Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Ομιλία Γενικού Γραμματέα και Υποψήφιου Ευρωβουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη στην Παγκύπρια Προεκλογική Συγκέντρωση του Κινήματος
Θέατρο Ανεμώνα, Λατσιά, 20 Μαΐου 2014 


Συναγωνιστές / συναγωνίστριες,

Είμαι πολύ χαρούμενος απόψε. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα αποτελέσματα της Κυριακής. Εμείς ξέρουμε από απόψε. Είμαστε απόψε όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι στον κοινό αγώνα. Οι Οικολόγοι είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί για πάντα. Το χρώμα μας είναι το Πράσινο κι είμαστε περήφανοι που κρατούμε ψηλά τη σημαία της Οικολογίας. Δύναμη στο Πράσινο, δύναμη στην Ελπίδα.

Στις εκλογές της Κυριακής έχουμε μια βασική ευθύνη. Στις Ευρωεκλογές επιλέγουμε με την ψήφο μας να τιμήσουμε αυτούς που μας τιμούν με την καθαρή και τίμια δράση και πολιτική τους παρουσία. Την Κυριακή πρέπει να τιμωρήσουμε όσους άδικα μας τιμώρησαν με τα λάθη, τις παραλείψεις και τα εγκλήματα τους. Την Κυριακή, έχουμε υποχρέωση να αποδείξουμε στα λαμόγια και τα golden boys ότι δεν ξεχνούμε και δεν συγχωρούμε. Απαιτούμε με την ψήφο μας την τιμωρία των ενόχων. Με τη στήριξη της τίμιας και καθαρής φωνής του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΕΔΕΚ, απαιτούμε να τιμωρηθούν όσοι φέρουν ευθύνη ποινική, ηθική και πολιτική – και να φέρουν πίσω τα κλεμμένα και τα bonus. Καθαρά και ξάστερα, λίγα λόγια και καλά, τίμια και τολμηρά, απαιτούμε και ψηφίζουμε υπεύθυνα για την τιμωρία των ενόχων. Η οργή μας γίνεται ορμή. Γίνεται ορμή και δύναμη στην καθαρή και ξάστερη φωνή των Οικολόγων.

Σήμερα μάθαμε ότι ακριβώς αυτήν τη φωνή μας, τη φωνή της τιμωρίας, την άκουσαν επιτέλους και οι Ευρωπαίοι και οι άλλοι Τροϊκανοί και φαίνεται ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, περιλαμβάνεται και όρος για διερεύνηση των ευθυνών των τραπεζικών στελεχών για τα bonus και τα χαριστικά δάνεια.

Οι Τροϊκανοί ζητούν – μάθαμε από την κα. Γιωρκάτζη – να ερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές και να υπάρξει τιμωρία. Τώρα – επιτέλους και μετά από δική μου προσωπική έκκληση – μπήκε η τιμωρία στο μνημόνιο. Θέλω πραγματικά να δω τι θα κάνει το πολιτικό κατεστημένο και η οικονομική ολιγαρχία, απέναντι σ’ αυτήν τη μνημονιακή υποχρέωση.

Θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ της αδικίας και της ατιμωρησίας. Αποδεικνύεται έτσι ότι υπάρχουν δυνατότητες, μέσα από τα αρνητικά του μνημονίου να προκύψουν και θετικά, αρκεί να διεκδικούμε δυναμικά και αποφασιστικά τα δίκαια και δικαιώματα μας. 

Γι’ αυτό σας λέω, συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Θέλω να στείλετε το μήνυμα σε κάθε συγγενή σας, σε κάθε φίλο σας, σε κάθε γνωστό σας, συνάδελφο σας ή απλά στο γείτονα σας: Στις 25 Μαΐου δεν αμελούμε. Δεν απέχουμε. Δεν αδιαφορούμε. Η τιμωρία δεν έρχεται με το τηλεκοντρόλ. Όσο κάθεστε στην πολυθρόνα της αποχής, η τιμωρία δεν θα κτυπήσει την πόρτα των ενόχων. Η αποχή είναι συνενοχή.

Με την ψήφο μας ενισχύουμε τον αγώνα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των απλών πολιτών. Στηρίζουμε με την ψήφο μας την Πράσινη Ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωή μας. Φανταστείτε τι πίεση θα υποστεί η Κυπριακή Κυβέρνηση στα θέματα περιβάλλοντος με ένα Κύπριο Οικολόγο στη θέση του Ευρωβουλευτή. Βάλτε με το νου σας να δείτε πόσα πράγματα θα γίνουν για την προστασία της Φύσης, τα δικαιώματα των ζώων, τον Ακάμα, τον Πενταδάκτυλο, τις αλυκές και τους άλλους βιότοπους, αν οι πολίτες μας εκλέξουν και καταφέρουμε να στρέψουμε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Πρασίνων, των μεγάλων Ευρωπαϊκών περιβαλοντικών οργανώσεων που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ., στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου και στα ελλείμματα που έχουμε στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και εφαρμογής της νομοθεσίας στην Κύπρο.

Την Κυριακή στις ευρωεκλογές δυναμώνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για τα δίκαια του Κυπριακού λαού στην Ευρώπη. Στηρίζουμε με την ψήφο μας την απαίτηση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λύση μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας και σεβασμού όλων των δικαιωμάτων των ανθρώπων και του πολίτη, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και εποίκους. Την Κυριακή δίνουμε δύναμη στους Οικολόγους υποψηφίους και στη συνεργασία ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΕΔΕΚ για μια Κύπρο, ελεύθερη και ενιαία, ένα αδιαίρετο ανθρώπινο οικοσύστημα όπου θα κυριαρχεί η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η Δημοκρατία.

Θυμίζουμε αυτό που λέμε πάντα: Εμείς οι Οικολόγοι όπως έχουμε υποχρέωση να αγωνιζόμαστε ώστε να μπορεί η χελώνα Καρέτα – Καρέτα να επιστρέψει στις αμμουδιές του Ακάμα για να γεννήσει ανενόχλητη εκεί που γεννήθηκε, άλλη τόση υποχρέωση έχουμε απέναντι στους πρόσφυγες της Κυπριακής τραγωδίας, να αγωνιστούμε για να διασφαλιστεί το δικαίωμα τους για απρόσκοπτη επιστροφή στα χωριά και τις πόλεις μας, στην κατεχόμενη Κύπρο, την Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Κερύνεια, τον Κορμακίτη, την Καρπασία και τα άλλα μας χωριά.

Όπως τα χελιδόνια ταξιδεύουν πέραν απ’ τον Πενταδάκτυλο και φωλιάζουν στα μπαλκόνια της Κερύνειας, έτσι κι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κτίζουν τις φωλιές τους σε όλο το νησί μας. Χωρίς εθνικούς περιορισμούς και νοητά συρματοπλέγματα.

Κι όπως τα δελφίνια ταξιδεύουν απ’ την Πάφο ως την Καρπασία κι ερωτεύονται στα γαλάζια κύματα, έτσι κι οι άνθρωποι αυτού του τόπου, Έλληνες, Τούρκοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, πρέπει να αφεθούν να ζήσουν ελεύθεροι και ενωμένοι, την αγάπη, τον κοινό μόχθο για προκοπή, τους πόνους και τις λύπες του ανθρώπου.

Την Κυριακή με την ψήφο μας υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια μας ως λαός, μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Στέλνουμε το μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης που αντιπροσωπεύουν τα κέρδη των μονοπωλίων και των αγορών, ότι ο Κυπριακός λαός δεν δέχεται μια νέα σκλαβιά. Δεν είμαστε Ευρωσκλάβοι. Δεν είμαστε πειραματόζωα.

Αλλά και εμείς με τη σειρά μας δεν κάνουμε πειράματα. Εμπιστευόμαστε την ψήφο μας στη σίγουρα καθαρή φωνή των Οικολόγων. Δεν μας σαγηνεύουν τα εύηχα συνθήματα. Δίνουμε την ψήφο μας σ’ αυτούς που απέδειξαν ότι τα λόγια γίνονται πράξεις. Λόγια – συναγωνιστές και συναγωνίστριες – ακούμε πολλά αυτές τις μέρες, τα συνθήματα όμως είναι καλά και χρήσιμα μόνο όταν τα συνοδεύει η σκληρή καθημερινή δουλειά και η πολύχρονη προσφορά. Ως Οικολόγοι, δεν μένουμε στα λόγια και στα συνθήματα. Είναι οι πράξεις μας, η δουλειά μας και η προσφορά μας η καλύτερη εγγύηση ότι η ψήφος σας δεν θα πάει χαμένη. Εσείς άλλωστε το ξέρετε νομίζω ότι η ψήφος στους Οικολόγους δεν ήταν χαμένη ποτέ.

Σήμερα, η ψήφος στους Οικολόγους είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ψήφος επιβράβευσης ενός πλούσιου έργου. Είναι ψήφος στήριξης για συνέχεια στην προσφορά και στον αγώνα. Η ψήφος στους Οικολόγους δεν είναι ψήφος άρνησης αλλά είναι ψήφος δημιουργικής αντίστασης στο κατεστημένο, ενάντια σε όσους μας πρόδωσαν, ενάντια σε όσους μας πούλησαν και μας πουλούν. Δεν λέμε μόνο ΟΧΙ στο δρόμο της καταστροφής που ακολούθησε η Κυπριακή άρχουσα τάξη. Μόνο το ΟΧΙ δεν αρκεί. Έχουμε και πρόταση και θέσεις και ιδέες. Καταθέτουμε καθημερινά τις προτάσεις μας για πράσινη ανάπτυξη, πράσινες θέσεις εργασίας για να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι μας, να ανοίξουν νέες δουλειές για όλους, να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και πρόνοια. Είμαστε καθημερινά δίπλα και κοντά στους εργαζόμενους, στη μάνα και την οικογένεια, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους άπορους και τους κατατρεγμένους. Αυτή είναι μια βασική διαφορά μας. Δεν είμαστε μόνο λόγια. Μιλούν τα έργα μας, οι πράξεις και η πολιτική μας κι όχι τα ωραία συνθήματα και τα μπλα μπλα.  
 
Την Κυριακή, στις Ευρωεκλογές οι Κύπριοι πολίτες έχουν επιλογή: Υπεύθυνα ψηφίζουν τη συνεργασία ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΕΔΕΚ. Ανάβουμε πράσινο στην τιμωρία των ενόχων. Ξεκινούμε για την Πράσινη Ανάπτυξη. Δυναμώνουμε την καθαρή και τίμια φωνή των Οικολόγων.

Μαζί, στην Κύπρο και την Ευρώπη. Για μια Πράσινη Οικολογική Κύπρο, σε μια Δημοκρατική Ευρώπη των λαών και της Δημοκρατίας. Μαζί, προχωράμε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: