Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Γιατί να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές



Στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η σημασία των Ευρωεκλογών είναι πολύ μεγάλη για την Κύπρο και την Ευρώπη. Οι Ευρωεκλογές της Κυριακής για την Κύπρο, όπως και για κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πολλαπλή σημασία. Δεν είναι κακό να παραδεχθούμε ότι υπάρχει και η εσωτερική πτυχή που αφορά τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Για παράδειγμα, θεωρώ εντελώς φυσικό ο Κύπριος ψηφοφόρος την Κυριακή να ψηφίσει για να τοποθετηθεί και για τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την νυν και πρώην Κυβέρνηση. Κατ’ ακρίβειαν ελπίζω και προτρέπω τον Κύπριο πολίτη με την ψήφο του την Κυριακή να τιμωρήσει όσους ευθύνονται πολιτικά, ηθικά και ποινικά για τη μεγάλη αυτή καταστροφή που έπληξε τη χώρα μας.

Ελπίζω και προτρέπω να τιμηθούν και ενισχυθούν οι γνήσιες και συνεπείς πολιτικές φωνές. Περιμένω από τους συμπατριώτες μας να δυναμώσουν και να στηρίξουν τη φωνή των Οικολόγων, μια φωνή καθαρή και ξάστερη, δυναμική και τίμια, που εκφράζει μια πολιτική που δεν στέκεται μόνο στην άρνηση αλλά και προσφέρει καθημερινά έργο για τον απλό πολίτη και το περιβάλλον.

Αλλά υπάρχει βεβαίως και η Ευρωπαϊκή πτυχή των εκλογών της Κυριακής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται πλέον καθοριστικός παράγοντας στη ζωή μας. Έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι και με τον πιο επώδυνο τρόπο, την νέα πραγματικότητα που ισχύει σε ότι αφορά τα τραπεζικά θέματα και τα θέματα οικονομίας, προϋπολογισμού, ημικρατικών οργανισμών κλπ. Όλα αυτά και πολλά άλλα θέματα καθορίζονται πλέον εκτός Κύπρου – με τη συμμετοχή βεβαίως των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας – και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ή από παράπλευρους θεσμούς). Η διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών πολιτικών στα θέματα της οικονομίας είναι λοιπόν και δική μας υπόθεση στην οποία πρέπει να συμμετάσχουμε δυναμικά, κτίζοντας συμμαχίες και συνεργασίες. Έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε εμείς τους Κύπριους εκπροσώπους στα Ευρωπαϊκά όργανα μέσω των Ευρωεκλογών της Κυριακής. Αυτή η  ευκαιρία μας δίνεται επί του παρόντος μόνο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο σιγά αλλά σταθερά αποκτά περισσότερες εξουσίες και δυνατότητες.

Αλλά υπάρχουν κι άλλοι σοβαροί λόγοι για κάθε Κύπριο να ενδιαφερθεί για τις Ευρωεκλογές. Στο Κυπριακό ξέρουμε ότι σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία δεν συμφωνεί με κάτι τέτοιο. Βέβαια μέχρι σήμερα ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό είναι από αδύναμος ως αρνητικός (αναφέρομαι στη γνωστή υπόθεση του λεγόμενου κανονισμού για το απευθείας εμπόριο). Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με την εκλογή δυναμικών Κυπρίων Ευρωβουλευτών. Στο χέρι μας είναι.

Τέλος δεν μπορώ να μην αναδείξω την ιδιαίτερη σημασία που έχει για μένα η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Δυστυχώς μόνο μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κυπριακή Δημοκρατία εξαναγκάζεται να εφαρμόσει Ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Σ’ αυτόν τον τομέα ο Οικολόγος Ευρωβουλευτής έχει να προσφέρει πιστεύω πολλά.

Για όλους αυτούς και άλλους ίσως λόγους, κάθε Κύπριος πολίτης οφείλει να τοποθετηθεί στις Ευρωεκλογές. Να μην αμελήσει, να μην αδιαφορήσει. Είναι στο χέρι του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: