Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Ξυπόλυτοι στο κρύο


Από ότι πληροφορούμαι κάνει πολύ κρύο αυτήν την εποχή στην Νέα Υόρκη. Στο Λονγκ Άιλαντ, ο κ. Μπαν Κι Μουν αναμένει φορώντας το παλτό του, τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Το τραπέζι είναι στρωμένο και το κύριο πιάτο είναι γνωστό: Πενταμερής διάσκεψη, επιδιαιτησία με το γάντι, δημοψήφισμα και διευθέτηση του Κυπριακού πριν από την Κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε οι αγάδες της Άγκυρας έχουν θέσει ξεκάθαρα τις απαιτήσεις τους και απειλούν με πάγωμα κάθε σχέσης με τους Φράγκους κατά τη διάρκεια της Ελληνοκυπριακής (όπως λένε) προεδρίας.

Έχουμε – λένε – υποκλέψει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν δικαιούμαστε να την εκπροσωπούμε. Άρα ο κ. Μπαν Κι Μουν ανέλαβε να διεκπεραιώσει μια παρόμοια αποστολή με αυτή που εξετέλεσε ο κ. Κόφι Ανάν το 2004, δηλαδή να επιβληθεί με το ένδυμα της «διεθνούς νομιμότητας» μια διευθέτηση του Κυπριακού που να βολεύει και να εξυπηρετεί τα Τουρκικά συμφέροντα.

Μας περιμένει λοιπόν ο κ. Μπαν Κι Μουν στην κρύα Νέα Υόρκη. Οι Ελληνοκύπριοι, με τον μέγα ηγέτη επικεφαλή, πάνε να τον συναντήσουν γυμνοί και ξυπόλυτοι. Γυμνοί γιατί δεν έχουν τίποτα να προτάξουν έναντι των Τουρκικών σχεδιασμών και μεθοδεύσεων. Είναι βλέπετε πολύ απασχολημένοι με τα εσωτερικά τους. Προπαντός τους ενδιαφέρει πώς θα γίνουν οι περισσότεροι πλούσιοι, στο μέλλον. Όταν ο Κωστής Παλαμάς έλεγε «στην Κύπρο την αέρινη» προφανώς δεν γνώριζε για το φυσικό αέριο της Αφροδίτης. Διαφορετικά δεν θα έλεγε – κάποιους στίχους πιο κάτω – πως «η αγνή ψυχή δεν έσβησε και ζει και ζει και ζει».

Είναι λοιπόν ο διαπραγματευτής των Ελληνοκυπρίων πολύ απασχολημένος αυτόν τον καιρό με το αέριο που παράγει η Κύπρος (γενικώς). Κοίτα τώρα να δεις πρόγραμμα: Συνομιλίες με τον Έρογλου και Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή. Σάββατο και Κυριακή Συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους και Δευτέρα να μιλήσει σε μουσικό συλλαλητήριο για την προστασία της προεδρικής του καρέκλας. Τί να πρωτοπρολάβει; Τα αέρια και τα χρέη ή το Κυπριακό και τις κομματικές συγκεντρώσεις;

Μην ανησυχείτε όμως μας λένε οι πραιτοριανοί. Ο Πρόεδρος μπορεί να είναι ευαίσθητος αλλά όχι στα κρύα. Θα αντέξει την κρυολουσία της Νέας Υόρκης και θα έρθει πίσω… νικητής.

Καλώς. Αρκεί να μην μας φέρει πάλι από την Νέα Υόρκη (όπως το 2004) καμμιά πατάτα (καυτή) όπως την επιδιαιτησία και το δημοψήφισμα. Γιατί ας μην γελιόμαστε. Το παραμύθι της «πενταμερούς» ή της «διεθνούς διάσκεψης» οδηγεί κατευθείαν σε βελούδινη επιδιαιτησία και δημοψηφίσματα στη βάση μάλιστα ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Θα έλεγα ότι τουλάχιστον θα ήταν καλό το Εθνικό Συμβούλιο να τον δεσμεύσει σ’ αυτό, ότι δηλαδή δεν θα αποδεχθεί επουδενί πενταμερή ή «διεθνή διάσκεψη» αλλά… Μήπως το 2004 δεν υπήρχε ομόφωνη δέσμευση του Εθνικού Συμβουλίου επί τούτου; Κι όμως ο αείμνηστος Τάσσος, μετά των συμβούλων του Χριστόφια, Αναστασιάδη και Ομήρου, επέστρεψαν με τα γνωστά δώρα της επιδιαιτησίας και του δημοψηφίσματος. Μετά μας είπαν «mea culpa».

Κάνει κρύο λοιπόν στην Νέα Υόρκη και εγώ λέω καλού κακού να βγάλω απ’ το ντουλάπι το παλτό μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: