Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

Τελεφερίκ ΤροόδουςΤο Σάββατο 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του Γεωπάρκου Τροόδους. Ήθελα πολύ να παραστώ, αλλά τελικά δεν πήγα. Ο λόγος γιατί έμαθα ότι θα είναι παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν έχω τίποτα προσωπικό κατά του κ. Νίκου Αναστασιάδη. Κατ’ ακρίβειαν πολύ τις πάω τις εξαγγελίες του, για την ανάπτυξη του Τροόδους. Ιδιαίτερα αυτή για το (τα) τελεφερίκ Τροόδους. Θα ήταν όλες ένα δροσερό αστείο εάν η πραγματικότητα δεν ήταν τόσο τραγική.

Εξηγούμαι. Το Γεωπάρκο Τροόδους και η ένταξη του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων είναι ένα θετικό όραμα. Κατ’ ακρίβειαν ήμουν ένας από τους πρώτους που έθεσε επισήμως την ιδέα με την κοινοβουλευτική μου ερώτηση με αριθμό 23.06.009.01.406 ημερομηνίας 14 Μαΐου 2007. Μάλιστα φίλοι μου. Από το 2007 είχα προωθήσει και στηρίξει την ιδέα για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Τροόδους. Όσο για το τελεφερίκ Τροόδους, τέθηκε για πρώτη φορά επισήμως ενώπιων των αρχών η ιδέα από την κοινοβουλευτική μου ερώτηση με αριθμό 23.06.010.01.793 στις 4 Μαΐου 2012 και επανήλθα με κοινοβουλευτική ερώτηση με αριθμό 23.06.010.03.538 στις 11 Μαρτίου 2014. Το πρόβλημα μου με τις εξαγγελίες του Προέδρου λοιπόν, δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο τους αλλά κυρίως με το τραγικό αντίβαρο των πράξεων και των μη πράξεων (απραξία) της Κυβέρνησης του. Δεν μπορώ τις επίσημες τελετές στα βουνά, όταν παράλληλα διαπιστώνω την υποβάθμιση και το πισωγύρισμα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκληματικής απραξίας είναι το οριστικό πλέον κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου στον Πρόδρομο. Όσοι/όσες από εμάς είχαν παραστεί στις 27/7/2014 του 2014 στην τελετή αποφοίτησης  των σπουδαστών του Δασικού Κολλεγίου, δεν ξέραμε ότι αυτή ήταν και η τελευταία. Όπως πληροφορήθηκα πρόσφατα η φετινή και τελευταία αποφοίτηση των Κυπρίων δασονόμων δεν θα γίνει. Το Δασικό Κολλέγιο Κύπρου μετά από 64 χρόνια παρουσίας και προσφοράς (1951) κλείνει οριστικά, σιωπηλά και αθόρυβα. 

Διαβάζω από πρόσφατο υπόμνημα της Διευθύντριας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου – Ευριπίδου στη Βουλή των Αντιπροσώπων: «Το Δασικό Κολλέγιο αποτέλεσε σημείο αναφοράς στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Ανώτερης Εκπαίδευσης του τόπου μας και το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης του έχει αναγνωρισθεί, διαχρονικά, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς. Το ενδεχόμενο κλείσιμο του θεωρούμε ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ίδια την ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης στα σχετικά θέματα που άπτονται της αειφόρου διαχείρισης των δασών, της προστασίας και της διατήρησης τους, όπως επίσης και σε άλλα συναφή επιστημονικά πεδία, όπως τα θέματα της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το ενδεχόμενο κλείσιμο του μπορεί να συμβάλει ανασταλτικά στη γενικότερη ανάπτυξη των κοινοτήτων του Τροόδους, στη βάση μάλιστα των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης».

«Πνέει αέρας αισιοδοξίας και ανάπτυξης» λένε οι κυβερνώντες. Ένας σοφός είπε: Όταν κλείνουν σχολεία και ανοίγουν φυλακές σε μια χώρα, τότε κάτι μοχθηρό και βρώμικο συμβαίνει σ’ αυτήν τη χώρα». Γι’ αυτό δεν μπορώ τα εγκαίνια και τις επίσημες τελετές με τον Πρόεδρο να εξαγγέλλει ευφάνταστα έργα, τελεφερίκ και άλλα ωραία, στα ορεινά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: