Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Free CyprusΖούμε, όντως, προκαταβολικά το παρελθόν μας.

Πάμε πίσω στο Μάρτη του 2004. Ελβετία, Θέρετρο Μπούργκενστοκ. Θυμάμαι κυκλοφορούσα με ένα βαρύ μαύρο παλτό, που στο πέτο του έφερε μια καρφίτσα με ένα σύμβολο εμπνευσμένο από το αντιπολεμικό κίνημα της εποχής και τη φράση: “NO TROOPS, NO BASES – FREE CYPRUS”.

Ένα βράδυ στον προθάλαμο του πολυτελούς εστιατορίου του ξενοδοχείου, η κονκάρδα μου εντοπίστηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλή Ταλάτ.

Με άδραξε απαλά απ’ το γιακά και μου είπε: «Ειλικρινά πιστεύεις κάτι τέτοιο;». Χωρίς δισταγμό του απάντησα αμέσως: «Ναι, κύριε Ταλάτ, εγώ και οι περισσότεροι Κύπριοι». Κούνησε το κεφάλι του σκεφτικός και θυμάμαι πολύ καλά πόσο αποφασιστικά με κοίταξε και μου είπε: «Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα υπάρξει ποτέ λύση του Κυπριακού» και έφυγε βιαστικός με τη συνοδεία του.

Μεσολάβησε το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ του Κυπριακού λαού.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και οι συνομιλίες δεν έφτασαν ποτέ ξανά σε εκείνο το σημείο που είχαν φτάσει την Άνοιξη του 2004. Στο τελευταίο μίλι, όπως είπε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης. Τηρουμένων των αναλογιών φτάσαμε στο ίδιο σημείο. Και κολλήσαμε (έστω και για λίγο, ποιος ξέρει) σ’ αυτό το σημείο.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου δεν μπορούν να δεχτούν λύση του Κυπριακού με την παρουσία εγγυήσεων και Τουρκικών στρατευμάτων. Κάποιοι λένε, «μα αυτά υπήρχαν και στις συμφωνίες του ’60».  Βεβαίως και υπήρχαν, σε όλη την περίοδο της Ανεξαρτησίας, ήτοι φασαρίες του ’63, μάχες και βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας, μάχες στην Πάφο και στον Άγιο Σωζόμενο, Κοφίνου το ‘67, ΕΟΚΑ Β’ και ΤΜΤ,  δολοφονίες Ελλήνων και Τούρκων από τους τρομοκράτες, Πραξικόπημα της Χούντας, Τουρκική εισβολή κ.ο.κ. Αυτά θέλετε να ξαναζήσουμε;

«Και τι μας πειράζει εάν μείνουν οι Τουρκικές εγγυήσεις και τα στρατεύματα για πέντε – δέκα χρόνια, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;», λένε κάποιοι άλλοι. Μα ακριβώς η παρουσία των εγγυήσεων και των στρατευμάτων θα αποβεί αποσταθεροποιητικός παράγοντας – όπως στο παρελθόν – που θα επιτείνει και θα προκαλεί εντάσεις και φασαρίες.

Όποιος θέλει ειλικρινά την ειρήνη σ’ αυτό το νησί, πρέπει να ζητά την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων.

Αυτήν την αυτονόητη αλήθεια υπηρετεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς και η Ελληνική Κυβέρνηση. Όσοι υπονομεύουν σε Κύπρο, Ελλάδα και αλλού, τη θέση της Ελλάδας σ’ αυτό το θέμα, δεν προσφέρουν θετική υπηρεσία στην υπόθεση της λύσης του Κυπριακού.

Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Αφήνουμε πίσω το βίαιο και επώδυνο παρελθόν και επενδύουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον, μαζί, Έλληνες, Τούρκοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου. Για μια ελεύθερη Κύπρο. NO TROOPS, NO BASES – FREE CYPRUS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: