρεμα των καταθέσεων κοκ.

Μια  παλιά κινεζική παροιμία λέει "ότι άμα δεν ξέρεις που πηγαίνεις, είναι πολύ θετικό να ξέρεις από που έρχεσαι".

Εμείς δεν είμαστε όπως κάποια καινοφανή νέα πολιτικά κινήματα,  που δίκαια διερωτάται ο πολίτης πως θα διαχειριστούν τη δύναμη που θα του δώσει με τη ψήφο του. Αποτελεί εγγύηση ο προηγούμενος πολιτικός βίος των Οικολόγων, που τον διακρίνει η τιμιότητα, η καθαρότητα και η απουσία της διαπλοκής και της διαφθοράς. Τα είκοσι χρόνια προσφοράς και  έντιμης πολιτικής παρουσίας προσφέρουν μια εγγυημένη επιλογή για τον κάθε ψαγμένο ψηφοφόρο, που δεν θέλει για άλλη μια φορά να τον ξεγελάσουν με ψεύτικες υποσχέσεις και κενές περιεχομένου διακηρύξεις. 

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα καθεστωτικά κόμματα έχουν στοχοθετήσει τους Οικολόγους και μας απειλούν με έξωση από τη Βουλή και την πολιτική. Έγκλημα μας , το γεγονός ότι δεν είμαστε όπως αυτούς και βεβαίως δεν θα γίνουμε ποτέ σαν αυτούς. Μας καταδιώκουν γιατί η ύπαρξη μας αναδεικνύει τη δική τους φαυλότητα, το δικό τους αλαζονικό και διεφθαρμένο χαρακτήρα...

Ακριβώς. Γιατί εμείς, ΟΧΙ μόνο δεν έχουμε εμπλακεί στα σκάνδαλα και τη διαφθορά, αλλά συμμετέχουμε στον αγώνα για την τιμωρία των ενόχων. Εμείς ανοίξαμε το φάκελο των σκανδάλων της εθνικής φρουράς και τους εξοπλισμούς για να αποκαλυφθούν στη συνέχεια σειρά σκανδάλων με τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα, τις προμήθειες κλπ Εμείς ανοίξαμε το φάκελο των σκανδάλων στη δημόσια υγειά. Και ακλούθησαν οι αποκαλύψεις για τους ακουολόγους και τα νεκροτομεία. Εμείς ανοίξαμε το φάκελο των ΧΥΤΥ/ ΧΥΤΑ, τον ΜΠΟΜΠΟΛΑ και το ΛΩΛΟ από το 2006 για να ακολουθήσει  αυτή η πολιτεία πολύ αργοπορημένα είκοσι χρόνια μετά.

Έχουμε αποκτήσει πλέον ειδικότητα στην αποκάλυψη των σκανδάλων και έρχονται πλέον κοντά μας σωρηδόν οι καταγγελίες και οι εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες αφού αξιολογήσουμε υπεύθυνα, προωθούμε προς τις αρμόδιες αρχές. 

Σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα ησυχάσουμε μέχρι όλοι οι απατεώνες να τιμωρηθούν. Ναι, θέλουμε να τιμωρηθούν αυστηρά και να φέρουν πίσω τα κλεμμένα.

Ζητούμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να προωθήσει δυναμικά όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων στη δικαιοσύνη. Καλούμε τους δικαστικούς να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Γιατί σωστά λένε ότι "η δικαιοσύνη που αργεί, δεν είναι δικαιοσύνη". Τέρμα πια στις ποινές χάδι και στις φυλακίσεις μαϊμού.

Ότι ισχύει για τα σκάνδαλα της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης ισχύει και για το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας. Δεν θα ξεχάσουμε ότι για την καταστροφή της οικονομίας υπάρχουν υπεύθυνοι, ξένοι και Κύπριοι, τραπεζίτες, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες και άλλοι. Δεν θα ξεχάσουμε τα θύματα της οικονομικής απάτης, τους κατόχους αξιογράφων, τους κουρεμένους καταθέτες, τους δανειολήπτες της αφερεγγυότητας, τους παραπλανημένους δανειολήπτες των ελβετικών φράγκων και άλλους, που όλοι μαζί ζουν με το φόβο των δόσεων και κυρίως των εκποιήσεων. Δεν θα παραλείψω να αναφέρω τους απολυμένους υπαλλήλους των κυπριακών αερογραμμών  και τους τραπεζικούς υπαλλήλους, που, ΟΧΙ μόνο έχουν χάσει τη δουλειά τους, αλλά τους κούρεψαν τα ταμεία προνοίας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους άνεργους κάθε ηλικίας που πληρώνουν βαρύ το τίμημα των λαθών της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας. 

Η νέα Βουλή έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θέματα με τόλμη, σε συνεργασία ή με πίεση προς την κυβέρνηση και να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.

Διότι η προηγούμενη Βουλή μας έχει πράγματι απογοητεύσει......

Είναι ολοφάνερο. Μας μισούν. Δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα. Δεν αναζητούμε τη δική τους εκτίμηση και αγάπη. Με αυτούς και ότι αντιπροσωπεύουν, εμείς, το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, θα είμαστε σε συνεχή πόλεμο. Θα πολεμάμε την αδικία και στη νέα Βουλή, όπου την βρίσκουμε θα την κτυπούμε αλύπητα. "Γιατί εμείς θα τους αντισταθούμε, όποιοι και νάναι όσο δυνατοί και νάναι". 

Δεν μας φοβίζουν οι απειλές των δυο μεγάλων κομμάτων, οι επιθέσεις της τελευταίας εβδομάδας, το τάξιμο, το ρουσφέτι. "Τα ποδήλατα μας, όπως τα όνειρά μας ΞΕΡΟΥΝ από ανηφοριές".

Έχουμε λοιπόν δουλειά για την επόμενη Κυριακή. Πρέπει να μετατρέψουμε τη συμπάθεια και την εκτίμηση σε ψήφο στην κάλπη. Δεν αρκούν τα like και τα ΜΠΡΑΒΟ. Στις 22 Μαΐου όταν ανοίξει η κάλπη δεν θα μετράμε like και ευχαριστώ. Θα μετράμε ψήφους. Στις 22 Μαΐου δεν μένουμε σπίτι μας και αδιαφορούμε για το μέλλον της πατρίδας μας. Δρούμε. Στεκόμαστε στα πόδια μας, περνούμε τη ζωή μας στα δικά μας χέρια. Κάνουμε το like,  ψήφο στη κάλπη.

Ας κάνουμε λοιπόν ολοπράσινη την ΚΥΠΡΟ μας. ΔΩΣΤΕ μας την ευκαιρία και την ευθύνη να φυτέψουμε μαζί στη νέα πενταετία, όχι μόνο 14 χιλιάδες δέντρα αλλά είκοσι και τριάντα χιλιάδες δέντρα, αντιστοίχως του αριθμού των ψηφοφόρων που θα μας τιμήσουν στις 22 Μαΐου. Κάθε ψήφος και δέντρο. Κάθε δέντρο και ελπίδα. Γιατί το χρώμα της ελπίδας, είναι το πράσινο. 

Εμείς- το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών - ελπίζουμε σε μια καλύτερη Κύπρο. Μια πατρίδα απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή, ενωμένη και δημοκρατική. Χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, εγγυήσεις και εποίκους, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Όραμά μας μια Κύπρος ενιαία όπου θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστά όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους νόμιμους κατοίκους Ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, Αρμένιους Μαρωνίτες και Λατίνους. 

Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στην Τουρκία όπου κερδίζει έδαφος ο ηγεμονισμός και η παράφρων πολιτική του Ερτογάν εκμηδενίζοντας τις ελπίδες για ειρήνη, ΟΧΙ μόνο στη Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, παραμένοντας στην σκιά του ΝΑΤΟ και αδυνατώντας να παράσχει στην Κύπρο- μια από τις 28 χώρες μέλη της- επαρκή βοήθεια και προστασία. 

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών δεν δηλώνουμε φανατικοί ευρωπαϊστές. Η ενωμένη Ευρώπη μας έχει απογοητεύσει. Συμφωνούμε με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και στην Ευρώπη που έχουν απομυθοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνιζόμαστε να αλλάξει εκ βάθρων, να γίνει η Ευρώπη της δικαιοσύνης, η Ευρώπη των λαών.

Φίλοι και φίλες,

Πριν αλλάξουμε την Ευρώπη, την ερχόμενη Κυριακή καλούμαστε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στη νέα Βουλή. Στις 22 Μαΐου μπορεί να μην αλλάξει η κυβέρνηση, μπορεί να μην αλλάξει η πορεία της οικονομίας και σίγουρα δεν θα γίνουν τα φοβερά και τρομερά που προαναγγέλλει η διαφημιστική προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος. 

Οι πολίτες δεν έχουν να ρισκάρουν να χάσουν ΤΙΠΟΤΑ εκτός από μια ΑΧΡΗΣΤΗ και ανίκανη Βουλή. Ήταν μια Βουλή, στην οποία το κυβερνόν κόμμα, κατάφερνε να περνά με ευκολία τις πολιτικές του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κοινωνία και τα δικαιώματα των πολιτών , των εργαζομένων , το περιβάλλον. 

Ο κυρίαρχος λαός την ερχόμενη Κυριακή θα δώσει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Τα καθεστωτικά κόμματα πρέπει να χάσουν την κυριαρχία τους στη Βουλή. Έχουμε δουλειά για την άλλη Κυριακή. Έχουμε να φυτέψουμε μια νέα ελπίδα για τους πολίτες μέσα στη Βουλή. Την Κυριακή που μας έρχεται το πράσινο ανθίζει πάλιν μέσα στη Βουλή και γεμίζει με το άρωμα της ελπίδας ολόκληρη η μικρή αγαπημένη μας πατρίδα. Την Κυριακή που μας έρχεται κάνουμε το like ψήφο και παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Στα δικά μας χέρια. Στα χέρια των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: