Η Κύπρος είναι από το 2004 πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2006 είμαστε και μέλος της Ευρωζώνης. Είμαστε Ευρώπη.
Πόσο Ευρώπη είμαστε άραγε; Είμαστε, λένε κάποιοι, όταν διεκδικούμε το ρόλο του «καλύτερου μαθητή». Πρώτοι σε ότι αποφασίσουν οι Βρυξέλλες. Πρώτοι να ψηφίζουμε τη συνθήκη της Λισσαβόνας, πρώτοι στην Ευρωζώνη. Πρώτοι Ευρωπαίοι.
Έτσι είναι όμως; Είμαστε άραγε πιο Ευρωπαίοι από τους Αυστριακούς, τους Γερμανούς, τους Δανούς κ.ο.κ;
Να δώσω ένα παράδειγμα. Διάβαζα τις προάλλες το εβδομαδιαίο δελτίο πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη του Foundation Robert Schuman (4/10/2011) με αναφορά για τον τρόπο που ψήφισαν μια σειρά από Ευρωπαϊκά κοινοβούλια την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21/7/2011. Η απόφαση – ανάμεσα σε άλλα – προνοεί αύξηση της συνεισφοράς (σε δισεκατομμύρια ευρώ) της κάθε χώρας στο ταμείο.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Στην Αυστρία ενέκριναν την διεύρυνση με 117 υπέρ και 53 κατά. Στην Γερμανία 523 υπέρ και 100 εναντίον. Στην Εσθονία 58 υπέρ και 18 κατά. Στην Σλοβενία η διεύρυνση πέρασε με 49 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον ενώ απείχαν 24. Στην Ολλανδία 96 υπέρ και 54 εναντίον. Στην Φινλανδία 103 υπέρ, 66 εναντίον και 30 απείχαν. Την ίδια βδομάδα στην Κύπρο, η διερεύνηση ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ (με μοναδική αποχή τη δική μου).
Σε όλες αυτές τις χώρες πριν τη ψήφιση προηγήθηκε έντονη συζήτηση και προβληματισμός. Και ήταν φυσικό. Πρόκειται για ένα θέμα ύψιστης πολιτικής σημασίας για την Οικονομία, το μέλλον της Ευρώπης αλλά και την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας.
Λίγες μέρες μετά το θέμα αυτό έριξε κυβέρνηση στην Σλοβακία, ενώ απείλησε την σταθερότητα ακόμα και αυτής της κυβέρνησης της Μέρκελ στην Γερμανία. Στην Κύπρο, δεν κατάλαβε κανένας τίποτα. Είμαστε άραγε τόσο Ευρωπαίοι; Είμαστε τόσο σίγουροι για τις αποφάσεις των αρχηγών; Γνωρίζουμε ακριβώς τί σημαίνει αυτό το ταμείο και τι μπορεί να κάνει; Ψηφίστηκε η αύξηση της συμμετοχής της χώρας μας κατά 230% (δηλαδή από 863 εκατομμύρια σε 2.02 δισεκατομμύρια) η οποία είναι αναλογικά μια από τις ψηλότερες της Ευρωζώνης, χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση με τη διαδικασία του επειγόντως και χωρίς να πάρει κανένας πρέφα τί γινόταν στη Βουλή. Οι βουλευτές, δέσμευσαν σε μια τεράστια υποχρέωση τον Κυπριακό λαό (αφού το έκανε πριν η κυβέρνηση) και κανένας – πέραν των λίγων τεχνοκρατών – δεν κατάλαβε τί έκαναν (έστω και αν αυτό ήταν αναγκαστικό υπό τις συνθήκες).
Αυτό έγινε βέβαια, γιατί είμαστε περισσότερο Ευρώπη από την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου