Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Χάσαμε τον Άη Βασίλη

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες με τον κύριο (έτσι τον αποκάλεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος) Κίτα άλλως Αντωνάκης Προκοπίου άλλως Αλ Καπόνε, είναι πρωτοφανές. Από πού να αρχίσω. Από το σκάνδαλο της πολύμηνης άνετης παραμονής του στην ιδιωτική κλινική; Από τα ερωτηματικά για τις νυκτερινές του βόλτες down town; Ποιά η σχέση της Αστυνομίας με όλα αυτά; Ήταν πράγματι μέσα στο κόλπο; Ήταν ο κύριος Προκοπίου πληροφοριοδότης της Αστυνομίας; Έπαιζε διπλό παιχνίδι; Πού βρέθηκαν τόσα λεφτά; Μα δεν ξέρουμε είπαν κάποιοι εάν όντως υπήρχαν αυτά τα λεφτά ή είναι το έγγραφο πλαστό; Εντάξει, μια μέρα, δύο μέρες να ζούμε στην απορία. Γίνεται όμως μια ολόκληρη εβδομάδα μετά να μην ξέρουμε αν είναι πλαστό το έγγραφο ή αληθινό; Τόσο δύσκολο είναι να εξακριβωθεί εάν ένα τραπεζικό έγγραφο είναι πλαστό; Μετά είναι τα ερωτηματικά για την παρακολούθηση της αστυνομίας, αν γινόταν ή όχι. Τί συνέβη στην Στασικράτους; Αν έγινε προσπάθεια ανακοπής και σύλληψης του δραπέτη (αν έγινε) τότε ήταν σαφώς αποτυχημένη, κι αφού ήταν αποτυχημένη (αντικειμενικότατα) ποιός ευθύνεται; Διότι κάποιος πρέπει να ευθύνεται. Τόσες μέρες μετά και δεν βγαίνει ένας απλός αστυνομικός σε διαθεσιμότητα. Μόνο ο Υπουργός βγήκε στη σύνταξη. Όσο για τους δεσμοφύλακες, τους διευθυντές των φυλακών κλπ κλπ το μαύρο φίδι θα τους φάει. Όμως, τί γίνεται με το μπάχαλο του Προεδρικού; Που ο Πρόεδρος ήξερε, και μετά δεν ήξερε και ύστερα ήξερε. Η κυβέρνηση ελπίζω να μην νομίζει ότι «καθάρισε» με μια παραίτηση. Ο υπουργός μπορεί και να θεωρηθεί ότι δραπέτευσε των ευθυνών του, μάλλον παρά τις ανέλαβε. Ο δε αρχηγός της Αστυνομίας έχει χρεωθεί με μεγάλο μέρος αυτής της πρωτοφανούς σύγχυσης.

Είχα προειδοποιήσει τον αρχηγό πως αν μέχρι την Πρωτοχρονιά δεν συλλάβει τον κ. Προκοπίου και τον οδηγήσει πίσω στην κλινική (συγνώμη στις φυλακές) τότε όχι μόνο ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση θα τεθούν σε αμφιβολία. Ίσως θα πρέπει και να παραιτηθούν. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Κίτας ήταν άφαντος. Πράγμα που από μόνο του δεν φαίνεται να ενοχλεί. Διότι καθώς όλα αυτά συμβαίνουν και απασχολούν πολίτες και πολιτικούς ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Σε άλλες εποχές το να κυκλοφορεί ελεύθερος ένας επικίνδυνος δραπέτης, ένας φονιάς και εγκληματίας θα προκαλούσε πανικό και φαινόμενα «δράκου». Όμως, περιέργως, οι άνθρωποι γύρω μας, οι μανάδες και οι κορασίδες, οι γιαγιάδες και τα μικρά παιδιά δεν δείχνουν να φοβούνται τον Κίτα. Διερωτούμαι αν κάποιοι ψάχνουν πραγματικά για να εντοπίσουν και συλλάβουν τον δραπέτη.

Όπως έχουν τα πράγματα, μόνο αν χάσουμε τον Άη Βασίλη θα αρχίσουμε να ανησυχούμε. Ενδεχόμενο δηλαδή εδώ που τα λέμε που δεν πρέπει να αποκλείεται. Δεν θα εκπλαγώ εάν του χρόνου, χάσουμε και τον Άη Βασίλη. Καλή χρονιά λοιπόν και έτη πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: