Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ο πρωτοπόρος Μηνάς Μηνά


Έφυγε από τη ζωή την περασμένη βδομάδα ο Μηνάς Καλλή Μηνάς από την κατεχόμενη Λύση.

Έφυγε από τη ζωή, όχι «πλήρης ημερών» αφού – παρά την ταλαιπωρία της υγείας του των τελευταίων χρόνων – ο ίδιος ένιωθε και έλεγε, ότι θέλει να προσφέρει ακόμα πολλά στην οικογένεια του και την κοινωνία. Αυτά μου έλεγε όταν τον συνάντησα λίγες μέρες πριν την ξαφνική αναχώρηση του για τον κόσμο των πνευμάτων. Ήταν ευδιάθετος, χαμογελαστός και έτοιμος να συνεχίσει – και να χαρεί επιτέλους – τη ζωή του. Όμως άλλες οι βουλές των ανθρώπων και άλλες του Θεού.

Ο Μηνάς Κ. Μηνάς ήταν ένας φίλος μου. Ήταν ένας οικολογικός φίλος μου. Ήταν αυτός που πριν από είκοσι χρόνια εισήγαγε στην Κύπρο τον όρο «ανακύκλωση». Θυμάμαι ένα βραδάκι πριν από είκοσι χρόνια σε ένα κατάστημα στην Λεωφόρο Στροβόλου, να μου εξηγεί – φρέσκος τότε εγώ στην οικολογία – τι εστί «ανακύκλωση» και διαχείριση αποβλήτων. Από τότε γίναμε όντως φίλοι. Δώσαμε μαζί τον αγώνα της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Εκατοντάδες ήταν οι περιπτώσεις που χρειαστήκαμε ο ένας τον άλλον σε αυτά τα πολλά χρόνια του κοινού αγώνα για να μπει αυτή η χώρα σε μια τάξη στον τομέα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων, να εκσυγχρονιστεί και να προοδεύσει.

Τώρα η ανακύκλωση έγινε σύνθημα και διαφημιστικό σλόγκαν. Έγινε λέξη μαϊντανός. Έγινε πεδίο συμφερόντων και κέρδους.

Τώρα ακριβώς διάλεξες να φύγεις αγαπητέ Μηνά. Τώρα που η ιδέα και η πρωτοπορία έγινε καθεστώς και εμπόριο, εσύ διάλεξες να αναχωρήσεις σε άλλο κόσμο.

Θα μπορούσες να έμενες ακόμη λίγο. Σε χρειαζόμαστε. Με την εμπειρία σου, το πείσμα σου, την επιμονή σου, μπορούσες ακόμα να συμβουλεύσεις, να προτείνεις, να στηρίξεις.

Ας, είναι. Η κόρη σου, η ανακύκλωση, έχει πλέον περπατήσει και θα βρει το δρόμο της σ’ αυτή την χώρα που μέχρι πρόσφατα είναι ακόμα στις τελευταίες θέσεις, στην ορθολογιστική διαχείριση των οικιακών αποβλήτων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μηνά Κ. Μηνά. Οφείλουμε πολλά σ’ αυτόν τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: