Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

ΝΕΟΛΕΡΟΙ

Αγαπητοί νεολαίοι,

Πάνε χρόνια που ήθελα να σας γράψω αυτήν την επιστολή αλλά συνεχώς η ανοχή κέρδιζε το παιγνίδι με την αγανάκτηση.

Όμως προχθές, καθώς για πολλοστή φορά σας είδα να κολλάτε τις μεγάλες χάρτινες αφίσες με τους παλαίμαχους ελαφροροκάδες τραγουδιστές, σε κάθε στύλο της ηλεκτρικής, κάθε φανάρι της τροχαίας, κάθε οδική πινακίδα και σε κάθε κορμό δέντρου, αποφάσισα να γράψω γι’ αυτό το φαινόμενο που σας μετατρέπει από νεολαίους σε... νεολέρους. Δηλαδή σε νεολαίους που λερώνουν.

Είμαι βέβαιος πως είστε πάρα πολύ καλά παιδιά. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι αντί να χάνεστε σε παραλίες και στα club, προσφέρετε τα ωραία σας νιάτα για ένα σκοπό. Ως άνθρωπος που πέρασα από αυτό το στάδιο της ζωής, έμαθα να σέβομαι τα οργανωμένα νιάτα, ακόμα κι αν μοιάζουν πότε – πότε, με «στρατευμένα νιάτα».

Όμως αυτό που κάνετε, να λερώνετε δηλαδή συστηματικά την πόλη μας, νομίζω πως πρέπει να το ξανασκεφθείτε. Οι οργανώσεις σας, που οργανώνουν συναυλίες ή προσφέρουν «υπηρεσίες» στους φοιτητές, έχουν την οικονομική δυνατότητα (όντας μέρος μεγάλων και «πλουσίων» κομμάτων) να απευθυνθούν στο κοινό μέσω άλλων μέσων, νόμιμων, «καθαρών» και φιλοπεριβαλλοντικών. Μπορείτε – και καλώς κάνετε – να συνεχίσετε τις εκδηλώσεις σας, την επαφή σας με το κοινό σας, χωρίς να ταλαιπωρείτε το περιβάλλον της πόλης μας, να απασχολείτε τα συνεργεία καθαρότητας των δήμων και να ενοχλείτε όσους δεν έχουν καμιά σχέση με τον Παπακωνσταντίνου και τους Κατσιμίχες.

Το χειρότερο όλων, αγαπητοί νεολαίοι, είναι ότι αμέσως μετά από εσάς ξεκινούν τα συνεργεία των ατζέντηδων να κάνουν ακριβώς το ίδιο με την πρόφαση «αφού οι κομματικές νεολαίες το κάνουν, γιατί όχι και εμείς»;

Έχω σε πάρα πολλές περιπτώσεις απευθυνθεί στις ηγεσίες σας. Με τον πιο ευγενικό τρόπο ζήτησα να επανεξετάσουν αυτήν την πρακτική. Στην προσπάθεια μου συνεργάστηκαν – και πρέπει να τους το πιστώσω – όλες οι δημοτικές αρχές. Φαίνεται ότι το κοινωνικό σύνολο δεν αποδέχεται πλέον αυτές τις πρακτικές (πρακτικές των δικών μου νεανικών χρόνων που έπρεπε να είχαν μείνει στο παρελθόν). Βέβαια την ευθύνη πρέπει να αναλάβουν επιτέλους και τα κόμματα – στα οποία ανήκουν αυτές οι νεολαΐστικες οργανώσεις – και να υποδείξουν στους νεολαίους ότι οι πρακτικές ρύπανσης δεν εκφράζουν τη σύγχρονη πολιτική. Ιδιαίτερες ευθύνες φέρουν τα μεγαλύτερα κόμματα και πιο πολύ το κυβερνών, αφού η ευθύνη της εφαρμογής των νόμων – για την παρούσα περίοδο – του ανήκει στο μεγαλύτερο βαθμό.

Ελπίζω μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουν τα πάρτυ των πρωτοετών φοιτητών κι όταν θα θέλετε να απευθυνθείτε ξανά στο κοινό σας να λάβετε υπόψη σας την ταπεινή (και φιλική) αυτή γνώμη.

2 σχόλια:

Εδώ είναι ΚΥΠΡΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιώργος Περδίκης είπε...

Διερωτούμαι γιατί ρωτάς φίλε; Εγώ έγραψα την ανακοίνωση φίλε αλλά ήμουν στη Βουλή όπου έκανα δηλώσεις για άλλα θέματα. Τί νόμισες, το Κίνημα Οικολόγων είμαι μόνο εγώ; Έχει και άλλα αξιότατα στελέχη. Άρα είσαι λάθος φίλε. Το συγνώμη σου – ακόμα κι αν δεν το είπες – είναι καλοδεχούμενο.