Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

«Ανακύκλωση και κομποστοποίηση, η απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων»Ομιλία Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη


 Με τις πρακτικές της επαναχρησιμοποίησης, της σοφής αγοράς και της μείωσης της σπατάλης μπορούμε  να περιορίσουμε τους όγκους των σκουπιδιών που οδηγούνται στους χώρους διαχείρισης.

Έτσι θα προστατευτεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, θα μειωθεί το συνολικό κόστος και θα περιοριστεί η επιβάρυνση σε κάθε νοικοκυριό η οποία με τη λειτουργία των νέων χώρων διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων αναμένεται να τετραπλασιαστεί.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Οι λόγοι που μας επιβάλλουν να στραφούμε στην ανακύκλωση είναι:
·        Η Αποφόρτιση του περιβάλλοντος από μεγάλες ποσότητες οικιακών αποβλήτων.
·        Η Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
·        Η Ενίσχυση της οικονομίας του τόπου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
·        Η Διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
·        Το Καλύτερο και ανθρώπινο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας.
·        Το Οικονομικό όφελος (Σήμερα η διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων (κατά μέσο όρο) είναι €60 το χρόνο, το 2013  με την υποχρεωτική δημιουργία ΧΥΤΥ για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων το κόστος ανά νοικοκυριό αναμένεται να είναι €280 το χρόνο. Επομένως πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ανακύκλωση για να μειώσουμε το κόστος μας).
·        Το ότι 30% οικιακών απορριμμάτων είναι συσκευασίες.


Η ανακύκλωση είναι πολύ εύκολη και συμφέρει το περιβάλλον και τη τσέπη μας. Δώστε της μια θέση στη ζωή σας.


ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Κομποστοποίηση αποκαλούμε τη χρησιμοποίηση της φυσικής διεργασίας αποσύνθεσης των οργανικών φυτικών απορριμμάτων και μετατροπής τους σε πολύτιμο  χουμικό υλικό, πλούσιο σε θρεπτικά που λέγεται κόμποστ.

Τα οφέλη από την κομποστοποίηση είναι:
         Μείωση των οικιακών αποβλήτων: τα οργανικά απόβλητα αποτελούν κατά μέσο όρο το 40 – 60% των αποβλήτων που παράγονται στο κάθε σπίτι. Από αυτά το 70% περίπου μπορούν να κομποστοποιηθούν με αποτέλεσμα να μειώνεται το σύνολο των οικιακών αποβλήτων κατά 35%. 
         Μείωση των δημοτικών αποβλήτων που μεταφέρονται στους υπερχειλισμένους σκουπιδότοπους της Κύπρου.
         Αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου: στους σκουπιδότοπους τα απόβλητα θάβονται με αποτέλεσμα να παράγονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) κ.α.
         Καλύτερης ποιότητας λίπασμα: βασικό συστατικό για την παραγωγή οργανικών φρούτων και λαχανικών.

ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ,  ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ  ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: