Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο Δρ. Ιχσάν Αλή, σήμερα



Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων με δήλωση του Προέδρου του σώματος, κ. Γιαννάκη Ομήρου τίμησε προ ημερήσιας διάταξης της ολομέλειας τη μνήμη του Τουρκοκύπριου πολιτικού Δρ. Ιχσάν Αλή. Ποιος όμως ήταν (και είναι) ο Δρ. Ιχσάν Αλή;

Ο Δρ. Ιχσάν Αλή γεννήθηκε το 1904 στο χωριό Βρέτσια στην Πάφο. Ο πατέρας του, που ήταν δάσκαλος, τον δίδαξε τα πρώτα του γράμματα. Αποφοίτησε από το ημιγυμνάσιο της Πάφου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Τουρκικό Λύκειο Λευκωσίας. Μετέπειτα σπούδασε ιατρική στην Κωνσταντινούπολη και τη Γενεύη. Το 1934 η αγάπη του για την Κύπρο τον ώθησε να επιστρέψει και να υπηρετήσει στην Πάφο.

Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των ανθρώπων, μέσω της καθημερινής του επαφής μαζί τους και του έκδηλου ενδιαφέροντος που εξέφραζε για τα προβλήματα της κοινότητας του. Ο Δρ. Ιχσάν Αλή, ασχολήθηκε με τις ανάγκες και τα προβλήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κοινωνικοπολιτικές της δραστηριότητες.

Ως ιδρυτής του Τουρκοκυπριακού Μορφωτικού Συλλόγου Πάφου εξασφάλισε σε πολλούς άπορους Τουρκοκύπριους νέους τα μέσα για γυμνασιακές σπουδές. Επιπλέον, βοήθησε πολλούς να αποκτήσουν δουλειά και δική τους στέγη και σαν Πρόεδρος της Εφορείας Τουρκοκυπριακών Εκπαιδευτηρίων Πάφου, φρόντισε για την ανέγερση νέων σχολείων και του Τουρκικού Λυκείου Πάφου.

Ο Δρ. Ιχσάν Αλή όμως, δεν έχει μείνει στη μνήμη μας μόνο για τις φιλανθρωπικές του ενέργειες. Το πρόσωπο του, ο βίος και η ιδεολογία του αποτελούν σήμερα παράδειγμα για εμάς. Όταν άρχισε η εξέγερση κατά των αποικιοκρατών (1955) αντιτάχθηκε έντονα προς τα ακραία στοιχεία που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Στόχος της πολιτικής του υπήρξε πάντοτε η ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων και πάλεψε για αυτή του την πεποίθηση κατά τη διάρκεια όλης του της ζωής και μάλιστα ερχόμενος πολλές φορές σε σύγκρουση τόσο με τη σοβινιστική Τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και με την αποικιοκρατική διοίκηση. 

Συνεργάστηκε στενά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’, ο όποιος του προσέφερε το 1970 τη θέση του πολιτικού συμβούλου που κατείχε μέχρι το θάνατο του το 1978.

Ο Δρ. Ιχσάν Αλή αγωνίστηκε με αγάπη για το ταλαιπωρημένο και μαρτυρικό νησί μας, το δικό του νησί. Η μοίρα της Κύπρου μας ήταν η κύρια έγνοια του και το απέδειξε υψώνοντας πάντα τη φωνή του προς υπεράσπιση της δικαιοσύνης και ανεξαρτησίας του νησιού. Ως γνήσιος Κύπριος πίστευε έντονα ότι όλοι οι Κύπριοι – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – ανεξαρτήτως θρησκείας και γλώσσας, πρέπει να ζουν μαζί ειρηνικά με αμοιβαία κατανόηση και φιλία. Ήταν ειρηνοποιός και μεγάλος αγωνιστής της ειρηνικής συμβίωσης.

Πριν πέντε χρόνια, με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του  το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αποφάσισε να τιμήσει τον Δρ. Ιχσάν Αλή, τον Τουρκοκύπριο πολιτικό που δεν υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις των τρομοκρατών (Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων) ως ένδειξη της πίστης στη συμβίωση και τη συμφιλίωση μέσα στα πλαίσια της αναγνωρισμένης και νόμιμης Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Κατέθεσα πρόταση νόμου στη Βουλή μέσω της οποίας προτείνεται όπως καθιερωθεί η 8η Νοεμβρίου κάθε έτους ως επίσημη ημέρα συμφιλίωσης και ειρηνικής συμβίωσης, για την έμπρακτη απόδοση τιμής προς το Δρ. Ιχσάν Αλή και προς όλους τους νεκρούς των διακοινοτικών συγκρούσεων. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η πρόταση κατατέθηκε από το 2003, δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τα υπόλοιπα Κοινοβουλευτικά κόμματα ούτε από την Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: