Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Πριν η μνήμη σβήσει

Πρόσφατα έχω ενημερωθεί για τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Τριάντα εννιά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή - πλέον του μισού αιώνα από τις πρώτες διακοινοτικές ταραχές και την Τουρκοκυπριακή ανταρσία- έχουν μέχρι στιγμής εκταφεί τα λείψανα μόλις 900 αγνοουμένων και έχουν ταυτοποιηθεί και παραδοθεί στους οικείους τους μόνο 405 λείψανα (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων).

Είναι προφανές ότι όσο περνά ο καιρός το έργο του εντοπισμού των λειψάνων γίνεται δυσκολότερο. Η μνήμη εξασθενίζει , το τοπίο αλλάζει, οι άνθρωποι που ήξεραν ξεχνούν ή πεθαίνουν....

Οι πιο τραγικές φιγούρες της Κυπριακής τραγωδίας, οι πιο κοντινοί συγγενείς -μάνα, πατέρας, σύζυγοι, αδέλφια - φεύγουν από τη ζωή πικραμένοι. 

Είναι αδήριτη ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι/λες στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής με κάθε τρόπο. Καλώ όλους/λες που τυχόν κατέχουν πληροφορίες για την τύχη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από οποιαδήποτε χρονική περίοδο, να σπεύσουν να δώσουν τη μαρτυρία τους στις αρμόδιες αρχές. Υπενθυμίζεται πως οι μαρτυρίες δίνονται εμπιστευτικά και δεν προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες ή περεταίρω διαδικασίες για τον μάρτυρα. Πέραν μιας απλής κατάθεσης  των γεγονότων και των στοιχείων, για τον μάρτυρα, δεν υπάρχει καμιά άλλη υποχρέωση και δεν μετέχει σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Τα περεταίρω αναλαμβάνονται από την ΔΕΑ. Η όλη διαδικασία καλύπτεται από πλήρως νομοθετημένη εχεμύθεια και αμνηστία.

Συνεπώς καλώ όλους/λες όσοι κατέχουν πληροφορίες ή γνωρίζουν οτιδήποτε για την τύχη αγνοουμένων ή πεσόντων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) να σπεύσουν αμέσως να καταθέσουν τις πληροφορίες και να προσφέρουν με αυτό τον τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης τους.

Ας γίνει το 2014 το έτος που θα οδηγήσει στο τέλος του το μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό δράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: