Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Η Ευρώπη μεταρρυθμίζεται;

Το αποτέλεσμα του Ιρλανδικού Δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό. Η συμφωνημένη θεσμική διαδικασία επιβάλλει διακοπή της διαδικασίας επικύρωσης της συνθήκης της Λισσαβόνας.

Το Κυπριακό Κοινοβούλιο οφείλει να αναβάλλει την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουλίου επικύρωση της συνθήκης. Η Κύπρος, έχει κάθε συμφέρον να επιδείξει σεβασμό στην απόφαση του λαού μιας παραδοσιακά φίλης χώρας.

Όταν το 2004 ζητούσαμε να γίνει σεβαστή η απόφαση του δικού μας λαού, οι Ιρλανδοί ήταν οι πρώτοι που μας υποστήριξαν. Αναγνώρισε δημόσια ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός τη βασική αρχή του σεβασμού της λαϊκής κυριαρχίας, όταν οι κυβερνήσεις άλλων Ευρωπαϊκών λαών, αμφισβητούσαν το δικαίωμα στο λαό μας να αυτοδιαχειρίζεται την μοίρα του.

Μου φαντάζει εξοργιστικά οξύμωρο οι ίδιοι πολιτικοί που αρνούνται τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στη χώρα τους (σ’ αυτούς περιλαμβάνω και ημέτερους πολιτικούς) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να χρησιμοποιούν με αναίδεια το επιχείρημα: «Πώς είναι δυνατόν ένας λαός των τεσσάρων εκατομμυρίων να φρενάρει τη συμφωνία που αφορά 500 εκατομμύρια».

Ω, το μέγεθος του πολιτικού αμοραλισμού.

Το ερώτημα κύριοι δεν είναι αυτό αλλά τούτο: «Πώς μπορεί μια ασήμαντη μειοψηφία τεχνοκρατών των Βρυξελλών, κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών να επιβάλλει στα 500 εκατομμύρια πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την συμφωνία στην οποία οι ίδιοι κατέληξαν μέσω της γνωστής δίδυμης φιλοσοφίας του συμβιβασμού και της συνδιαλλαγής;»

Η επίκληση του Θουκυδίδη στο προΐμνιο του άτυχου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, αποτελεί τις πιο γνήσια καταδίκη των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης: «Χρώμεθα γάρ πολιτεία… και όνομα μεν δια το μη εν ολίγοις άλλ’ ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται».

Σωστά ο Α. Τσίπρας δήλωσε επιγραμματικά και ξεκάθαρα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μεταρρυθμιστεί με τη συμμετοχή των λαών ή δεν πρόκειται να μεταρρυθμιστεί καθόλου».

Εμείς ως Οικολόγοι, υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει πίσω από την πλάτη των πολιτών.

Ιδιαίτερα τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αδυνατεί να υπερασπιστεί την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της απέναντι στην κρίση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική Ευρώπη και για να το πετύχουμε χρειάζεται η επικύρωση των λαών και όχι μόνο η συμφωνία των κυβερνήσεων.

Είναι γι’ αυτό που εμείς οι Οικολόγοι, υποστηρίξαμε την διενέργεια δημοψηφίσματος ανάμεσα στους νόμιμους κατοίκους της χώρας μας (Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες, Λατίνους κλπ).

1 σχόλιο:

andreas f.stavrou είπε...

Εκτίμησα τη θέση των Οικολόγων για την ευρωσυνθήκη. Είναι μια δημοκρατική προσέγγιση. Είναι θετική και από την άποψη ότι το κίνημά σας φαίνεται να απεγκλωβίζεται από συνεργασίες με τα άθλια κομματικά κατεστημένα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τις μεθοδεύσεις και τις σκοπιμότητες.Ελπίζω να συνεχίσετε και να μην επανακάμψετε στη λογική του λεγόμενου "εθνικού συμφέροντος".