Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Γιώργου Περδίκη στον «Π»



- Είστε εκ των δημοφιλέστερων πολιτικών σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μετρήσεων. Γιατί επιλέγετε να κατέλθετε υποψήφιος ευρωβουλευτής, δεδομένου ότι η θέση προϋποθέτει απόσταση από την Κύπρο και άρα και από τους Κύπριους πολίτες;

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Προσωπικά δεν δίνω τόση σημασία στις δημοσκοπήσεις και στην «ωραία εικόνα» που παρουσιάζω γύρω από τη λεγόμενη «δημοφιλία». Ένας πολιτικός μπορεί πολύ εύκολα να είναι δημοφιλής τη μία μέρα και την επόμενη όχι. Σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι κριτήριο των επιλογών μου, ούτε των πολιτικών μου τοποθετήσεων η «δημοφιλία». Δεν προσπαθώ να γίνω αγαπητός.

Αν όμως σε μια εποχή απαξίωσης των πολιτικών προσώπων κάποιος καταφέρνει να κάνει τη διαφορά, αυτό συμβαίνει γιατί είναι κοντά στον πολίτη. Δεν κλείνεται μόνος ή με τους πλούσιους φίλους του, στο γραφείο του ή αναλώνεται σε επίσημα γκλάμουρ δείπνα και δεξιώσεις. Αυτός είμαι και παραμένω εγώ. Υπηρέτης των πολιτών, κοντά στους πολίτες θα είμαι κι όταν εκλεγώ – αν με τιμήσουν οι ψηφοφόροι – ευρωβουλευτής. Οι αποστάσεις την σήμερον ημέραν έχουν εκμηδενιστεί. Άμα υπάρχει θέληση υπάρχει ο χρόνος και ο τρόπος να είσαι μέσα και κοντά στους απλούς ανθρώπους. Αρκεί να το θέλει κάποιος. Εγώ, το θέλω και μ’ αρέσει.


- Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο υποψήφιων των Οικολόγων εκλεγεί, θα ενταχθεί στην ομάδα των Πρασίνων; Είναι πάντως μια πολιτική ομάδα, η οποία δεν έχει ιδιαίτερα θετική στάση απέναντι στις θέσεις μας.

Αν είναι έτσι τα πράγματα – που νομίζω δεν είναι – τότε είναι σημαντικό να εκλεγεί στους Πράσινους Ευρωβουλευτές ένας Κύπριος ευρωβουλευτής. Είναι μόλις 50 – 60 άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορέσω να τους επηρεάσω θετικά; Εξάλλου όσον αφορά τα θέματα της Οικονομίας είναι 100% υπέρ της Κύπρου. Για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα τους θέλουμε να είναι κριτικοί, γιατί μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. Φανταστείτε τι πίεση θα υποστεί η Κυπριακή Κυβέρνηση στα θέματα περιβάλλοντος με εμένα Ευρωβουλευτή; Βάλτε με το νου σας να δείτε πόσα πράγματα θα γίνουν για την προστασία της Φύσης, τα δικαιώματα των ζώων, τον Ακάμα, τον Πενταδάκτυλο, τις αλυκές και τους άλλους βιότοπους, αν οι πολίτες με εκλέξουν Ευρωβουλευτή και καταφέρω να στρέψω το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων Πρασίνων, των μεγάλων Ευρωπαϊκών περιβαλοντικών οργανώσεων που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ., στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου και στα ελλείμματα που έχουμε στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και εφαρμογής της νομοθεσίας στην Κύπρο.


- Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντώ πολίτες οι οποίοι αναφέρουν ότι θα επέλεγαν το Κίνημα Οικολόγων αν ήταν ένα καθαρά και μόνο «πράσινο» κόμμα με περισσότερες ακτιβιστικές δράσεις και λιγότερη εμπλοκή σε ζητήματα όπως το Κυπριακό ή την οικονομία. Λαμβάνετε αυτά τα μηνύματα;

Όχι, δεν νομίζω οι Κύπριοι πολίτες να μην καταλαβαίνουν τη διαφορά. Αυτό μπορεί να συνέβαινε στην αρχή, όταν υπήρχε σύγχυση μεταξύ του Κινήματος Πολιτικής Οικολογίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Εγώ συμφωνώ ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα έπρεπε να ήταν περισσότερο ακτιβιστικές και με μεγαλύτερη δράση και παρουσία στα θέματα περιβάλλοντος. Εμείς ως Κίνημα Πολιτικής Οικολογίας στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις οποίες έχουμε αγαστή συνεργασία, αλλά δεν μπορούμε – και δεν επιτρέπεται – να τις αντικαταστήσουμε.

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό κάτι τέτοιο. Ούτε και σοφό. Θυμούμαι τι με συμβούλεψε η τότε Ευρωβουλευτής και σήμερα συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, φίλη Monica Frassoni (Ιταλία) όταν εκλέγηκα βουλευτής: «Για να έχει μέλλον η πολιτική σας παρουσία, πρέπει να παίζετε πάντα στην κύρια πολιτική σκηνή της χώρας σας. Να έχετε θέση για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία του λαού». Φαίνεται ότι είχε δίκαιο. Εκ των πραγμάτων, κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι είχε δίκαιο.


- Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στο Κυπριακό. Έχετε πολύ συγκεκριμένη και απόλυτη θέση, την οποία εκφράζετε ενίοτε και πολύ έντονα. Το κίνημα δεν αποδέχεται μέλη με αντίθετη άποψη στο Κυπριακό;

Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι έχουμε απόλυτη θέση. Αντίθετα. Η θέση μας διαμορφώνεται συλλογικά, συχνότερα με ομοφωνία ή μετά από ψηφοφορία όλων των μελών και σίγουρα μετά από διεξοδική συζήτηση. Πολύ συχνά «καταφεύγουμε» και στη συμβουλή ειδικών ή πολιτικών εκτός του Κινήματος. Άρα είναι δύσκολο, με τέτοιες πλατιές και δημοκρατικές διαδικασίες να έχουμε απόλυτες θέσεις. Είναι θέσεις που προκύπτουν μέσα από τη διαδικασία της συναίνεσης και του συμβιβασμού ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις. Όμως αυτές τις διαφορετικές απόψεις εντός του Κινήματος, τις χαρακτηρίζει ένα κοινό στοιχείο: Είναι απόψεις που στηρίζονται σε αρχές και αξίες. Έτσι μπορούν να συνυπάρχουν, να συμβιώνουν στην αντίθεση και να είναι ταυτόχρονα δυνατές. Είναι αυτή η δύναμη τους που ενοχλεί κάποτε. Είναι αλήθεια, δεν είμαστε νερόβραστοι. Έχουμε άποψη και τη λέμε δυνατά. Όχι ψιθυριστά. Γιατί πιστεύουμε στις θέσεις μας και τις υποστηρίζουμε.


- Δεδομένου ότι είστε για χρόνια ο μοναδικός βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και το πλέον προβεβλημένο στέλεχος του Κινήματος, θεωρείτε ότι σε περίπτωση που εκλεγείτε και θα απουσιάζετε από την Κύπρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τίθεται σε κίνδυνο η δημοτικότητα του Κινήματος ή τα ποσοστά του;


Υπάρχουν πολλά και ικανά στελέχη να πάρουν τη σκυτάλη, επάξια και δυναμικά. Είμαι σίγουρος ότι το μέρος του χρόνου που θα επενδυθεί στο «εξωτερικό» θα το αναπληρώσουν οι Οικολόγοι της Κύπρου. Αλλά επαναλαμβάνω ότι, όσοι νομίζουν ότι θα με απαλλαγούν με την εκλογή μου ως Ευρωβουλευτής, έχουν λάθος. Θα παραμείνω ενεργός και δραστήριος και στην Κύπρο, με καθημερινές παρεμβάσεις, παρουσία στα μεγάλα γεγονότα και στις μεγάλες αποφάσεις. Δεν σκοπεύω για παράδειγμα να παραιτηθώ από το ρόλο μου στο Κίνημα Οικολόγων. Λυπούμαι που θα απογοητεύσω κάποιους, αλλά η εκλογή μου δεν θα σημαίνει γι’ αυτούς ότι θα απαλλαγούν από εμένα. Η φωνή μου θα ακούγεται – όσο τουλάχιστον ακούγεται τώρα – δυνατή στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη.


- Ήσασταν υπέρμαχος της δημοσιοποίησης της λίστας εκροών μετά το κούρεμα. Δίδατε μάλιστα και ο ίδιος λίστες στη δημοσιότητα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά ποια είναι η ουσία της δημοσιοποίησης των ονομάτων; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προκάλεσε αποπροσανατολισμό και μπέρδεμα ανάμεσα στους πολίτες.

Το θέμα μας δεν είναι οι λίστες. Το θέμα μας είναι η διαφάνεια. Δεν είμαι απ’ αυτούς τους πολιτικούς που τους ακούμε συχνά να λένε: «Ναι, συμφωνώ με την τάδε αρχή, αλλά…». Αυτό το «αλλά», μου τη δίνει!

Ρε φίλε πολιτικάντη «ή είσαι ή δεν είσαι». Έτσι συμβαίνει και με τη Διαφάνεια και βάζω εσκεμμένα το «Δ» κεφαλαίο. Είναι αξία. Τέρμα και τελείωσε. Δεν έχει «αλλά». Μάλιστα θυμίζω ότι η Διαφάνεια ως Ευρωπαϊκή αξία, είναι νομοθετημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για μένα η Διαφάνεια είναι ανάγκη και λίπασμα της σύγχρονης Δημοκρατίας. Αυτό είναι κατά βάση η ιστορία με τις λίστες. Άσκηση Διαφάνειας. Σε αυτό το «stress test», το Κυπριακό πολιτικό κατεστημένο πήρε απροβίβαστο. Έκλεισε στα συρτάρια της Βουλής τη λίστα των εκροών πριν το κούρεμα. Έβαλε εμπόδια στο φορολογικό έλεγχο. Δεν έδωσε ποτέ στοιχεία. Η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση έκαναν το ίδιο. Όλοι λούφαξαν γιατί όλοι είχαν τις φωλιές του λερωμένες, εκτός των Οικολόγων.

Μετά από πολλούς μήνες αποφάσισαν να βάλουν τις λίστες στο πόρισμα αφού δέχθηκαν τα πυρά ΜΜΕ και κοινωνίας για τα ΧΧΧΧΧΧ. Μετά επενέβηκε η οικονομική ολιγαρχία της Κύπρου και μαζί με τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων (τυχαίο; δεν το νομίζω!) άλλαξαν ένα πρωινό την απόφαση. Αυτές τις λίστες έδωσα εγώ στη δημοσιότητα, μετά από έλεγχο και μελέτη, χωρίς βιασύνη και αχρείαστο θόρυβο.

Τότε εμφανίστηκε και άλλη λίστα – των εκροών στην κλειστή περίοδο. Αυτήν έδωσε επισήμως στη δημοσιότητα άλλος κι όχι εγώ. Ομολογώ ότι αν την είχα, αφού θα έκανα μια μικρή έρευνα – που ενδεχομένως να διόρθωνε κάποια λάθη – θα την έδινα κι εγώ στη δημοσιότητα. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται και να γίνονται σωστά. Γιατί με τον τρόπο που έγινε η δημοσιοποίηση, δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους φταίχτες να ζητούν και ρέστα. Έβγαλαν και γλώσσα.

Όμως έστω και έτσι που έγινε (όχι από μένα) διερωτώμαι ποιούς μπέρδεψε και ποιούς αποπροσανατόλισε; Είναι άραγε τόσο χαζοί οι Κύπριοι ώστε να συγχύζουν αυτόν που έσπευσε να ασφαλίσει τα λεφτά του στο εξωτερικό (μια καθ’ όλα νόμιμη πράξη) με όσους διέπραξαν τα ποινικά αδικήματα; Ποιος συγχύστηκε; Η Νομική Υπηρεσία; Αλλοίμονο αν συγχύζεται η Νομική Υπηρεσία. Εκεί είναι τα ποινικά παραπτώματα, ας προχωρήσει να προσάψει κατηγορίες. Τότε θα ξέρουμε ποιοι βαρύνονται με ποινικές ευθύνες. Όχι από τις λίστες των διαρροών. Ολοκάθαρο.

Αλλά πάμε πίσω στις λίστες. Εγώ θέλω να ξέρω για ηθικούς λόγους αν ο κύριος με τη σινιέ γραβάτα και το μονόγραμμα στο πουκάμισο που έχω απέναντι μου στη Βουλή, ενώ προσπαθεί να με πείσει π.χ. ότι θα καταστραφεί η Τράπεζα Κύπρου αν προστατεύσουμε νομοθετικά την πρώτη κατοικία, ο ίδιος αυτός τότε λίγο πριν το κούρεμα – σκεπτόμενος την τσέπη του και τον εαυτό του – έσπευσε να βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό. Πρέπει επιτέλους σ΄ αυτήν τη χώρα, να πέσουν οι μάσκες. Φως σε όλα τα σκοτεινά δωμάτια της εξουσίας. Φως να λάμψει η αλήθεια. Καθαρά και ξάστερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: