Πολλοί με ρωτούν για τη θέση μου ως οικολόγος βουλευτής για την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι – ρωτούν – το φυσικό αέριο οικολογικό; Άποψή μου είναι ότι η προσπάθεια για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνει με την πιο μεγάλη έγνοια για την ασφάλεια και το περιβάλλον. Το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που μπορεί να αντικαταστήσει άμεσα το πετρέλαιο το οποίο είναι το κύριο καύσιμο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες. Το συντομότερο που θα στραφεί η οικονομία στο φυσικό αέριο, το συντομότερο θα απαλλαγούμε από τη ρύπανση του κάρβουνου, του πετρελαίου και την πυρηνική ενέργεια.
Πέραν όμως της με οικολογική ευαισθησία εργασίες για την εξόρυξη, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα κέρδη από το φυσικό αέριο για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη έργων υποδομής αλλά και ανάπτυξης της τεχνολογίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από οικολογική άποψη αυτή είναι η πιο σωστή προσέγγιση, εφόσον λαμβάνονται τα πιο αυστηρά μέτρα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος Ας μην ξεχνούμε ότι μια πλατφόρμα εξόρυξης αερίου, δεν είναι ένα πυρηνικό εργοστάσιο.
Η ειρήνη δεν απειλείται από την διαδικασία εξόρυξης του φυσικού αερίου. Απειλείται από την πειρατική πολιτική της Τουρκίας και ως Οικολόγοι έχουμε πρώτα – πρώτα υποχρέωση να την καταγγείλουμε.
Η υπόθεση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να γίνει εργαλείο για την ειρήνη. Οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής οφείλουν να αντιληφθούν ότι τα κέρδη για τους λαούς της περιοχής θα είναι μεγαλύτερα όταν η εργασία αυτή γίνεται υπό ομαλές συνθήκες και όχι μέσα στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία.
Οι εταιρείες εκμετάλλευσης συνυπολογίζουν στο κόστος τα προβλήματα που δημιουργούν οι εντάσεις και οι πολιτικές διαφορές. Ο φυσικός αυτός πλούτος μπορεί και πρέπει να μοιραστεί όχι μόνο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά μεταξύ όλων των λαών της περιοχής. Επιβάλλεται η δημιουργία συμβουλίου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για να οργανωθεί καλύτερα η επιχείρηση αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία προς υλοποίηση αυτής της εισήγησης , ανεξάρτητα από πιθανή άρνηση της Τουρκίας. Εισήγησή μου είναι επίσης να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την ανάπτυξη των λαών της περιοχής, με έμφαση στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για τη χειμαζόμενη και δυσπραγούσα Παλαιστίνη.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα και πάλι να επαναφέρω το θέμα της δημιουργίας Επιστημονικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής για τη χάραξη μίας βιώσιμης και αειφόρου πολιτικής που να βασίζεται κυρίως στις ΑΠΕ. Η πρόσφατη πληροφορία που αφορά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία δεξαμενής σκέψης από επιστήμονες που θα συμβουλέψουν την κυβέρνηση για τη διαχείριση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη προς την ορθή κατεύθυνση. Όμως, άλλη υπόθεση είναι η δεξαμενή σκέψης και άλλο το Επιστημονικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής το οποίο πρέπει να έχει σημαντικές αρμοδιότητες (και όχι μόνο συμβουλευτικές).
Άρα συμπερασματικά το φυσικό αέριο μπορεί – υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις – να αποτελέσει μία οικολογικότερη λύση, από ό,τι διαθέτουμε ως βασικά καύσιμα (κάρβουνα, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια). Και αυτό είναι αρκετό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου