Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη στο Club News ‘’Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να επενδύσουμε σε αυτό το άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών, αυτή την αγωνιστική συνεργασία’’.




March 28, 2016
Στο Νίκο Πετρίδη



Ερώτηση:Τί καινούργιο μπορεί να βγει μέσα από τη δημιουργία του νέου κοινωνικού - οικολογικού κινήματος;
Γιώργος Περδίκης: Έχω την ισχυρή άποψη ότι η Οικολογία ως πολιτική πρόταση πρέπει να είναι επαναστατική. Στις εποχές της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να αναδείξει τις προτάσεις της που αγγίζουν την ευρύτερη κοινωνία και απαντούν στα σημερινά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η Οικολογία δεν είναι άσχετη με τη σκληρή πραγματικότητα. Η οικολογία έχει προτάσεις που αντιμετωπίζουν τα καυτά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν είναι μια αποστειρωμένη θεωρία που αφορά μια μικρή ομάδα ψαγμένων περιβαλλοντικά ευαίσθητων πολιτών. Η κοινωνική πολιτική οικολογία προσφέρει την κατάλληλη πλατφόρμα για ομάδες και απλούς πολίτες για να δημιουργήσουμε μαζί μια δυνατή πολιτική παρουσία διεκδίκησης των δικαιωμάτων της Φύσης και των Ανθρώπων.

Ερώτηση: Τί υπολείπεται στην οικολογία έτσι ώστε να εμπλουτιστεί;
Γιώργος Περδίκης: Δεν είναι κατά την άποψη μου θέμα έλλειψης. Χρειάζεται προσαρμογή στα Κυπριακά δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Χρειάζεται να αγκαλιάσει ομάδες πολιτών που έχουν – για διάφορους λόγους άσχετους με την οικολογία – ριζοσπαστικοποιηθεί. Είναι πολίτες που έχουν ζήσει στο πετσί τους την αδικία του οικονομικού και πολιτικού συστήματος που μας κυβερνά. Ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για το ίδιο πολιτικό σύστημα που καταπιέζει και καταστρέφει τη φύση. Πολλοί άνθρωποι λοιπόν έχουν αποστασιοποιηθεί από το σύστημα εξουσίας που στηρίζει και στηρίζεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που προωθούν την άκρατη ανάπτυξη που ισοπεδώνει βουνά, ξεριζώνει δέντρα και εξαφανίζει βιότοπους κ.ο.κ. Είναι ένας πόλεμος εναντίον των καταστροφέων του περιβάλλοντος και της κοινωνίας των ανθρώπων. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε καθήκον να συμμαχήσουμε οι αγανακτισμένοι πολίτες και οι οικολόγοι στον κοινό αγώνα κατά του κοινού εχθρού.

Ερώτηση: Τί αντιπροσωπεύει το νέο βήμα του κόμματος;
Γιώργος Περδίκης: Αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών, αυτή την αγωνιστική συνεργασία. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να επενδύσουμε σε αυτήν τη συνεργασία για να δυναμώσουμε τη φωνή της κοινωνικής πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο για το καλό των απλών πολιτών και της Φύσης. Αντιπροσωπεύει ένα άνοιγμα σε ευρύτερες ομάδες πολιτών και κοινωνικές τάξεις. Ανοίγονται έτσι καινούργιες δυνατότητες και ευκαιρίες για προβολή των οικολογικών θέσεων και προτάσεων σε όλα τα θέματα.

Ερώτηση: Ποια κίνητρα, κατά τη γνώμη σας, βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου αυτήν τη χρονική στιγμή;
Γιώργος Περδίκης: Είναι ξεκάθαρα μια προσπάθεια των δυο μεγάλων κομμάτων να περιορίσουν τη δημοκρατική πολυφωνία. Θέλουν να κλείσουν το στόμα σε ενοχλητικές φωνές όπως π.χ. τους Οικολόγους. Δεν το κρύβουν άλλωστε. Η συνεργασία των ηγεσιών ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ έχει τη μορφή οδοστρωτήρα. Θέλουν να μας εξαφανίσουν γιατί τους είμαστε ενοχλητικοί. Σε όλα τα επίπεδα θα έλεγα. Στο Κυπριακό πιστεύουν ότι όσο πιο λίγες φωνές υπάρχουν που να ασκούν κριτική για την αποτυχημένη για δεκαετίες διαχείριση του, τόσο το καλύτερο. Στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης ξέρουν ότι η μοναδική φωνή που δεν έχει λερωμένα και μπορεί να ασκεί αξιόπιστη κριτική είναι οι Οικολόγοι. Επίσης δεν αντέχουν την επιμονή μας στη διαφάνεια και στο σπάσιμο του σάπιου συστήματος των προνομίων των πολιτικών. Γι’ αυτό και οι δύο καταστάσεις – που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος – συχνά μας αποκαλούν «λαϊκιστές». Διότι θεωρούν λάθος οτιδήποτε θέλει ο λαός σε σχέση με τις συμπεριφορές των πολιτικών, διότι αυτοί – δηλαδή οι πολιτικοί – ξέρουν καλύτερα.

Ερώτηση: Σε πόσο βαθμό είστε ικανοποιημένος όσον αφορά τα οικολογικά μέτρα που λαμβάνονται προς κατάργηση των σκανδάλων;
Γιώργος Περδίκης: Μα δεν λαμβάνονται κάποια μέτρα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το τελευταίο θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα, δηλαδή τη σύγκρουση μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργού Εσωτερικών. Ένα από τα στοιχεία αυτής της αντιπαράθεσης έχει να κάνει με ένα οικολογικό θέμα, δηλαδή την «ανάπτυξη» στην περιοχή της Λίμνης Πόλης Χρυσοχούς. Είχαμε αναδείξει τα σκάνδαλα που έχουν σχέση με το σχέδιο αυτό, σκάνδαλα που έχουν φτάσει μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ζητήσει τη διενέργεια νέας μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Μια σειρά αποφάσεων των κυβερνήσεων – πρώην και νυν – έχουν ευνοήσει σκανδαλωδώς τον επιχειρηματία. Όταν η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ανέδειξε τα «λάθη και τις παραλείψεις» και ζήτησε έρευνα κατά λειτουργών του Υπουργείου, ο Υπουργός εξεμάνη και άνοιξε πόλεμο με τον Γενικό Ελεγκτή. Και πως τοποθετήθηκε το πολιτικό κατεστημένο, δηλαδή τα κόμματα; Προτίμησαν τη σιωπή. Κανένας δεν τόλμησε να στηρίξει τον Γενικό Ελεγκτή και μάλιστα στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί; Γιατί έχουν όλοι λερωμένη τη φωλιά τους.

Ερώτηση: Πως αξιολογείτε την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης;
Γιώργος Περδίκης: Η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης είναι πολλές φορές ακατανόητη. Είναι σαφές ότι η Κύπρος βρίσκεται στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πολλά θέματα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτόνομη δράση. Αλλά είναι ακατανόητο πως η Κύπρος στράφηκε κατά της Ρωσίας, ακολουθώντας πειθήνια τις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Θυμίζουμε ότι η Ρωσία αποτελεί το μόνιμο διαχρονικά στήριγμα της Κύπρου έναντι της Τουρκικής βουλιμίας. Θα έλεγα επίσης ότι μέρος της εξωτερικής πολιτικής είναι και η ανάγκη να στηθεί ένα πλέγμα περιφερειακών συνεργασιών με χώρες όπως την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, το Λίβανο και την Ελλάδα βεβαίως. Σε αυτόν το τομέα γίνονται ενέργειες αλλά προσωπικά θεωρώ ότι δεν γίνονται αρκετά.

Ερώτηση: Βλέπετε να οδηγούμαστε σε ένα καινούργιο σχέδιο Ανάν;
Γιώργος Περδίκης: Ναι, είναι ολοφάνερο ότι οδηγούμαστε σε μια επανέκδοση του σχεδίου Ανάν. Δυο υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, ο Προέδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, προσπαθούν να ξαναγράψουν το σχέδιο λύσης, στα πλαίσια που καθόρισε πριν από πέραν των δέκα χρόνων το σχέδιο Ανάν. Η σημαντική διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα η επιδιαιτησία. Δηλαδή δεν προβλέπεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα επιβάλει την άποψη του στα θέματα όπου υπάρχει διάσταση μεταξύ των συνομιλητών. Αλλά αυτό το στοιχείο δεν εξασφαλίζει ότι θα έχουμε μια σημαντικά καλύτερη πρόταση για τη λύση του Κυπριακού.

Ερώτηση: Κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία και αν ναι, από ποιους και από τι;
Γιώργος Περδίκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να διαλυθεί και να περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είναι απαίτηση της Τουρκίας η παρθενογένεση, δηλαδή η δημιουργία εκ του μηδενός ενός νέου ομοσπονδιακού κράτους. Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία από χώρα διεθνώς αναγνωρισμένη θα μετατραπεί σε Ελληνοκυπριακή δημοκρατία της νότιας Κύπρου. Χρειάζεται πολλή προσοχή και επιμονή. Όταν θα φθάσει εκείνη η ευλογημένη μέρα που ο Κυπριακός λαός στο σύνολό του με ένα ενιαίο δημοψήφισμα ανάμεσα στους νόμιμους και μόνο κατοίκους του νησιού, θα καταλήξει σε λύση του Κυπριακού, θα πρέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναθεωρηθεί με βάση τη συμφωνία, από τη νόμιμα εκλεγμένη Βουλή των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων βουλευτών μέσα από μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία που θα εμπλέξει νομικούς επιστήμονες και πολίτες από τις δύο κοινότητες και τις θρησκευτικές ομάδες. Αυτή είναι μια και μοναδική μέθοδος που εξασφαλίζει τη φυσική εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Το 83% του πληθυσμού, επιθυμεί την οριζόντια ψηφοφορία. Αυτό τι δείχνει σε εσάς;
Γιώργος Περδίκης: Εμείς είμαστε το μοναδικό πολιτικό κίνημα που σταθερά υποστηρίζει την οριζόντια ψηφοφορία για το σύνολο των υποψηφίων βουλευτών. Η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει καταψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυπριακή Βουλή με πλειοψηφία 95% αφού μόνο τρεις βουλευτές την ψήφισαν. Άρα προκύπτει ότι τα πολιτικά κόμματα στο σύνολο τους είναι σε αντίθεση με την κοινή γνώμη των Κυπρίων. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Συμβαίνει συχνά και πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν οι πολίτες και να πράξουν αναλόγως. Είναι λογικό να επιλέγουν εκπροσώπους που εσκεμμένα και συστηματικά τοποθετούνται κατά αντίθετο τρόπο με τις απόψεις αυτών που τους ψηφίζουν; Επιτέλους αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Στο χέρι μας είναι.


Ερώτηση: Πάνω από μία 20ετία δηλώνει παρόν το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας ότι παρέμεινε μικρό κόμμα συγκρίνοντας το με τα υπόλοιπα;
Γιώργος Περδίκης: Ας το θέσουμε το θέμα διαφορετικά. Τι «φταίει» και το Κίνημα Οικολόγων είναι το μόνο μικρό πολιτικό κίνημα που άντεξε στο χρόνο κλείνοντας ήδη 20 χρόνια ζωής; Πρέπει να θυμηθούμε ότι μέσα στα είκοσι αυτά χρόνια υπήρξαν κόμματα που εξαφανίστηκαν ακόμα κι αν πρόσκαιρα κατάφεραν να κερδίσουν μεγαλύτερα ποσοστά από τους Οικολόγους και να μπουν στη Βουλή με περισσότερους βουλευτές. Τι «φταίει» και δεν διαλύθηκαν οι Οικολόγοι όπως αλλά μονοεδρικά κόμματα; Έχω την ταπεινή γνώμη ότι αυτό το επίτευγμα προέκυψε γιατί το Κίνημα μας δεν είναι προσωποπαγές, δεν είναι ένα προσωπικό κόμμα αλλά ένα Κίνημα ιδεολογίας και εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Είμαστε ένα Κίνημα πολιτών και όχι ένα Κίνημα πολιτικών. Δυστυχώς σε αυτά τα είκοσι χρόνια πολλοί εγκατέλειψαν. Ήρθαν βέβαια άλλοι που γέμισαν το κενό. Αν δεν είχαμε όμως αυτές τις διαρροές τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και στις εκλογές. Δυστυχώς πολλές φορές οι αντοχές των ανθρώπων δεν είναι αρκετές για να τραβήξουν το μεγάλο βάρος της αντιπροσώπευσης των αρχών της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο.

Ερώτηση: Θα ήθελα την άποψη σας για το ΓΕ.ΣΥ.
Γιώργος Περδίκης: Έχω την άποψη ότι είναι έγκλημα που βαρύνει όλα τα κόμματα που έχουν κατά καιρούς κυβερνήσει, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει γενικό σχέδιο υγείας. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η αποτελεσματική και βιώσιμη ανεξαρτητοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων και η λειτουργία ενός νέου βιώσιμου δημοσίου οργανισμού υγείας.

Ερώτηση: Υπάρχει δίκτυ προστασίας για τους δανειολήπτες;
Γιώργος Περδίκης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα ασφαλές δίχτυ για τους δανειολήπτες. Οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή, νόμοι που επέβαλε η Τρόικα, η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση, παρέχουν κάποια χρήσιμα εργαλεία αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζουν όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες που είναι ακόμα στο χείλος της καταστροφής και το δίχτυ δεν μπορεί να τους προσφέρει σχεδόν τίποτε.

Ερώτηση: Ποιό μήνυμα απευθύνετε προς τους πολίτες, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών;
Γιώργος Περδίκης: Να σταθούμε στα πόδια μας. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στη συμμετοχή. Να σηκωθούμε από τον καναπέ της αποχής και να ανάψουμε το φως της ελπίδας. Η αποχή είναι συνενοχή, είναι στήριξη των κατεστημένων κομμάτων, αυτών που ευθύνονται για τα δεινά των περισσότερων Κυπρίων, των ανέργων, των νέων που έμειναν στο εξωτερικό ή αυτών που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, των μικρών επιχειρήσεων που διαλύθηκαν, των πολυτέκνων και των μονογονιών, των απολυμένων από τις τράπεζες και τις Κυπριακές Αερογραμμές, των δανειοληπτών, των κατόχων αξιόγραφων, των κουρεμένων και των μικρομετόχων, των αγροτών, των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.ο.κ. Γενικά όλοι οι Κύπριοι και οι Κύπριες έχουμε συμφέρον να στηρίξουμε τους υποψηφίους του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Για τους πολίτες, για την Κύπρο μας.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι μπορεί το Τμήμα Περιβάλλοντος να λειτουργήσει και πως μπορεί να διεκπεραιώσει προγράμματα προστασίας και ανάπτυξης, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος;
Γιώργος Περδίκης: Δεν μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά. Δεν το αφήνουν. Σημειώνονται συνεχώς πολιτικές παρεμβάσεις. Το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι αδύναμο να αντιδράσει. Δεν έχει επαρκές προσωπικό και μέσα. Δεν έχει την κατάλληλη στήριξη από την πολιτική εξουσία. Όλοι θυμόμαστε την επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα δημόσια το τμήμα από τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος κ. Α. Νεοφύτου ο οποίος χαρακτήρισε τη διαδικασία εξέτασης των μελετών εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, ως τροχοπέδη για τα έργα ανάπτυξης και κατέθεσε πρόταση νόμου για παράκαμψη του Τμήματος Περιβάλλοντος. Υποτίθεται ότι η λειτουργία ενός ανεξάρτητου φορέα περιβάλλοντος ή του γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα στήριζε το έργο του Τμήματος. Δυστυχώς ούτε αυτή η ιδέα λειτούργησε. Το σύστημα δεν αντέχει τον περιβαλλοντικό έλεγχο. Είναι γι’ αυτό που λέω συχνά ότι σήμερα η μοναδική αληθινή επανάσταση είναι η οικολογία.

Ερώτηση: Eίστε αισιόδοξος όσο αφορά τις εξελίξεις του φακέλου για το χαλούμι;
Γιώργος Περδίκης: Θέλω να είμαι αισιόδοξος και ελπίζω πράγματι να πετύχουμε την κατοχύρωση. Εξάλλου η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις για να πετύχει την προώθηση του φακέλου και ελπίζω να μην πάνε χαμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: