Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη στην Πράσινη Ασπίδα



 «Κάτω τα χέρια από τους Οικολόγους»

0PERDIKIS

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Οι θέσεις των Οικολόγων είναι ενοχλητικές για τα μεγάλα κόμματα, γι’ αυτό και θέλουν να τους εξοστρακίσουν από το κυπριακό κοινοβούλιο και την πολιτική ζωή, δηλώνει σε συνέντευξή στην «Πράσινη Ασπίδα» ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Πιστεύει ακράδαντα δε ότι οι κύπριοι πολίτες δεν θα επιτρέψουν στα μεγάλα κόμματα να εφαρμόσουν τα σκοτεινά τους σχέδια και να ισοπεδώσουν τη φωνή των Οικολόγων, τη ‘‘φωνή των πολιτών’’, όπως την ονομάζει, επισημαίνει ότι διευρύνεται η συνεργασία Οικολόγων με άλλες οργανώσεις και κινήματα πολιτών, κάτι που για τον ίδιο αποτελεί απάντηση σε όσους αποκαλούν το Κίνημα των Οικολόγων ‘’προσωποπαγές κόμμα’’ ή ‘‘κόμμα του Περδίκη’’.

Στη συνέντευξή του ο κ. Περδίκης σχολιάζει επίσης φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα, όπως την πρόσφατη απόφαση τροποποίησης του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα από υπουργική επιτροπή, τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα και τον προγραμματισμένο πυρηνικό σταθμό στο Άκκιουγιου.

Τώρα, με την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και την αύξηση του εκλογικού μέτρου, κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μη εισδοχής του Κινήματος των Οικολόγων στη νέα Βουλή. Το σχόλιό σας.
Είναι ευσεβείς πόθοι βεβαίως των δύο μεγάλων κομμάτων, ίσως και κάποιων άλλων, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους Οικολόγους, οι οποίοι πρώτα-πρώτα θέτουν θέματα περιβαλλοντικά, τα οποία ούτε καν θέλουν να τα ακούν τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα τα μεγάλα κόμματα. Δεν θέλουν να ασχολούνται με τέτοια θέματα, που τους εξαναγκάζουν οι Οικολόγοι να ασχολούνται, όπως η πλαστική σακούλα, η απαγόρευση του ‘‘round-up’’, τα δικαιώματα των ζώων, ο περί σκύλων νόμος, ο νόμος για την προστασία των ζώων και πολλά άλλα θέματα που έχουν μπει στην Βουλή και εξαναγκάστηκαν να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα που τους ενοχλούν σε σχέση με τους Οικολόγους, το γεγονός ότι τοποθετούμαστε ενάντια στα αξιώματα των βουλευτών και των άλλων αξιωματούχων, είμαστε υπέρ της διαφάνειας, θέλουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι του εγκλήματος της οικονομίας. Όλα αυτά είναι ενοχλητικά για τα μεγάλα κόμματα, γι’ αυτό και θέλουν να εξοστρακίσουν τους Οικολόγους από το κυπριακό κοινοβούλιο και την πολιτική ζωή. Αλλά εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό δεν θα περάσει. Πιστεύουμε οι κύπριοι πολίτες, δεν θα επιτρέψουν στα μεγάλα κόμματα να εφαρμόσουν τα σκοτεινά τους σχέδια και να ισοπεδώσουν τη φωνή των Οικολόγων, τη φωνή των πολιτών. Κάτω τα χέρια από τους Οικολόγους!

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι το Κίνημα των Οικολόγων είναι ένα προσωποπαγές κόμμα, το κόμμα του κ. Περδίκη;
Πρώτα απ’ όλα από τις τελευταίες εβδομάδες και μετά δεν μιλάμε πλέον μόνο για Κίνημα Οικολόγων, μιλάμε για Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Ήδη είναι μαζί μας τρεις άλλες οργανώσεις, το κίνημα Ανεξαρτήτων-Ελευθέρων πολιτών, η Ένωση Δανειοληπτών ΕΥΝΟΜΙΑ, το κίνημα Ανεξαρτήτων Πολιτών ΖΥΓΟΣ και πολύ σύντομα εντάσσονται στην παράταξη μας και άλλες ομάδες πολιτών και κινήσεις. Διευρύνεται η ομάδα μας. Διευρύνεται η συνεργασία Οικολόγων – πολιτών και ως τέτοιο σχήμα προχωρούμε. Οι οποιεσδήποτε εντυπώσεις – γιατί περί εντυπώσεων πρόκειται – έχουν να κάνουν πλέον με το παρελθόν. Οι πολίτες έχουν μπροστά τους μια πρόταση που έρχεται από τους ίδιους τους πολίτες, πάει πέρα από το κίνημα των Οικολόγων, μια διευρυμένη πλέον πρόταση, μια πλατφόρμα πολιτών. Μπορεί και ο κάθε πολίτης να συμμετάσχει από μόνος του – και έχουμε περιπτώσεις μεμονωμένων πολιτών που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και έχουν και θέση και ρόλο ακόμη και στην πολιτική επιτροπή αυτού του νέου σχήματος. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το παρόν και το μέλλον και ας αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν.

Μιλώντας λοιπόν για το μέλλον πώς βλέπετε την πρόσφατη απόφαση τροποποίησης του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα από υπουργική επιτροπή;
Είναι μια απόφαση, η οποία θα πρέπει να έρθει και ενώπιον της Βουλής. Έχουμε και τη δέσμευση του ίδιου του υπουργού Γεωργίας, ότι θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής και θα αναλύσει αυτή την απόφαση. Όπως την έχουμε δει από τα ΜΜΕ, εμπεριέχει πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία, για παράδειγμα, δημιουργεί την εντύπωση ότι η προστασία θα περιοριστεί στο ήδη προστατευμένο κρατικό δάσος. Φαίνεται ότι εκεί υπάρχει μια ασάφεια, μια παρεξήγηση. Δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης συγκεκριμένα. Υπάρχει όμως κάτι το θετικό, ότι ανακοινώνεται μια σημαντική οικονομική βοήθεια προς τα χωριά της περιοχής και για τα περιβαλλοντικά έργα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα για το μέλλον των περιουσιών, ιδιαίτερα των μεγάλων περιουσιών, όπως αυτές που έχουν κάποιες εταιρείες και η Εκκλησία, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Επιφυλασσόμαστε, για να είμαι ειλικρινής, να ακούσουμε τον υπουργό σε μια προσεχή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, που τον έχουμε καλέσει, και αναλόγως θα τοποθετηθούμε πλέον συγκεκριμένα και πιο ξεκάθαρα. Πάντως εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι μια ανησυχητική εξέλιξη.

Ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα και τη σύνδεση τους με την Κύπρο.
Ως Οικολόγοι θα θέλαμε βεβαίως να ήταν πιο αισιόδοξα τα αποτελέσματα αυτά και πιο δεσμευτικά. Όμως η κοινή συμφωνία φαίνεται να κάνει ένα βήμα μπροστά. Τώρα η μεγάλη μας η έννοια είναι η εφαρμογή της. Παγκόσμιες συμφωνίες για ο κλίμα είχαμε και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν. Τώρα η μεγάλη μας η έννοια είναι πώς θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις, αν δηλαδή θα υιοθετηθούν και από τα κοινοβούλια των χωρών και αν θα εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, μεγάλη ανησυχία έχουμε για το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο δεν ενέκρινε και τις προηγούμενες συμφωνίες για το κλίμα. Και τέλος βέβαια υπάρχει και η κλίμακα της Κύπρου. Περιμένουμε ότι και η Κύπρος - παρόλο που δεν είναι η ίδια παραγωγός των ρύπων, είναι όμως ένα από τα θύματα της κλιματικής αλλαγής - ότι πρέπει να κινητοποιηθεί και να προσπαθήσει να εφαρμόσει ό,τι της αναλογεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσο γίνεται περισσότερο.

Μιλώντας για κινητοποιήσεις πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δημιουργίας πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου;
Κοιτάξετε, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο απειλεί την υγεία και το περιβάλλον της περιοχής μας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ανατολικής Μεσογείου. Εμείς έχουμε ξεκινήσει, όπως θα ξέρετε, μεγάλες κινητοποιήσεις σε συνεργασία με Τούρκους, Τουρκοκύπριους και Έλληνες περιβαλλοντιστές. Προσπαθήσαμε να περάσουμε και στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, το μήνυμα ότι πρέπει να κινητοποιηθούν προς τη Ρωσία, η οποία κτίζει ουσιαστικά αυτό το σταθμό και προς την ΕΕ, για να σταματήσει αυτό το έργο, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή σεισμογόνο, όπου τα επίπεδα ασφάλειας είναι αμφίβολα, δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα ασφάλειας που έχει η Ιαπωνία – και όμως είχαμε στην Ιαπωνία το πρόσφατο ατύχημα της Φουκουσίμα, με τις τεράστιες ζημιές και τα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Συνεπώς είναι θέμα κινητοποίησης, είναι θέμα μεγάλης προσπάθειας να πειστούν οι κυβερνήσεις να στραφούν προς τη Ρωσία και προς την Τουρκία για να σταματήσει αυτό το έργο το οποίο θα είναι καταστροφικό για την περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: