Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Για το λιμάνι της Λάρνακας



Πρόσφατα έχει προκύψει μέγα θέμα γύρω από το μέλλον και το χαρακτήρα του λιμανιού της Λάρνακας από αφορμή την αψυχολόγητη ενέργεια της Κυβέρνησης και της Αρχής Λιμένων να παραχωρήσουν άδειες στο λιμάνι Λάρνακας για εργασίες βιομηχανικού χαρακτήρα σε εταιρείες που εξυπηρετούν την έρευνα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Χαρακτηρίζω την ενέργεια των αρχών αψυχολόγητη γιατί προβάλλοντας λόγους «δημοσίου συμφέροντος» επιχείρησαν να προωθήσουν τα σχέδια τους εν κρυπτώ, γεγονός που τροφοδότησε τελικά κύμα αντιδράσεων. Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι ο λαός της Λάρνακας περισσότερο αντιδρά για την εμφανή υποβάθμιση του και παραγνώριση του από τις αρμόδιες αρχές, παρά για την επικινδυνότητα των δραστηριοτήτων. Διότι σε όποιο βαθμό κι αν βρίσκεται η επικινδυνότητα η πικρή εμπειρία απέδειξε ότι η διαχείριση ακόμα και εκ πρώτης όψεως «ακίνδυνων φορτίων» μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής κινδύνου (π.χ. Μαρί). Τέτοια είναι και η μέχρι σήμερα διαχείριση του θέματος από τις αρμόδιες αρχές στο Λιμάνι της Λάρνακας. 

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών φέραμε στην επιφάνεια αυτό το θέμα από τις 13 Φεβρουαρίου 2014 με επιστολή μου προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και με κοινοποίηση της σε αρκετούς οργανισμούς και φορείς της Λάρνακας. Αξίζει για την ιστορία να αναφέρω ότι εκείνη η επιστολή τελείωνε ως εξής: «Έχοντας αυτές τις σκέψεις και προβληματισμό στο μυαλό είμαι σίγουρος πως οι δημότες της Λάρνακας δεν θα μείνουν απαθείς και προβλέπω έντονες αντιδράσεις».

Με τα πιο πάνω υπόψη μπορώ βάσιμα να ισχυριστώ ότι τόσο η Κυβέρνηση, η οποία έλαβε την πολιτική απόφαση, όσο και η Αρχή Λιμένων που εφαρμόζει τα σχετικά, ως διαχειριστική αρχή του λιμανιού της Λάρνακας, έχουν τεράστιες ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι αλλά και για την έντονη κοινωνική ανασφάλεια και αβεβαιότητα που έχει καλλιεργηθεί σχετικά με το μέλλον της πόλης, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, την υγεία των κατοίκων καθώς επίσης και τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες αυτών των δραστηριοτήτων.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, εισηγούμαστε όπως γίνουν στοχευμένα δυο βασικές μελέτες οι οποίες θα κινούνται στους εξής άξονες:

α.  Όσον αφορά την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας σε καθαρά τουριστικού χαρακτήρα λιμάνι, θα πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία θα δίνει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:
          - Ευκαιρίες, Προοπτικές, Προκλήσεις, Απειλές, Ασφάλεια, Κόστος, Έσοδα.

β.   Όσον αφορά την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας σε καθαρά βαριάς βιομηχανίας χαρακτήρα λιμάνι, θα πρέπει να γίνει επίσης μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία θα δίνει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:
          - Ευκαιρίες, Προοπτικές, Προκλήσεις, Απειλές, Ασφάλεια, Κόστος, Έσοδα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στις μελέτες, ορισμένα κοινά δεδομένα τα οποία υπάρχουν, όπως το γεγονός ότι το λιμάνι είναι μικρό σε μέγεθος και δίπλα από την Μαρίνα και το ότι το λιμάνι γεωγραφικά και πολεοδομικά είναι στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας, μέσα ουσιαστικά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Στη συνέχεια αφού ολοκληρωθούν οι δυο αυτές μελέτες θα είναι σε θέση να εξάξουν οι αρμόδιοι τα συμπεράσματα και να τα συγκρίνουν, ούτως ώστε να δουν  κατά πόσο θα μπορούσε και ποια ανάπτυξη, να έχει τα περισσότερο θετικά και ασφαλή αποτελέσματα επιτυχίας της υλοποίησης του έργου. Οι οποιεσδήποτε αδειοδοτήσεις έργων, έστω και σε προσωρινή βάση, είναι εντελώς ανορθόδοξες και αντιεπιστημονικές και γεννούν βάσιμες ανησυχίες και επιφυλάξεις.

Τέλος θεωρώ ότι πρέπει να παγώσουν αμέσως όλα τα έργα που μετατρέπουν το λιμάνι έστω και «προσωρινά» σε βιομηχανικό. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει προηγηθεί πλήρης μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον πριν την αδειοδότηση του έργου, γεγονός που αντίκειται στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Θεωρώ ότι είναι σωστό και δίκαιο τα όποια πορίσματα εξαχθούν από τις σχετικές μελέτες να παρουσιαστούν σε όλο τον κόσμο της Λάρνακας διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα της ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού αλλά και όπως δοθούν προς έγκριση από τους δημότες της πόλης μέσα από την διεξαγωγή ενός τοπικού δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: