Είδατε το πρόβλημα με τον Κυπριακό καφέ; Όταν τον πίνουν οι Χριστόφιας – Ταλάτ έχει τον πολιτικό συμβολισμό του. Ο Πρόεδρος όταν αλληγορικά μίλησε για κυπριακό καφέ στη συνάντηση της 21ης Μαρτίου, κατέθεσε μια σαφή πολιτική προοπτική για τη λύση του Κυπριακού.
Πίσω από την επιτυχημένη – κατά την άποψη μου – πολιτική αλληγορία, έστειλε το μήνυμα: «Δεν χρειαζόμαστε ξένες εγγυήσεις, ξένα στρατεύματα, ξένες παρεμβάσεις». Η λύση αφορά τους κύπριους και σ’ αυτούς πρέπει να στηριχθεί. Έλληνες, Τούρκους και λοιπούς. Όχι στους παράνομους εποίκους, τους στρατοκράτες της Άγκυρας και τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές.
Το πήγαινε – έλα των Τούρκων στρατηγών στην κατεχόμενη Κύπρο, είναι ενδεικτικό της ανησυχίας τους. Η «ευέλικτη» τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετέφερε το επίκεντρο της συζήτησης στις δικές τους ευθύνες. Προς το παρόν τουλάχιστον – όχι χωρίς κόστος – ξεχάστηκε η εξαιρετικά ζημιογόνος για την Κυπριακή πλευρά υπόθεση της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων». Τώρα όλοι περιμένουν εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας (αν και χρειάστηκε να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί) υπήρξε ιδιαίτερα βοηθητικό. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε ήταν το ελάχιστο κόστος για ότι κερδίσαμε. Αρκεί, να κεφαλοποιηθεί το θετικό κλίμα και να εξασκηθούν πραγματικές πιέσεις προς τους στρατιωτικούς. Από όλη αυτήν την ιστορία εάν πολύ σύντομα δεν οδηγηθούμε στην «απελευθέρωση» των Τουρκοκυπρίων από το κεφαλοκλείδωμα της Άγκυρας, τότε θα μας μείνει μόνο μια τρύπα στον τοίχο. Το τείχος δεν θα καταρρεύσει. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θέλει να καταρρεύσει το τείχος. Όχι να ανοίγει τρύπες στο οδόφραγμα που το κάνουν πιο «ευάερον» και «φωτεινό».
Όταν λοιπόν ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για Κυπριακό καφέ ξεκάθαρα εννοούσε την κατάργηση της κατοχής και της επικυριαρχίας της Τουρκίας (και της Βρετανίας λέω εγώ) επί της χώρας μας. Αντίθετα όταν οι κυρίες των δύο ηγετών ήπιαν τις προάλλες τον καφέ τους, περιορίστηκαν – κατά τις δηλώσεις της κας. Ταλάτ – να ψάξουν «φωτεινό παράθυρο για λαμπρό μέλλον» στο φλιτζάνι.
Το μέλλον της πατρίδας μας δεν μπορεί να αναζητείται σε μάγισσες και χαρτορίχτρες. Δεν είναι θέμα προφητείας ή μαγγανείας. Δεν λύνεται με μάγια το Κυπριακό, ούτε με τσαρλατανισμούς. Δεν υπάρχει περίπτωση με μάγισσες και χαρτορίχτρες να δούμε φωτεινό παράθυρο ή λαμπρό μέλλον, κυρία μου (που λέει και ο Λαζόπουλος). Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν να συμπεριφερθούν ως Κύπριοι. Ο κ. Ταλάτ οφείλει να υιοθετήσει την στάση του ιδεολογικού ομοϊδεάτη του και να αποσείσει τις Τουρκικές εξαρτήσεις.
Με τολμηρές αποφάσεις – κυρία μου – μπορούμε μαζί να αναζητήσουμε το λαμπρό μας μέλλον. Η λύση του Κυπριακού δεν βρίσκεται στο πάτο του φλιτζανιού, βρίσκεται στις αποφάσεις μας κα. Ταλάτ.
Γιώργος Περδίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου