Η εφετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει την Κύπρο στη δίνη της οικονομικής κρίσης και τους Κύπριους εργαζόμενους να πλήττονται από την ανεργία.
Μέσα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η παγκόσμια οικονομία η φετινή εργατική πρωτομαγιά παίρνει ένα άλλο χρώμα και στέλλει πιο δυνατά μηνύματα.
Στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης oι εργαζόμενοι καλούνται να αναλάβουν το κόστος της κρίσης, για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται βεβαίως. Ευθύνη έχουν αυτοί που διαχρονικά δημιούργησαν ένα υδροκέφαλο μη ευέλικτο κράτος και διαχειρίστηκαν τα ταμεία με τρόπο που σήμερα η χώρα να αντιμετωπίζει τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, ανεργία και προβληματικό συνταξιοδοτικό.
Τα σύγχρονα αιτήματα του εργατικού κινήματος μπορούν να βρουν επιτυχή κατάληξη στη νέα πράσινη ανάπτυξη και στις πράσινες θέσεις εργασίας.
Ως Οικολόγοι ζητούμε να δοθεί πράσινη απάντηση στην οικονομική κρίση. Απαιτείται η στροφή σε νέα μορφή πράσινης ανάπτυξης, με πιο χαμηλούς ρυθμούς, πιο ανθρώπινους και πιο φιλικούς στη φύση.
Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των άλλων φιλικών προς το περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής τεχνολογιών.
Έτσι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Εκτός από τα μέτρα μείωσης του δημοσιοοικονομικού ελλείμματος οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση στράφηκαν στη Νέα Οικονομία και τους νέους τομείς ανάπτυξης, με επίκεντρο την Πράσινη Ανάπτυξη. Σε μία εποχή που η «Πράσινη Ανάπτυξη» γίνεται κεντρικό ζήτημα της οικονομικής πολιτικής όλων των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί αρνητική εντύπωση η απουσία ενός συγκροτημένου, συνεκτικού και φιλόδοξου πλαισίου «πράσινης ανάπτυξης» από την κυβερνητική οικονομική πολιτική.
Τα έργα ανάπτυξης πρέπει να συμβάλλουν στην οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, να στηρίζονται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και να ενεργοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστικά έχουμε εισηγηθεί και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις όπως:
1. Την επένδυση στη ψηφιακή οικονομία μέσω της πλήρους μηχανογράφησης της κρατικής μηχανής και της φτηνής και προσιτής ευρυζωνικότητας που θα πρέπει να αποτελέσει το μείζον αναπτυξιακό έργο. Θα επιφέρει οικονομία, αποτελεσματικότητα και πιο αξιοκρατική λειτουργία της κρατικής μηχανής και θα δημιουργήσει χιλιάδες ευκαιρίες εργοδότησης για τους νέους,
2. Τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια που είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητες και επείγουσες για την ενεργειακή ασφάλεια, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στη μετά το πετρέλαιο εποχή,
3. Τη στροφή στις βιώσιμες μεταφορές και συγκοινωνίες αφού τα τελευταία χρόνια, ο τομέας των μεταφορών έχει την πιο ανεξέλεγκτη αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χωρίς αποφασιστική στροφή προς τις δημόσιες συγκοινωνίες, είναι αδύνατο να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης,
4. Τη δημιουργία ενός οικιστικού περιβάλλοντος με ουσιαστική ποιότητα ζωής με μικρά και μεγάλα δημόσια έργα που θα μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και βελτιώνοντας ακόμη και τις οικονομικές τους προοπτικές και
5. Την αλλαγή προσανατολισμού στον τουρισμό, προς νέες μορφές όπως αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κ.ο.κ.
Η Πράσινη Ανάπτυξη δεν εξαντλείται σε δείκτες και αριθμούς, αλλά εστιάζει στην ευημερία του κάθε πολίτη και στην ευθύνη όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσουμε και προτάσεις που ξεπερνούν τη φιλοσοφία του σημερινού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος. Οφείλουμε να στραφούμε προς την Πράσινη Ανάπτυξη και την Πράσινη Οικονομία. Οι αγώνες των εργατών για το οκτάωρο που έβαψαν με αίμα τα εργοτάξια, τα μεταλλεία, τα εργοστάσια μας οδηγούν στο δρόμο της Οικολογίας και της Πράσινης ανάπτυξης. Το όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη κοινωνία, για τερματισμό της εκμετάλλευσης και της συσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των ολίγων, πιστεύουμε ότι μπορεί τελικά να είναι εφικτό, για όλους τους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου