Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΔΙΚΗ: Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ)

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην μαρτυρική περιοχή Τηλλυρίας.

Όμως είναι πλέον αυταπόδεικτο η τακτική που ακολουθήθηκε στο θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων από την κυβέρνηση δεν έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων πρέπει να οδηγεί στην κατάργηση της κατοχής.

Δυστυχώς η συμφωνία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Λήδρας και η υπαναχώρηση των Τούρκων από τα συμφωνηθέντα, καθώς και οι εξελίξεις που αφορούν τη διάνοιξη του οδοφράγματος στο Λιμνίτη δημιούργησαν ένα σκηνικό που οδηγεί στη διαιώνιση των κατοχικών δεδομένων.

Το καθεστώς Ταλάτ και οι στρατιωτικοί έχουν επιβάλει τα σχέδια τους και σ’ αυτό τον τομέα. Θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι ότι η διάνοιξη των οδοφραγμάτων πρέπει να συνοδεύεται από κατάργηση των διατυπώσεων (διαβατήρια, βίζες κλπ) και με ευρύτατης έκτασης αποστρατικοποίηση.

Με αυτήν την έννοια η ευρύτερη περιοχή Τηλλυρίας πρέπει να αποστρατικοποιηθεί (από τον Ξερό μέχρι τον Παχύαμμο) και να επιτραπεί στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κατοίκους των χωριών της περιοχής να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Καλούμε τον Πρόεδρο Χριστόφια να υιοθετήσει και προωθήσει αυτήν την πρόταση ως απάντηση στο αίτημα των Τούρκων για ελεύθερο ανεφοδιασμό του στρατιωτικού οχυρού των Κόκκινων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: