Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Με ποιους είσαι, ρε;


Η ιστοριούλα που ακολουθεί αφιερώνεται σε όσους κεντροδεξιούς ή κεντροζερβούς, καθαρόαιμους δεξιούς ή ζερβούς, δυσαρεστήθηκαν από την τοποθέτηση των Οικολόγων στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην άγρια Δύση – λέει η ιστορία μας – ένας αμέριμνος καουμπόης καθόταν σε ένα μπαρ και έπινε το ρούμι του όταν ξαφνικά μπουκάρουν μέσα ένα τσούρμο ληστές πυροβολώντας. Ο καουμπόης της ιστορίας μας φοβισμένος τρύπωσε κάτω από ένα τραπέζι και παρακολουθούσε έντρομος το φονικό.

Οι ληστές αφού «καθάρισαν» τους πάντες – ακόμα και τον πιανίστα – έκανα να φύγουν. Τότε ο αρχιληστής πρόσεξε τον κρυμμένο καουμπόη. Τον τράβηξε με βία έξω από την κρυψώνα του, του έχωσε το εξάσφαιρο στη μούρη και τον ρώτησε: «Λέγε γρήγορα. Εσύ με ποιόν είσαι; Μαζί μας ή με τους άλλους!». Χωρίς πολύ σκέψη ο τρομαγμένος καουμπόης της ιστορίας μας βροντοφώναξε: «Μαζί σας, μαζί σας». Τότε ο αρχιληστής γέλασε τρανταχτά, τράβηξε την σκανδάλη και ξάπλωσε νεκρό τον καουμπόη μας. «Λάθος απάντηση», είπε. «Εμείς είμαστε, με τους άλλους».

Και ο νοών, νοείτο.

Υ.Γ.: Στην έκδοση της περασμένης Κυριακής οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν δύο άρθρα που βρέθηκαν δίπλα δίπλα και έλεγαν τα ίδια πράγματα (το δικό μου και του κ. Αγγελίδη σελ. 63). Εξηγούσαν τις συνέπειες της διάσπασης που επήλθε στον «ενδιάμεσο χώρο» λόγω των τακτικών που ακολούθησαν οι ηγέτες του στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην απέναντι σελίδα (σελ. 62) ένας σχολιαστής (ο κ. Ορεινός) προφανώς από το χώρο της ΕΔΕΚ – χωρίς να λάβει υπόψη του ότι με την στάση των Οικολόγων επιτεύχθηκε απρόσκοπτα η εκλογή Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων – διαστρέβλωσε προκλητικά την πραγματικότητα των εκλογών για να μας κατηγορήσει. Θέλω να πω στον κ. Ορεινό – και σε κάθε υπερόπτη κριτή μας – τα εξής:

1.    Οι Οικολόγοι κράτησαν αποχή μόνο στην τρίτη (και άκυρη) ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά που οι δύο ηγέτες του κέντρου αποφάσισαν μέχρι τέλος να ακολουθούν την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δύο πόλων.
2.    Η στάση αυτή συνάδει πλήρως με την προεκλογική μας τοποθέτηση. Είναι κακόβουλη απλοποίηση το επιχείρημα ότι οφείλαμε να τοποθετηθούμε (στην τρίτη και άκυρη ψηφοφορία) γιατί προεκλογικά καλούσαμε τους ψηφοφόρους να μην απέχουν στην ψηφοφορία. Με ποιό σκεπτικό τους καλούσαμε να μην απέχουν; Γενικώς και αορίστως; Όχι βέβαια. Τους καλούσαμε να μην απέχουν γιατί με την αποχή τους επιβράβευαν αυτούς που θέλουν να τιμωρήσουν, δηλαδή τα δύο μεγάλα κόμματα τους κυρίως υπεύθυνους για την αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Άρα συνεπείς με όσα λέγαμε προεκλογικά τοποθετηθήκαμε κατά των επιλογών των δύο μεγάλων κομμάτων.
3.    Αποχή σημαίνει να απέχεις από τη ψηφοφορία. Εμείς ήμασταν εκεί, είχαμε θέση, την παλέψαμε, δεν τη δέχτηκαν οι Καρογιάν – Ομήρου, δεν τους επιβραβεύσαμε με την ψήφο μας. Τόσο απλό να το καταλάβει κανείς, αν θέλει!
4.    Τέλος, θέλω να διορθώσω τον κ. Ορεινό σε κάτι εντελώς αριθμητικό. Το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ εξέλεξε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν αποτελεί απότοκο των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών. Ακόμα και να έχανε 1% και 2% της εκλογικής της δύναμης (έχασε 0,03%) γεγονός που θα σήμαινε σημαντική πτώση των ποσοστών της, πάλι θα είχε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (για άλλους πολύ σημαντικούς λόγους). Οι νικητές των εκλογών ήταν (αριθμητικά) το ΔΗΣΥ (αύξηση 7% επί του αριθμού των προηγούμενων ψηφοφόρων τους) και οι Οικολόγοι (αύξηση κατά 9% επί των ψηφοφόρων του). Αλλά ο κ. Ορεινός δεν ξέρει φαίνεται απλά μαθηματικά. Δεν ξέρω που βρήκε ο κ. Ορεινός το στοιχείο ότι «60% των ψηφοφόρων των Οικολόγων του 2006 πήγαν στην αποχή». Αν είναι έτσι σημαίνει ότι η επιτυχία των Οικολόγων σ’ αυτές τις εκλογές ήταν ακόμα πιο μεγάλη (κι ας μην την βλέπει ο κ. Ορεινός).

Όπως και να έχει το πράγμα ο πραγματικός νικητής των εκλογών ήταν η απαξίωση της πολιτικής. Όσα συνέβηκαν πριν και κατά την εκλογή του κ. Ομήρου στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν βοήθησαν στην αναστήλωση του κατεδαφισμένου κύρους της πολιτικής. Και όχι γιατί οι Οικολόγοι δεν ψήφισαν κανένα, νομίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: