Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Το Κυπριακό νερόφιδο, κινδυνεύει!



Έχω πληροφορηθεί πρόσφατα ότι οι οργισμένοι ιδιοκτήτες γης μέσα στη Λίμνη Παραλιμνίου, αφού είδαν και αποείδαν προειδοποίησαν την Κυβέρνηση ότι θα κατεδαφίσουν τα έργα υποδομής που κατασκεύασε ο Δήμος Παραλιμνίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος για να υποστηρίξουν τη διαβίωση και την επιβίωση του σπάνιου νερόφιδου Natrix natrix cypriaca. Σαφώς και αντιτίθεμαι σε μια τέτοια συνεργασία. Οι μικροϊδιοκτήτες διαμαρτύρονται γιατί η Κυβέρνηση απέσυρε το διάταγμα απαλλοτρίωσης με το οποίο οι άνθρωποι αυτοί, θα είχαν μια λογική αποζημίωση για την περιουσία τους η οποία αξιοποιείται από το κράτος για το δημόσιο καλό (την προστασία του περιβάλλοντος). Κατ’ ιδίαν και δημόσια κάλεσα και καλώ τους ιδιοκτήτες γης στη Λίμνη Παραλιμνίου να μην υλοποιήσουν την απειλή τους.

Ας δούμε όμως γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εξαφάνισης του σπάνιου νερόφιδου Natrix natrix cypriaca.

Είναι προφανές ότι λόγω της υπαναχώρησης της Κυβέρνησης, δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον της περιοχής Natura της Λίμνης Παραλιμνίου. Εγώ προσωπικά και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχαμε έρθει σε σύγκρουση με προηγούμενες Κυβερνήσεις λόγω της μη περίληψης της Λίμνης Παραλιμνίου στις προτεινόμενες (τότε) περιοχές για ένταξη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Natura 2000. Οι τότε κυβερνώντες επειδή εξυπηρετούσαν συμφέροντα, χρειάστηκε να πιεστούν και να εκτεθούν για να εντάξουν μέρους της Λίμνης στο Natura (αφού ευνόησαν σκανδαλωδώς συγκεκριμένο επιχειρηματία).

Βίοι παράλληλοι. Οι νυν κυβερνώντες οδηγούν την κατάσταση στα άκρα. Λόγω της στάσης τους έναντι των μικροϊδιοκτητών της περιοχής, οδηγούν σε τέλμα και σίγουρη καταστροφή τον βιότοπο. Έπρεπε να ξέρουν για παράδειγμα ότι τα έργα εμπλουτισμού που το Τμήμα Περιβάλλοντος και ο Δήμος Παραλιμνίου, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, έχουν υλοποιήσει μέσα στη Λίμνη Παραλιμνίου, κρίνοντας ως απαραίτητα για την επιβίωση του Natrix – natrix cypriaca, του Κυπριακού νερόφιδου. Υπενθυμίζω ότι η Λίμνη Παραλιμνίου έχει ενταχθεί στους Ευρωπαϊκούς βιότοπους και στο δίκτυο Natura λόγω ακριβώς του Natrix natrix.

Με τη στάση της η Κυβέρνηση οδηγεί στην καταστροφή των έργων, συνεπώς στην καταστροφή του βιότοπου. Εμείς ως Οικολόγοι δεν θέλουμε αυτήν την εξέλιξη. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λίμνη Παραλιμνίου σε ένα μεγάλο οικόπεδο προς πώληση (όπως επέτρεψε η Κυβέρνηση να γίνει το βόρειο μέρος της).

Καλώ τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας όπως καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επανέλθει η Κυβέρνηση σε διάλογο με τους μικροϊδιοκτήτες γης στη Λίμνη Παραλιμνίου πριν συμβούν δυσάρεστες εξελίξεις που θα πλήξουν τη βιωσιμότητα του βιότοπου και θα εξαφανίσουν για πάντα το νερόφιδο, Natrix natrix cypriaca.

Δεν υπάρχουν σχόλια: