Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Ομιλία στην επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων για τις Βουλευτικές Εκλογές 2016 του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, Σάββατο 12 Μαρτίου 2016


Φίλοι και φίλε,

Με χαρά σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω στη σημερινή κοινή συνεδρία των κεντρικών επιτροπών του κινήματος οικολόγων και των κινημάτων πολιτών για την παρουσίαση και έγκριση της λίστας των υποψηφιοτήτων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2016. 

Είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μου γιατί σήμερα διαπιστώνεται ότι έχει καρποφορήσει η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες για μια ευρύτερη συσπείρωση ομάδων πολιτών και ανεξάρτητων γύρω από την μοναδική τίμια και τολμηρή φωνή στο πολιτικό σκηνικό, το Κίνημα Οικολόγων.

Βλέπουμε σήμερα εδώ μαζί, πολίτες και σύνολα πολιτών που μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα και τους ανθρώπους μας, το πάθος μας για δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ισονομία, ευνομία και διαφάνεια. Ενώνουμε τις κοινές μιας έγνοιες, πόθους και ελπίδες σε ένα κοινό αγώνα για μια άξια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών εισέρχεται σήμερα στην τελική ευθεία του εκλογικού αγώνα. Πρόκειται για ένα αγώνα που απαιτεί αντοχή, υπομονή και αποφασιστικότητα για να φτάσουμε στην επιτυχία.

Αυτή η κοινή προσπάθεια ξεκίνησε το περασμένο Νιόβρη με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, της Ένωσης Δανειοληπτών Ευνομία και του Κινήματος Ανεξαρτήτων Ελευθέρων Πολιτών. Η αντίδραση του κατεστημένου υπήρξε λυσσαλέα. Πέτυχαν να τροποποιήσουν τον εκλογικό νόμο με πλειοψηφία του ΔΗΣΑΚΕΛ και την ανοχή των υπολοίπων κατεστημένων κομμάτων, αρνήθηκαν την οριζόντια ψηφοφορία, κούρεψαν την κρατικά μας χορηγία και τον τηλεοπτικό χρόνο κοκ. Χρησιμοποίησαν και τα βρώμικα κόλπα της αποστασίας, της προδοσίας και της διαβολής. Έριξαν χιλιάδες ευρώ και χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα για να μας σταματήσουν. Απέτυχαν οικτρά.

Εκεί που είχαν να κάνουν μόνο με τους Οικολόγους, γιατί τους ήμασταν ενοχλητικοί και επικίνδυνοι, γιατί δεν συμμετείχαμε στα σκοτεινά τους παιχνίδια, και γιατί δεν στηρίξαμε τις καταστροφικές επιλογές του ένοχου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, τώρα θα έχουν μπροστά τους μια ομάδα από οργανώσεις και ομάδες πολιτών.

Είναι σήμερα μαζί, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η Ένωση Δανειοληπτών «Ευνομία», το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελεύθερων Πολιτών, ο «ΖYΓΟΣ- κίνημα ανεξαρτήτων πολιτών», η ομάδα «Ενεργοί Πολίτες», η κίνηση «Μητέρα Κύπρος», το Κίνημα Ελευθερία Λαού Ειρηνική Αντίσταση «ΕΛΕΙΑ» και ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Παρά τις τρικλοποδιές και τα βρώμικα κόλπα του κατεστημένου και παρά το γεγονός ότι δεν μας θέλουν στη Βουλή, αφού μας θεωρούν ενοχλητικούς και επικίνδυνους φαίνεται ότι με τη βοήθεια του λαού μας θα μας βρουν μπροστά τους ξανά και μάλιστα ενισχυμένους στη νέα Βουλή.  Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θα είναι στη νέα Βουλή. 

Φίλες και φίλοι, 

Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να αφουγκραστούμε τον πόνο και τους πόθους του απλού  πολίτη, τον κόσμο που μάχεται και αγωνίζεται για προκοπή, για την Κύπρο και το λαό. 

Προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά στον απλό πολίτη και να αναδείξουμε τα προβλήματα που τον απασχολούν. 

Κάναμε πολλά. Μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Με τη βοήθεια σας θα ανέβουμε πιο ψηλά, πιο δυνατά και θα ακουστεί σε όλη την Κύπρο η φωνή μας, η φωνή των Πολιτών. Δυνατά, δυνατά, να γίνουν δυνατά τα αδύνατα. 

Φίλες και φίλοι 

Έρχονται κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας  και δεν πρέπει να αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς.  Πρέπει  να δουλέψουμε όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και το αύριο των παιδιών μας. Δεν χωρεί η απογοήτευση, η αποστροφή  και η αποχή. Η αποχή είναι συνενοχή. Το γκρίζο της απογοήτευσης και της ισοπέδωσης δεν μας φέρνει στην ανατροπή και την αλλαγή. Αν θέλουμε να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο, αν θέλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή δεν μπορούμε να το κάνουμε από την πολυθρόνα του σπιτιού μας. Αν δεν σηκωθούμε από την πολυθρόνα του σπιτιού μας σε λίγο μπορεί να μην έχουμε ούτε σπίτι ούτε πολυθρόνα. 

Φίλοι και φίλες 

Σήμερα έχετε μπροστά σας μια ομάδα υποψηφίων που θα δώσουν την μάχη από την πρώτη γραμμή για την μεγάλη νίκη των πολιτών στις 22 Μαΐου. Εμείς δεν αντιγράψαμε τα κόμματα του κατεστημένου. Αυτοί βγήκαν στο παζάρι και ψούμνισαν αστέρες για να τους χρίσουν υποψήφιους βουλευτές. Έψαξαν για τηλεπερσονες και φίρμες, για αστέρες ηθοποιούς, παρουσιαστές, αστέρια του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, προς άγρα ψήφων αλλά χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Λένε ότι η οριζόντια ψηφοφορία θα μετατρέψει τα ψηφοδέλτια σε πασαρέλα. Διερωτώμαι πόσο περισσότερο πασαρέλα μπορούν να γίνουν τα ψηφοδέλτια των καταστημένων κομμάτων με τις παραφύσιν μεταγραφές και τις προσθετικές επεμβάσεις για αισθητικούς λόγους. 

Είναι άξιον απορίας αν αυτοί οι αστέρες έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα προβλήματα του τόπου και να συμβάλουν, από το έδρανο της Βουλής , στην επίλυσή τους. Άραγε αντιλαμβάνονται αυτοί οι αστέρες προβλήματα όπως η ανεργία ή η μείωση των εισοδημάτων, η βαριά φορολόγηση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η προστασία της πρώτης κατοικίας κοκ; 

Εμείς είμαστε απλοί πολίτες. Δεν είμαστε αστέρες που θα λάμψουν για λίγες μέρες για να χαθούν μετά στο απέραντο σκοτάδι του κομματικού κατεστημένου. Είμαστε πολίτες που συναντηθήκαμε με το κίνημα της οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος στους κοινούς αγώνες ενάντια στους καταστροφικούς νόμους που σωρηδόν ψήφιζε η Βουλή και οδήγησαν χιλιάδες πολίτες σαν εμάς στην φτώχεια, την απόγνωση και την κοινωνική υποβάθμιση. Είμαστε το ψηφοδέλτιο των πολιτών. Δεν περιμένουμε τίποτα από τους άλλους. Μόνο εμείς , οι πολίτες μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα μας, να δώσουμε ελπίδα στο τόπο. 

Κόντρα στο κατεστημένο που καταστρέφει τη φύση και τον άνθρωπο, που ξεριζώνει κυπαρίσσια και ζωές, που διώχνει πουλιά απ´ τον βιότοπο τους και τους νέους μας απ´ την πατρίδα μας, που κλέβει τον πλούτο της φύσης και κατακλέβει τις οικονομίες και τα σπίτια μας.

Εμπρός λοιπόν. Εμείς οι πολίτες, αφήνουμε την απογοήτευση, την αδράνεια και την αποχή. Παίρνουμε την τύχη μας στα δικά μας χέρια. Εμπρός για την μεγάλη νίκη των απλών πολιτών στις 22 Μαΐου. Οι πολίτες και θέλουν και μπορούν να νικήσουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: