Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο Ζητιάνος Βασιλιάς



Η Ελλάδα με τον καινούργιο χρόνο έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαϊκός τύπος, σχολίασε ποικιλοτρόπως αυτήν τη συγκυρία, δηλαδή η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο βαθειά μέσα στην κρίση, να ηγείται (έστω και θεωρητικά) της ομάδας των κρατών της γηραιάς ηπείρου. Ο πλέον εντυπωσιακός (και σημαδιακός) τίτλος έλεγε: «Ο ζητιάνος βασιλιάς». Ο ζητιάνος της Ευρώπης λοιπόν, για έξι μήνες θα κάτσει στην καρέκλα του βασιλιά. Τι θα κάνει; Πώς θα συμπεριφερθεί; Ως ζητιάνος ή ως βασιλιάς;

Αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση για την Ελληνική Κυβέρνηση και για τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, αυτή η μεγάλη ιστορική ευθύνη. Θυμίζουμε ότι σε μία προηγούμενη Ελληνική Προεδρία, τέθηκαν οι βάσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευχόμαστε στον Ελληνικό λαό η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτελέσει σταθμό για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων του.

Εκφράζουμε όμως και την ανησυχία μας γιατί το πρόσφατο προηγούμενο της Κυπριακής Προεδρίας οδήγησε σε οπισθοδρόμηση του Κυπριακού και υποβάθμιση των απαιτήσεων μας έναντι  των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, τώρα με την Ελληνική προεδρία.

Περιμένουμε από την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην συναινέσει σε άνοιγμα νέων κεφαλαίων της Τουρκίας αν η χώρα αυτή δεν εφαρμόσει τις Ευρωπαϊκές και κυπρογενείς υποχρεώσεις της. Ακόμα αναμένουμε ότι η Ελληνική προεδρία θα υιοθετήσει και προωθήσει Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το Κυπριακό πρόβλημα (π.χ. Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Αμμόχωστος, ενίσχυση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων κοκ).

Απευθύνω θερμή έκκληση προς την Ελληνική Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την Ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προώθηση των πόθων και δικαίων αιτημάτων του Κυπριακού λαού, μαζί με τις πιο θερμές ευχές μου για επιτυχία στο σοβαρό αυτό ρόλο που αναλαμβάνει.

Ελπίζω να συμπεριφερθεί ο Έλληνας «ζητιάνος» με βασιλική αξιοπρέπεια και γενναιότητα. Τα Ευρωπαϊκά σαλόνια, οι Λόντρες και τα Παρίσια, μόνο έτσι θα σεβαστούν το μεγαλείο αυτού του έθνους. Διαφορετικά θα μείνουμε στη ζητιανιά και την πενία. Καλή χρονιά, Ελλάδα μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: