Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Προσοχή, στην πολεοδομική συντομία




Έχω πληροφορηθεί για τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Χάσικου σχετικά με την ανάγκη επίσπευσης της έκδοσης πολεοδομικής άδειας. «Το κράτος δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αναπτύξεις», φέρεται να έχει δηλώσει.

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω τη δήλωση του Υπουργού. Δυστυχώς στην οικονομική καταστροφή δεν μας έφερε η δυστοκία των διαδικασιών στην έκδοση πολεοδομικών αδειών. Το αντίθετο. Ο ελλιπής έλεγχος της πολεοδομικής ανάπτυξης, η «φούσκα των ακινήτων» και η υπερθέρμανση της αγοράς εξοχικής κατοικίας, σημειώθηκαν ακόμα κι από την Τρόικα ως βασικοί λόγοι της έκθεσης των Κυπριακών τραπεζών σε ασύμμετρους κινδύνους. Αν αφήνονταν οι αρχές αδειοδότησης να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους, ίσως να μην είχαμε «φούσκα ακινήτων» κλπ κλπ.

Δεν αντιλέγω ότι κάποια έργα – ορθώς στοχευμένα και επιλεγμένα – μπορούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και ιδιαίτερα από το εξωτερικό, όμως χρειάζεται προσοχή, εγκράτεια και σοβαρότητα. Το «εμπάτε σκύλοι αλέστε» και το «κάναμε σκόντο στον επιχειρηματία» (δημόσια δήλωση του πρώην Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή – φιάσκο, της κατάθεσης θεμέλιου λίθου για την «ανάπτυξη» στην περιοχή Λίμνης της Πόλης Χρυσοχούς), δεν πρέπει να συνεχιστούν.

Ναι στην ανάπτυξη, αλλά με σεβασμό στη Φύση και στον Άνθρωπο. Να σας θυμίσω, ένα από τα σλόγκαν της πάλαι πότε κραταιάς Τράπεζας Κύπρου: «Ανάπτυξη δίχως όρια». Δεν μοιάζει λίγο με αυτό του Υπουργού «το κράτος δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αναπτύξεις» (αν όντως το είπε); Εμείς θέλουμε το κράτος να θέτει εμπόδια σε αστόχευτες αναπτύξεις, σε αναπτύξεις που έχουν ψηλό περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, σε αναπτύξεις που εγκλωβίζουν την Κύπρο σε ένα πεπαλαιωμένο μοντέλο κλπ κλπ.

Είμαι σίγουρος ότι όλα τα πιο πάνω τα έχει υπόψη του ο κ. Χάσικος και θα δώσει πραγματικά αειφορικό περιεχόμενο, στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό στις διαδικασίες έκδοσης πολεοδομικής άδειας. Είμαστε 100% μαζί του να σταματήσει την ταλαιπωρία των απλών ανθρώπων που βασανίζονται από τη γραφειοκρατία της έκδοσης μιας απλής πολεοδομικής άδειας. Ας είναι θαρραλέος και αποφασιστικός στην προώθηση εκείνων των διοικητικών αλλαγών που να διευκολύνουν τους απλούς πολίτες και τις καθημερινές οικιστικές αναπτύξεις. Τα μεγάλα όμως έργα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή και με όλο τον απαιτούμενο χρόνο. Συντομεύσεις στις διαδικασίες είναι επιθυμητές, όχι όμως σε βάρος της ποιότητας του ελέγχου ή των δυνατοτήτων για ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των διαδικασιών για δημόσια ακρόαση ή δημόσια διαβούλευση. Το δικαίωμα των πολιτών, οργανωμένων ή όχι, να γνωρίζουν και να παρεμβαίνουν (δηλαδή δημόσια ακρόαση, δημόσια διαβούλευση για μεγάλα έργα), δεν πρέπει να περιοριστεί για χάρη της συντομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: