Την Μαρία Αντουανέτα, σύζυγο του βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, που ανέτρεψε η Γαλλική Επανάσταση μιμήθηκε στις πρόσφατες του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το γνωστό «αφού δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι» θυμηθήκαμε όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι μπορεί το ψωμί και το γάλα στην Κύπρο να είναι πανάκριβα, αλλά το κρέας τον τελευταίο καιρό έχει φθηνήσει. Άρα αντί για ψωμί και γάλα - είδη πρώτης ανάγκης - μπορούμε να καταναλώνουμε κρέας που είναι – συγκριτικά με πέρσι - πιο φθηνό.
Φάτε κρέας λοιπόν συμπατριώτες, που είναι πιο φθηνό. Το γιατί είναι πιο φθηνό μην το ψάχνετε ιδιαιτέρως. Αρκεί που είναι προς το παρόν πιο φτηνό απ’ ότι πέρσι. Διότι με την αναμενόμενη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών (λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων του φετινού καλοκαιριού) θα πάρει και η τιμή των κρεάτων την ανιούσα πολύ σύντομα. Βεβαίως πάντα υπάρχει ο δρόμος των εισαγόμενων νομίμως (Ρουμανία, Βουλγαρία κ.ο.κ) αλλά και παρανόμως (κατεχόμενα) αμνοεριφιών που καθιστούν την Κυπριακή (κατά τ’ άλλα) σούβλα, προσιτή στο βαλάντιο κάθε καταναλωτή.
Όταν ο συμπαθής κυβερνητικός εκπρόσωπος θριαμβολογεί για την συγκριτικά χαμηλή τιμή του κρέατος αντιλαμβάνεται ότι προκαλεί τα αισθήματα των Κύπριων κτηνοτρόφων οι οποίοι θεωρούν ότι οι συνθήκες της αγοράς των τελευταίων χρόνων (μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και η απραξία της κυβέρνησης τους έχουν οδηγήσει στα όρια της πλήρους καταστροφής;
Η κυβέρνηση αντί να εντοπίσει τις αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας και να δράσει αποτελεσματικά και έγκαιρα, παραπλανεί την κοινή γνώμη και εμπαίζει τους καταναλωτές. Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισε φέτος να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει χρήση του δικαιώματος για καθορισμό ανώτατης τιμής σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο για πλαφόν στις χονδρικές τιμές καυσίμων προωθήθηκε αρχικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ λίγες βδομάδες πριν ο τρόπος με την οποία εφαρμόστηκε η υφιστάμενη νομοθεσία για το πλαφόν στις λιανικές τιμές καυσίμων δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Από την άλλη παρουσιάζεται κάθετα αρνητική στην πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων για καθιέρωση του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή, ενός θεσμού ο οποίος κατά την άποψη πολλών θα μπορέσει να υποστηρίξει την προσπάθεια της Πολιτείας για πάταξη της αισχροκέρδειας.
Επιβάλλεται επίσης η άμεση προώθηση της νομοθεσίας για τον καθορισμό ανώτατων τιμών (πλαφόν) στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει σοβαρά την αρνητική της στάση στο θέμα της καθιέρωσης του θεσμού του Ανεξάρτητου Επιτρόπου Καταναλωτή.
Επιτέλους ας μην μας ζητούν να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Ας αλλάξουν αυτοί πολιτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου