Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Χαιρετισμός του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη στο 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων και στην Ετήσια Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ)Λευκωσία, 25 – 26 Αυγούστου 2015

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,

Καλωσορίσατε στην Κύπρο μας.

Με ιδιαίτερη τιμή μεταφέρω τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στο 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων και στην Ετήσια Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Πρέπει να σας ομολογήσω ότι άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις ομιλίες της χθεσινής εναρκτήριας τελετής του συνεδρίου σας. Δεν μου επιτρέπεται και δεν θέλω να μην εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για τον εμπνευσμένο λόγο του κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος μέσα σε πέντε λεπτά, κατάφερε να καταθέσει την ουσία των οραμάτων και των ελπίδων του λαού μας.

Θύμισε στην πολιτική ηγεσία ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα Τουρκικής εισβολής και κατοχής και όχι πρόβλημα μεταξύ των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Υπενθύμισε ιδιαίτερα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αυτό που έλεγε προεκλογικά, όταν δηλαδή ανέδειξε το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, γιατί είναι εκείνο το βήμα που απαιτείται να γίνει απ’ την Τουρκία για να αποδείξει τη θέληση της για λύση του Κυπριακού.

Ναι, συμφωνώ με τον κ. Κρίστοφερ ότι είμαστε αισιόδοξοι και θέλουμε λύση του Κυπριακού μέσω των διαπραγματεύσεων. Όμως θα ήμασταν πιο αισιόδοξοι και μάλιστα ρεαλιστικά αισιόδοξοι και όχι αιθεροβάμονες, εάν βλέπαμε την Τουρκία να αποσύρει από σήμερα τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο, όπως εισηγήθηκε κι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς και όχι να τα χρησιμοποιεί ως απειλή για να επιβάλει τη μορφή λύσης που εξυπηρετεί τα στρατηγικά της σχέδια.

Όμως έχω άσχημα νέα για εσάς αγαπητέ κ. Κρίστοφερ. Η πρόταση Κοτζιά για αποχώρηση των κατοχικών Τουρκικών στρατευμάτων (αναφορά έκανε και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος στη χθεσινή τελετή) δεν φαίνεται να υιοθετείται από την Κυπριακή πολιτική ηγεσία. Κατ’ ακρίβειαν η Κυπριακή πολιτική ηγεσία φαίνεται δυστυχώς να έχει αποφασίσει ότι δεν θα βάζει δύσκολα στην κατοχική Τουρκία για να μην χαλάσει το αισιόδοξο κλίμα.

Έτσι, μην αναμένετε αγαπητέ κ. Κρίστοφερ να τεθεί θέμα από την Κυπριακή πολιτική ηγεσία για την τεράστια σημαία που μολύνει την πλαγιά του Πενταδακτύλου, ούτε για την καταστροφή της πολιτιστικής, θρησκευτικής και φυσικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα ούτε βεβαίως για την άρνηση της Τουρκίας να διευκολύνει τις εργασίες για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας, ανοίγοντας τις 33 στρατιωτικές περιοχές και τα αρχεία της Άγκυρας. Ακόμα είναι αμφίβολο αν η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, θα συνεχίσει τις έρευνες για το φυσικό αέριο ή θα εμβαθύνει στη δημιουργία των περιφερειακών συμμαχιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Όλα τα πιο πάνω θεωρούνται ως «εχθρικές» ενέργειες που χαλούν το αισιόδοξο κλίμα των διαπραγματεύσεων. Αυτές τις μέρες η Κυπριακή πολιτική ηγεσία δεν αναζητεί τρόπους και πόρους για εκστρατείες και lobbying στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατά της Τουρκίας αλλά ενδιαφέρεται για την επόμενη κοινή παρουσία των δύο ηγετών, οι οποίοι θα ανταλλάξουν και πάλι φιλικές φιλοφρονήσεις για να καλλιεργήσουν το αισιόδοξο κλίμα.

Μοιάζουν όλα να γίνονται για μια θέα με το όνομα «αισιόδοξο κλίμα», η οποία λειτουργεί όπως την Κίρκη: μαγεύει, μεταμορφώνει, αποπροσανατολίζει. Χάνεται η ουσία για χάριν της εικόνας. Και μετά ερωτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνυπάρχουν αρμονικά στο εξωτερικό και στην Κύπρο να χωρίζονται. Δεν χωρίζονται κύριε Πρόεδρε οι Ελληνοκύπριοι από τους Τουρκοκύπριους, τους διαχωρίζει ο Τουρκικός κατοχικός στρατός και η Τουρκική επεκτατική πολιτική.

Είναι αυτή η Τουρκική πολιτική που επιδιώκει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκαθίδρυση ενός δυσλειτουργικού, αδύναμου και εξαρτημένου μορφώματος και όχι βεβαίως την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος. Μου φαίνεται περίεργο που αυτές οι απλές ουσιαστικές αλήθειες, είναι τόσο δύσκολο να γίνουν κατανοητές από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εμείς – ως Οικολόγοι – αγαπητέ (και συγχωριανέ) κ. Παπαευριπίδη, κατανοούμε απολύτως την έκκληση σας για ηπιότερους τόνους στην αντιπαράθεση απόψεων γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα συμφωνήσετε όμως και εσείς μαζί μου ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό έχει ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας. Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση για τις συνομιλίες, τακτική και συνεχής επικοινωνία και όπου είναι δυνατόν, συνεργασία μεταξύ των κομμάτων και του Προέδρου. Με λίγα λόγια είπαμε – εμείς ως Οικολόγοι – ότι μπορεί να μην συμφωνούμε σε πολλά μεταξύ μας, αλλά δεν χρειάζεται να «φαγωθούμε μεταξύ μας», όπως λέει και ο ποιητής. Χρειαζόμαστε ένα κώδικα διαχείρισης της διαφωνίας. Δυστυχώς μέχρις στιγμής η έκκληση των Οικολόγων δεν βρήκε ανταπόκριση και πιστέψτε μας, αυτό εμάς μας στεναχωρεί όσο και εσάς.

Κυρίες και κύριοι,

Το πλέον αισιόδοξο μήνυμα που πήραμε χθες από το συνέδριο σας είναι η παρουσία της ΝΕΠΟΜΑΚ. Η εκλογή για πρώτη φορά μιας νέας Κυπριοπούλας της Βρετανίας της κας. Αντωνίας Σαββίδη, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς στελεχών στο ομογενειακό κίνημα, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στηρίζουμε διαχρονικά την προσπάθεια των αποδήμων για διατήρηση και ανάπτυξη των Κυπριακών κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να συμφωνήσω με τον κ. Παπαευριπίδη ότι σε καμμία περίπτωση και με καμμία δικαιολογία η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να διανοηθεί καν, ότι θα περιορίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την παροικιακή παιδεία και εκπαίδευση. Κανένα μνημόνιο και καμμία οικονομική κρίση μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοιο έγκλημα.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι αριθμοί των οίκων αξιολόγησης και οι επίσημες στατιστικές δεν αποδίδουν την αλήθεια που ζει η Κυπριακή κοινωνία. Οι αριθμοί βελτιώνονται όντως, αργά αλλά σταθερά κι αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας για τους δανειστές μας. Ρωτήστε όμως τι λέει ο άνεργος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αγρότης, ο πολύτεκνος οικογενειάρχης, ο νέος επιστήμονας. Ρωτήστε για τις κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, την κρίση αξιών, τα ψυχολογικά προβλήματα και τα προβλήματα υγείας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ακρωτηριασμένο από την ισοπεδωτική λιτότητα σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικών παροχών. Τα πάντα νιώθουμε ότι έχουν παγώσει και το μοναδικό ενδιαφέρον των κρατούντων φαίνεται να επικεντρώνεται στην ευημερία των δεικτών της οικονομίας και των τραπεζών.

Δυστυχώς ανάμεσα σ’ όσα έχουν παγώσει στην πατρίδα μας φαίνεται να είναι και οι διαδικασίες της απόδοσης δικαιοσύνης, μέσω της τιμωρίας των ενόχων για τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα. Απηυδησμένοι από αυτήν την κατάσταση της φθοράς, της ατιμωρησίας και της κακοδιοίκησης, τριάντα χιλιάδες νέοι Κύπριοι έχουν ήδη μεταναστεύσει και βρίσκονται – προσωρινά – ελπίζουμε κοντά σας.

Παρακαλώ σας, συμπατριώτες, αγκαλιάστε τα παιδιά μας και μεταγγίστε ξανά σε αυτούς τους νέους ανθρώπους την πίστη και την ελπίδα για την πατρίδα μας. Σας δίνεται η ευκαιρία και η ευθύνη, εσάς των Κυπρίων του εξωτερικού, να απορροφήσετε τον πόνο και την απόγνωση που κουβαλά μαζί του το νέο μεταναστευτικό κύμα των Κυπρίων και να μετατρέψετε αυτόν τον πόνο σε πίστη και ελπίδα.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Παρακολουθώντας τη χθεσινή εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου σας, ένιωσα περήφανος (σπάνιο συναίσθημα στις μέρες μας) γιατί είμαι Κύπριος Έλληνας.

Θέλω να το επαναλάβω: Η ομιλία του προέδρου της ΠΣΕΚΑ ήταν συγκλονιστική.

Το μήνυμα της απλό: Πιστεύω στην Κύπρο, πιστεύω στον Κυπριακό λαό, πιστεύω στους Κύπριους όπου κι αν βρίσκονται. Κι αυτή η ακλόνητη πίστη είναι η πιο μεγάλη δύναμη αισιοδοξίας. Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα πετύχουμε να κάνουμε την πατρίδα μας μια ελεύθερη, δημοκρατική, πράσινη και ευημερούσα χώρα.

Ναι, το πιστεύω!

Γιώργος Περδίκης
Πρόεδρος
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: